用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

Raccch 發表於 20-5-25 11:01
我孤陋寡聞地區唔同未聽過趙小的名字,不過小朋友讀得開心係好事。名校畢業也未必註定一定成功。朋友的朋友 ...
多謝你, 小朋友讀得開心最緊要.

zen118 發表於 20-5-26 21:56
多謝你, 小朋友讀得開心最緊要.

上年年尾open day,有同學仔媽咪去咗,佢話校長好heart

ar_mak 發表於 20-5-26 23:50
’老闆,試過我地D菜覺得OK既話,你有冇興趣入股,科水投資下我地呢D細鋪小店呢?’
拿,幫襯就冇所謂 ...
D片的viewer 數目同家長是否支持有關嗎? 你咪去睇下佢啲活動有幾多家長出席你咪知道囉. 唔係個個家長好似我咁得閒日日上網㗎.

ar_mak 發表於 20-5-27 00:05
其實貴校一共開左幾多班?一班有幾多人?全校又一共有幾多人?

PS:近年開既小一班,(入學人數)似乎係 ...
有啲年級有兩班有啲年級有三班, 呢啲全部都係公開資料, 你可以響一啲講唔同學校資訊嘅網站例如 https://www.schooland.hk/ps/ychcthwps 找到.
一間公司嘅股價受多方面因素影響, 如果你真係識炒股你就唔會問呢個問題. 舉個例依家香港嘅股票例如地產類, REIT 等, 跌到三年低, 但科技股有不少升返上歷史高位, 如果你講美股, 科技類升幅更厲害.

但係香港樓市嘅銷售仍然強勁, 照你咁講地產相關股份應該升先啱㗎.

最後想講係, 學校喺課業嘅製作, 以至到師生嘅互動, 呢啲係學生和家長能夠感受到嘅. 而且我個仔嗰班今年收咗兩個插班生, 呢啲就係證明學校其實係受到家長歡迎嘅. 當然啦, 你就唔可以同啲名校畀. 人哋嗰啲學校收生能力梗係強.

ar_mak 發表於 20-5-27 00:26
咁萬一有學生真係讀得唔開心,學校會點做呢?因為又冇理由要規定學生每日返學都要好開心架喎~??

...

做家長係有責任揀一間適合自己小朋友嘅學校, 事事將個責任推畀人, 小朋友係會有樣學樣㗎. 到佢長大成人, 變成一個怨天怨地, 不負責任嘅人. 就係佢父母一手速成㗎.

ar_mak 發表於 20-5-26 23:50
’老闆,試過我地D菜覺得OK既話,你有冇興趣入股,科水投資下我地呢D細鋪小店呢?’
拿,幫襯就冇所謂 ...
如果下下支持就要入股,可能誠哥先做到喇有心去搞好學校,對在讀小朋友點都係一件好事。對於未入讀的,家長自然會多方面比較,選擇最適合的。點解唔去支持呢?
猴子爸提出的改善建議都頗有建設性,Mak哥你不如也俾多D建議?

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-5-27 10:34
我只係就以我所知而言,而我唔係偵探咁樣去查一間學校,你咁講我咁聽,有懷疑就會提出。如果你話D家長唔得 ...

其實都有好多個原因令到個view比較低, 例如學校本身冇同自己家長去宣傳相關資訊, 而且趙小有不小家庭家景比較拮据, 有啲家庭喺疫情之下家人失業, 經濟陷入困境, 學校因此都有為每位學生提供免費每月30GB數據卡, 令他們可以停課不停學. 喺咁嘅環境下, 佢哋自然就會珍惜數據.

奇怪嘅係, 你對趙小咁有興趣, 但又從未來過佢嘅公開活動. 歡迎你下次再有公開活動時積極參與. 謝謝.

ar_mak 發表於 20-5-27 10:58
你作篇文,都要有D野去支持下掛?

我睇既資料,近年既小一班數係由5,3,2咁一直下跌,合理推論就係人 ...
請問我有邊一句係作嘅呢?

自2013年開始停雙非, 香港嘅適齡兒童逐年減少, 係不爭嘅事實. 普遍學校收生有多有少亦都係普遍型現象.(名校不在此列)

其實趙小每年都有最少一次嘅公開課畀家長去觀摩, 而且趙小係全年開放給區內區外有興趣預約參觀. 睇嚟你對我個仔間學校真係好有興趣, 歡迎你辦公時間內致電2433 1788 預約參觀. 不過可能疫情關係, 有關安排未必好似往事咁容易安排到. 但係見你咁有興趣, 我相信校方應該會積極幫助安排.

ar_mak 發表於 20-5-27 11:12
拿,你地係呢度,組團,搵番二三百個EK家長,去報小一報插班,咁就係一個最實際最有效去提升水平既方案啦 ...

哦原來mark哥, 同猴子爸係識㗎? 敢問你哋小朋友讀緊幾多年班?
仲有點解會嬲? 因為我揀咗間學校好適合我個仔? 定係你哋小朋友讀得好唔開心?

ar_mak 發表於 20-5-27 11:18
我地去迪士尼係一定會HAPPY,因為果度係販賣夢幻既地方,冇可能係會唔開心!

但冇可能日日都去架?一 ...

讀happy school, 唔代表學唔到嘢, 唔代表生活係一個虛幻嘅世界. 如果全香港嘅學校, 都用同一個方法, 去教唔同類型嘅學生, 咁樣只會白白浪費咗好多好嘅學生, 埋沒咗佢哋唔同方面嘅能力.

有時間可以去多了解資優教育和多元智能:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%9A%E5%85%83%E6%99%BA%E8%83%BD%E7%90%86%E8%AB%96

https://tw.voicetube.com/videos/76639

https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/major-level-of-edu/gifted/index.html

‹ 上一主題|下一主題