用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區細B報N班
go

中西區細B報N班 [複製鏈接]

請教下, 2019年9月尾BB, 有無N班可以介紹?
我睇左中西區有N班的只有以下呢幾間, 而且好多學校都係寫話收8月或之前出生的BB, 唔知係咪報都無用呢?

請問知唔知以下號學校特色呢? 例如深唔深? 環境? 之類... 我只係SEARCH過頭3間係熱門. 其他都係SEARCH得到好多年前的資料.

另外, 私校有無介紹? BB到小學中學會讀主流學校 (不會讀國際學校), 我見有多私校都有"國際"兩個字, 所以唔明有無私校係可以上返主流政府小學,又好過以下的學券學校可以介紹呢?

(1) 聖士提反堂幼稚園☆
(2) 聖安多尼中英文小學暨幼稚園☆
(3) 聖雅各福群會寶翠園幼稚園 ☆
(4) 卓基英文學校暨幼稚園
(5) 基督教香港信義會基恩幼兒學校
(6) 仁濟醫院郭子樑幼稚園
(7) 明愛堅尼地城幼兒學校
(8) 仁濟醫院方江輝幼稚園
(9) 偉思幼稚園
(10) 潮陽幼稚園
(11) 香港基督教女青年會戴翰芬幼兒學校

0    0    0    0

堅道有迦南幼兒園,但係只有PN一級。堅道仲有Woodland同Tutor Time,但係哩兩間英文為主。
細B可以照報名呀,到時佢可能會安排遲小小先要你去面試,有位就會收你,不過要足咗2歲先可以開學。9月底B應該係10月開學。
好多熱門幼稚園係無PN班既,到時邊讀PN再去考過幼稚園。小學就更加係另外K2-K3再考過了,應該關係唔係特別大。

回覆 Raccch 的帖子

多謝回答.

請問點解介紹堅道迦南, 堅道Woodland同Tutor Time?

因為要呢幾間私校先大D來機會收細B?

回覆 shelbylks28 的帖子

機會是否比較大咁我就唔肯定,但係我見你個list冇我先講的。

我小朋友在聖士提反堂幼稚園讀緊,一般般拉但我小朋友都係9月出世,所以當時有學校肯收佢已滿足。N-K2學程唔深,happy school,但到k3會突然深左但問過啲家長銜接小學唔錯,校舍大,N-K3有英文,K1-K3有普通話

水街仲有間York

偉思,咖南,民生,,邊間好點請問

早幾日行過堅道迦南成間學校有人裝修,變咗setting,唔似學校咁,但網頁仲有學校資料,有啲奇怪

回覆 clawc 的帖子

知唔知水街YORK 如何? 我見開左唔係好耐
請問 盈思 同 民生, 邊間好D?

回覆 Ashleydear 的帖子

堅道迦南係Ground floor係只有一扇玻璃門推開行上一樓樓梯的,一樓才是正式的學校。玻璃門兩側係ground floor原來係一間親子cafe,但係年頭已經執咗。擔心的話可以先打去學校問下。

水街的York係九龍塘的York的分校,之前我去過面試,學校裡面都幾大,不過我就嫌無乜戶外空間。課程編排同老師都應該Ok,但York的PN好似係2個鐘。
‹ 上一主題|下一主題