用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋覺得父母職業對收生有影響?
go

你哋覺得父母職業對收生有影響?

好多間學校,無論自行直資報名表都要填父母職業。大家有冇見學業平平不過因父母職業専業醫生律師之類入到名校?或者相反?

我覺得學校唔會為父母係醫生、律師來收生,小朋友成績平平,又冇特異功能,係收唔到就收唔到,冇咩特別

我自己覺得考幼稚園考小學可能父母職業有些影響, 但考中學一定係看小朋友成績加有沒有特異功能

回覆樓主:

如果有問有填過,會,當然亦睇成績
妹妹豬 齊來做個好朋友)

calendula 發表於 20-5-20 13:53
好多間學校,無論自行直資報名表都要填父母職業。大家有冇見學業平平不過因父母職業専業醫生律師之類入到名 ...

如果僅僅睇標題,當然有影響啦!

睇内文,加了條件之後個答案就變得不那麽肯定。但影響依然有。

係指在成績相若或者相差不多的情況下,若果你是名校的渣fit人,有兩個備選者,
(1)一個名門望族,成績僅僅B1,一個名小級頭,你會選那個?
(2)一個名門望族,成績B1B,一個B1A,你會選那個?

對於直資/國際/私立,無論1或2,毫無疑問,必然名望……

medicine 發表於 20-5-20 17:30
如果僅僅睇標題,當然有影響啦!
名門望族真係唔知,我估佢哋有些可能本身已經係辦學團體董事之類,所以應該容易入。
不過樓主問的好似係醫生律師等專業人士,子女入讀中學有冇影響。我諗應該係:無。

幼稚園可能主要睇家長?小學開始都係同學自己為主了。

不如倒轉咁講, 如果父母既職業比較敏感學校未必收個位學生.
例如: 娛樂事業, 麻雀館, 賭場...

王家爸爸    發表於 20-7-7 13:34
Arabellahk    發表於 20-5-21 11:46

我只係家庭主婦,無影響。

好多間學校,無論自行直資報名表都要填父母職業。大家有冇見學業平平不過因父母職業専業醫生律師之類入到名 ...

可能只係純粹想做個統計而矣!

PuffyBobby 發表於 20-5-21 09:33
不如倒轉咁講, 如果父母既職業比較敏感學校未必收個位學生.
例如: 娛樂事業, 麻雀館, 賭場...
...

如果開賭場開到好似何生甘,學校都應該歡迎佢的仔女

LeeCC 發表於 20-5-21 10:05
如果開賭場開到好似何生甘,學校都應該歡迎佢的仔女

但,如果開到何生咁,一定已經好出名了,又何需問小孩子的爹娘是誰,不用填直接收啦!

何生自己開間學校最簡單

回覆 YmOra 的帖子

好多「名門世家」喺BB出咗世之後已經同啲好學校打哂招呼㗎,仲駛乜填報名表格呢?

YmOra    發表於 20-5-21 13:25

PuffyBobby 發表於 20-5-21 11:55

好多「名門世家」喺BB出咗世之後已經同啲好學校打哂招呼㗎,仲駛乜填報名表格呢?:waha ...

個d都已經出哂國留學啦
仲同你係香港玩填鴨式?

PuffyBobby 發表於 20-5-21 11:55

好多「名門世家」喺BB出咗世之後已經同啲好學校打哂招呼㗎,仲駛乜填報名表格呢?:waha ...

唔係同學校打招呼,系學校搵人同BB的父母打招呼

JojoDad    發表於 20-7-10 18:30

b3410 發表於 20-5-21 10:16
何生自己開間學校最簡單

跟陳生開間學校畀兩個仔讀

https://hk.nextmgz.com/article/2_566611_0

曾聽過某校因媽媽怕過三級片唔收,唔知真定假

學業普通但係父母專業人士入到名校嘅,當然見過啦。有樣嘢叫靠人事㗎嘛。 呢樣嘢由幼稚園到入大學都有啦。

Poyau 發表於 20-5-21 12:26
跟陳生開間學校畀兩個仔讀  

https://hk.nextmgz.com/article/2_566611_0
陳生教育子女都幾另類不過也頗有道理,子女要獨立,唔可以靠父蔭。