用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋覺得父母職業對收生有影響?
樓主: calendula
go

你哋覺得父母職業對收生有影響?

b3410 發表於 20-5-21 10:16
何生自己開間學校最簡單

"荷官學會"一定最多人報名,D活動一定好多十卜十卜。

回覆 LSYHK 的帖子

我地講緊直資/自行收生喎, 唔通幼稚園, 小學, 甚至升中一就出國? 咁驚??!
同埋我想話好多名人之後都係响香港讀中小學, 你朝早上寶馬山行一轉就知.

回覆樓主:

名校和直資一定有影响,上網申請我個女入直資既時候,如你寫係香港人,有得比你選擇,你係hold特區護照定BNO。應該都係睇家長係新移民定香港出世。如果兩個小朋友的成績差唔多,學校可能會用家長背景做最後選擇。所以家長背景一定有影响。

akevinla 發表於 20-5-22 12:08
名校和直資一定有影响,上網申請我個女入直資既時候,如你寫係香港人,有得比你選擇,你係hold特區護照定BN ...
我女果時申請SPCC DGS GH HY SPCS全部無d禁既野,你申請边间禁認真?

名校和直資一定有影响,上網申請我個女入直資既時候,如你寫係香港人,有得比你選擇,你係hold特區護照定BN ...

特區護照都唔一定代表新移民,睇新份証號碼已經知

問家長用咩護照?甘奇怪

小朋友97年後出世,應該唔會有BNO架

02413124 發表於 20-5-22 12:54
特區護照都唔一定代表新移民,睇新份証號碼已經知
睇英文名併音都知係香港人定係國內人啦.

回覆 PuffyBobby 的帖子

聽過會改名又其實好多國際學校都有唔少新移民

謝大家意見,我都估父母背景會有影響,不過又奇怪實際影響的例子又好似唔多見。

回覆樓主:

最近摸過下神校張表格,家長資料只寫名及聯絡電話,無其他

calendula 發表於 20-5-22 19:19
謝大家意見,我都估父母背景會有影響,不過又奇怪實際影響的例子又好似唔多見。 ...

升中有成績睇 背景影響較升小細

Poyau 發表於 20-5-22 20:13
升中有成績睇 背景影響較升小細
但係點解學校俾我的印象是如果媽媽是家庭主婦, 個小朋友會大點機會 入名幼/叩門/插班 成功? 身邊有個例子,之前個阿媽填自己是做補習社, 插班不成功. 今年填自己是家庭主婦, 就有兩間地區一線offer. 是巧合還是真的會看父母職業?

回覆樓主:

我覺得沙田培基書院,會睇父母職業和住址和家長寫封中文或英文有關。

fanfanfanny 發表於 20-7-8 01:15
我覺得沙田培基書院,會睇父母職業和住址和家長寫封中文或英文有關。
咁中文定英文著數d?

回覆樓主:

小學Band1b成績+多豬肉獎+義工+住公屋+父母藍領+家長寫中文=老師英文面試問,時事(唔識答),常識(OK識),冇問父母背境。

小學Band1c或2a(邊缘人)
+冇豬肉獎+有義工+住中產私樓+一個同學父母經理級/另外一位同學父母做生意
+家長寫英文信=老師英文面試問,父母上班地區,小孩興趣,家庭鎖事。
冇問時事,冇問常識。

omoinoyukue 發表於 20-7-9 17:26
咁中文定英文著數d?

培基是英中 投其所好

好多學校鐘意家庭主婦,有時間做家長義工,有時間跟功課

shanshanjojo63 發表於 20-7-10 03:30
好多學校鐘意家庭主婦,有時間做家長義工,有時間跟功課
呢點在幼兒園升小一成立,升中似乎作用唔明顯。