用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科 讀ECON經濟好嗎?
樓主: CarmenChung824
go

中三選科 讀ECON經濟好嗎?  

妹妹頭 發表於 20-5-20 14:36
我女都有諗過依科, 佢初步諗, GEOG, ECON, BAFS (A)

原因 : 依3科佢都冇抗拒,

想請教下,其實Econ和BAFS嘅"協同效應"是不是十分強嗎?讀兩科就如同讀一科咁呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-5-21 09:18
段片話5級等同以前攞"C",乜真係咁低嗎?

5 應該等如 B

小時了了 發表於 20-5-20 15:13
小女首選科目同你女好相似: GEOG, ECON, BAFS (B - Business)

原因 : 因為我仍猶豫考慮緊小女會係香港讀 ...

你囡囡首選與次選相差咁遠嘅!好似兩個人的選擇。

YmOra 發表於 20-5-21 09:26
想請教下,其實Econ和BAFS嘅"協同效應"是不是十分強嗎?讀兩科就如同讀一科咁呀?thx. ...
我覺得如果讀BAFS(B), 會同ECON比較相似....
但我女學校只有BAFS(A), 即係主要係讀ACCOUNTING, 同ECON應該有不同

妹妹頭 發表於 20-5-20 16:05
咁讀晒2部份, 咪好辛苦囉

就好似M1和M2一樣,唔可以同時修讀兩科。

YolandaTam 發表於 20-5-21 09:31
5 應該等如 B

oic

妹妹頭 發表於 20-5-21 09:34
我覺得如果讀BAFS(B), 會同ECON比較相似....
但我女學校只有BAFS(A), 即係主要係讀ACCOUNTING, 同ECON應該 ...

thx.thx

YolandaTam 發表於 20-5-21 09:31
5 應該等如 B

我成日將5當成A睇,鼓勵女兒努力讀書,我唔敢話佢知真相,免得佢有壓力。

Arabellahk    發表於 20-5-23 00:34

YmOra 發表於 20-5-21 09:31
你囡囡首選與次選相差咁遠嘅!好似兩個人的選擇。

哈! 哈! 阿女今年選修科組合如下, 每一組選修科要選首選及次選

選修科一(EL 1) : Biology / Chemistry /中國歷史 / Economics /倫理與宗教 / MathematicsExtended Module 1 (M1) / Mathematics Extended Module 2 (M2)

選修科二(EL2): Chemistry / Geography / History / Tourism and HospitalityStudies (THS) / Information and Communication Technology (ICT) / Visual Arts / 體育

選修科三(EL3): Biology / Physics / 中國文學 / Literaturein English / Geography / Business, Accounting and Financial Studies -Accounting Module (BAFS-A) / Business, Accounting and Financial Studies -Business Management Module (BAFS-B)

紅色: 首選
藍色: 次選

小時了了 發表於 20-5-21 09:59
哈! 哈! 阿女今年選修科組合如下, 每一組選修科要選首選及次選

選修科一(EL 1) : Biology / Chemistry /中 ...

原來貴校已經把M1和M2獨立成科給選擇。

你囡囡揀得M1,唔會考慮M1+Geog+BAFS(A)嗎?話晒M1與BAFS(A)夾DD嘛!

選修科一(EL 1) : Biology / Chemistry /中 ...

想多請教一下。thx.thx

貴校把M1和M2獨立成科,咁!係咪不能修讀4C+3X+M1orM2呀?
即,沒有Phy+Chem+Bio+M2嗎?

YmOra 發表於 20-5-21 10:24
貴校把M1和M2獨立成科,咁!係咪不能修讀4C+3X+M1orM2呀?
即,沒有Phy+Chem+Bio+M2嗎?
M1 / M2 只可 2選1

4C + 3C + M1 or M2: 校方選科表無呢個選擇, 只有 4C + 3C, 但有 Remarks 部份俾家長另外寫高中選科想法. 如果家長想高中選科選修 日文或 3C +  M1/M2 可以係 Remarks 部份表達俾學校知, 睇吓學校安唔安排到

YmOra 發表於 20-5-21 10:24

貴校把M1和M2獨立成科,咁!係咪不能修讀4C+3X+M1or ...
大學現今己經非常重視M1和M2,所以有部份中學已將它變成一個 elective,如果有能力嘅同學其實好建議選修。.

我兒學校去年起M1都已經改為一個elective,跟其他選修科睇齊,校長話M2將來都會,只是現在因堂數問題暫未能配合,但將來M2都一樣會咁安排。

YmOra 發表於 20-5-21 10:20
原來貴校已經把M1和M2獨立成科給選擇。
你囡囡揀得M1,唔會考慮M1+Geog+BAFS(A)嗎?話晒M1與BAFS(A)夾DD嘛!
嗯! Deadline 前交咗選科意向阿女第二日已後悔次選時選 M1 應該堅持選倫理與宗教 (中文授課), 因為佢向其他人打聽到M1 好難

我哋如果DSE stream, 揀咗chem, bio,M1 and econ/physics/ history/geo。

因為前面基本唔會改,最後一科其實沒什麽特別喜歡,只好用排除法,最不想讀的放在最後,一定不讀的不寫。

選修科一(EL 1) : Biology / Chemistry / ...

學校幾多選擇,有首選同次選,真係隨心所欲,錯
妹妹豬 齊來做個好朋友)

小時了了 發表於 20-5-21 10:59
嗯! Deadline 前交咗選科意向阿女第二日已後悔次選時選 M1 應該堅持選倫理與宗教 (中文授課), 因為佢向其他 ...

放心M1 吾難,應該比core 容易,當年啊女投放係M1 嘅資源比core 少很多倍,但效果比core 好。
如果打算出外進修更少不了M1,M2。

YmOra    發表於 20-5-21 13:17

小時了了 發表於 20-5-21 10:51
M1 / M2 只可 2選1

4C + 3C + M1 or M2: 校方選科表無呢個選擇, 只有 4C + 3C, 但有 Remarks 部份俾家長另 ...

即係都有機會批準修讀Phy+Chem+Bio+M2

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 10:55
大學現今己經非常重視M1和M2,所以有部份中學已將它變成一個 elective,如果有能力嘅同學其實好建議選修。 ...

對。大學對M1和M2的重視程度每日增加,中學都應該配合。我校今年開始盡量把學習課時撥入正常上學時段之內,唔想响放學後或星期六回校上堂,可見其重視程度。

小時了了 發表於 20-5-21 10:59
嗯! Deadline 前交咗選科意向阿女第二日已後悔次選時選 M1 應該堅持選倫理與宗教 (中文授課), 因為佢向其他 ...

M1已經無咁難啦喎!讀嘅嘢少D,應該處理到喎?!