用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科 讀ECON經濟好嗎?
go

中三選科 讀ECON經濟好嗎?   [複製鏈接]

早兩日睇到條片講中三揀科,話揀讀ECON對小朋友將來出社會應用性比較高(除咗專科),我個仔準備升中三,都係未諗將來想做咩,文理分數又好平均,未有方向,大家覺得ECON值唔值得揀?

金融界殿堂級名師盧志明 Ken Lo | 中三選科 ECON 經濟科為必讀之選 DSE 文憑試奪星容易 穩取大學入場劵!
https://youtu.be/0QZa-Q-gWu0
   14    0    0    0

回覆樓主:

Um... Econ cut off 好高喎⋯⋯要 86% 以上先可以摘星⋯⋯條 link 嗰位仁兄講話摘星容易,我有保留。
數好又鍾意 conceptual thinking 嘅人讀會好啲。
利申:我女有修呢科

YolandaTam 發表於 20-5-20 13:07
Um... Econ cut off 好高喎⋯⋯要 86% 以上先可以摘星⋯⋯條 link 嗰位仁兄講話摘星容易,我有保留。
數好 ...

我都希望一理通百理明,我要合格就算。

回覆 YolandaTam 的帖子

多謝提點
摘星... 我唔敢強求 我諗緊如果易讀嘅, 考到有科5應該起碼入到大學?
最慘個仔未有明確方向... 無論係個人意願定成績 所以睇緊ECON係咪真係有用得黎又對入大學有優勢

CarmenChung824 發表於 20-5-20 13:25
回覆 YolandaTam 的帖子

多謝提點

點解考到有一科5就可以入大學?Econ吾太難讀,我們之前選這科也就因為易合格先選擇,我個女的Elec科所有都無補習,這科是分數級算高分,但點都好,一定要讀嘅有心機同真是理解得到。

CarmenChung824 發表於 20-5-20 12:56
早兩日睇到條片講中三揀科,話揀讀ECON對小朋友將來出社會應用性比較高(除咗專科),我個仔準備升中三,都 ...

Econ攞4唔難,摘星難,econ係熱門科,如有興趣可以選修。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

JJDBB 發表於 20-5-20 13:32
點解考到有一科5就可以入大學?Econ吾太難讀,我們之前選這科也就因為易合格先選擇,我個女的Elec科所有都 ...
我女都有諗過依科, 佢初步諗, GEOG, ECON, BAFS (A)

原因 : 依3科佢都冇抗拒,
GEOG - 佢比較唔駛用力, 都幾高分
ECON - 我之前有收依科, 而且都覺得唔難
BAFS (A) - 我做左會計接近35年, 我應該可以幫到佢

而且, 佢學校DSE依3科都考得好好, BAFS(A) 100% 有4或以上

妹妹頭 發表於 20-5-20 14:36
我女都有諗過依科, 佢初步諗, GEOG, ECON, BAFS (A)

BAFS應該不是AC咁簡單

Arabellahk    發表於 20-5-23 00:31

JJDBB 發表於 20-5-20 15:04
BAFS應該不是AC咁簡單

有分 MANAGEMENT 同 ACCOUNTING 2個SECTION, 我地學校係 ACCOUNTING, 不過到時我都會問清楚, 我估11月會有SEMINAR

GEOG - 佢比較唔駛用力, 都幾高分
ECON - 我之前有收依科, 而且都覺得唔難
BAFS (A) - 我做左會計接近35年, 我應該可以幫到佢
而且, 佢學校DSE依3科都考得好好, BAFS(A) 100% 有4或以上

小女首選科目同你女好相似: GEOG, ECON, BAFS (B - Business)

原因 : 因為我仍猶豫考慮緊小女會係香港讀高中, 抑或是海外讀 Sixth Form, 以及海外大學阿女應該會讀商科或 social science, 呢 3 科選修因為用英文學, 以及呢 3 科理論純我個人意見認為係全球理論一樣或非常相近, 唔會好似中國歷史/西史唔同國家唔同政權歷史觀完全相反而阿女去海外讀書時要從新再學

小女次選科目: M1, Tourism and Hospitality Studies (THS), Geography

Arabellahk    發表於 20-5-23 00:32

妹妹頭 發表於 20-5-20 15:10
有分 MANAGEMENT 同 ACCOUNTING 2個SECTION, 我地學校係 ACCOUNTING, 不過到時我都會問清楚, 我估11月會有 ...

原來是這樣,我們學今年先有的,所以我去年無,不過女兒吾喜歡爸爸媽媽老本行所以Reject晒我們提議。

小時了了 發表於 20-5-20 15:13
小女首選科目同你女好相似: GEOG, ECON, BAFS (B - Business)

原因 : 因為我仍猶豫考慮緊小女會係香港讀 ...
想問問 BAFS (B) BUSINESS 係咪即係MANAGEMENT依部份 ? 咁你地有冇ACCOUNTING果部份讀?

妹妹頭 發表於 20-5-20 15:53
想問問 BAFS (B) BUSINESS 係咪即係MANAGEMENT依部份 ? 咁你地有冇ACCOUNTING果部份讀?
...

BAFS (B) BUSINESS 係咪即係MANAGEMENT依部份 -  係

咁你地有冇ACCOUNTING果部份讀 BAFS (A - Accounting) ? - 有

小時了了 發表於 20-5-20 15:57
BAFS (B) BUSINESS 係咪即係MANAGEMENT依部份 -  係

咁你地有冇ACCOUNTING果部份讀 BAFS (A - Accounting) ...
咁讀晒2部份, 咪好辛苦囉

妹妹頭 發表於 20-5-20 16:05
咁讀晒2部份, 咪好辛苦囉
BAFS (A) 及 BAFS (B) 係各自一個獨立選修科, 阿女今年選科只可二選一, 唔可以同時讀呢二個科目

小時了了 發表於 20-5-20 16:11
BAFS (A) 及 BAFS (B) 係各自一個獨立選修科, 阿女今年選科只可二選一, 唔可以同時讀呢二個科目

...
明白, THANKS

gracelam 發表於 20-5-20 13:35
Econ攞4唔難,摘星難,econ係熱門科,如有興趣可以選修。

認同,由其理科生頭腦修 econ 查實難度不太大。
我識唔少修 Econ 男仔冇乜温書都取4或以上。

我都覺得呢3科應該啱你囡囡,不過最終都係佢自己決定。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-20 18:52
我都覺得呢3科應該啱你囡囡,不過最終都係佢自己決定。
都岩,始終佢未真正接觸過 Econ同bafs,所以都要等下年佢接觸到,至知自己岩唔岩。

YolandaTam 發表於 20-5-20 13:07
數好 ...

段片話5級等同以前攞"C",乜真係咁低嗎?
‹ 上一主題|下一主題