用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科 讀ECON經濟好嗎?
樓主: CarmenChung824
go

中三選科 讀ECON經濟好嗎?   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-5-22 10:04
修M2嘅,Core Maths堂無乜人聽書架。

認同呀!學得M2嘅就會覺得主科數無乜料到。我做女時主科數和AMathe是分開於正常上堂時間上堂,不似現在的有機會於放學後或星期六返嚟上堂,由兩位不同老師教授,慢慢就覺得上主科數有DD悶,班上又有大約一半多DD人有修讀AMathe,故大家都自動自覺座晒後排位置攞科AMathe出嚟做D深數或其他學校嘅數題,主科數老師十分體諒我哋由得我哋自行學習,只要唔影響其他同學仔就可以了,間中都會叫下我哋出去做些主科數較深DD嘅數題,目的係想其他只讀主科數嘅同學們可從其他角度看看解題的技巧,我哋都十分合作。嗰時學習數學的氣氛十分好,數弱嘅會向數強嘅請教,不分你我不分男女互相幫忙。

YmOra 發表於 20-5-21 09:18
段片話5級等同以前攞"C",乜真係咁低嗎?

現在UCAS分 HKDSE 5 = GCE AL A
當年UCAS分 HKALE C = GCE AL A
所以5可以算起碼以前HKAL credit
至於5係HKAL嘅C定B就有不同解説

現在 UCAS Tariff
HKDSE | GCE AL
5** = A*
5 = A
4 = C
3 = E

當年 UCAS Tariff
HKALE | GCE AL
C = A
D = B
E = C
F = D

Poyau 發表於 20-5-22 11:45
現在UCAS分 HKDSE 5 = GCE AL A
當年UCAS分 HKALE C = GCE AL A
所以5可以算起碼以前HKAL credit

先多謝你的資料。

這是jm送來的,也與你分享。

參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... eet_Mar2013_chi.pdf
ipkinyuen.org.hk/181024_nonjupas_final.pdf#page=5

YmOra 發表於 20-5-22 12:20
先多謝你的資料。

這是jm送來的,也與你分享。

謝謝分享

考評局有新UCAS Tariff參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ucas/

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

Poyau 發表於 20-5-22 13:12
謝謝分享

考評局有新UCAS Tariff參考資料:

thx.thx

Poyau    發表於 20-5-22 17:43

JJDBB 發表於 20-5-21 19:03
我校啱啱相反,如果精英班M2系用幾堂教晒core數,然後教M2,其中數堂的時間是不多過普通班,普通班M2分開 ...

我仔同你地差唔多,佢哋一班M2, core堂數比其他三班少,會教得超快,餘下時間就教M2, 所以修M2嘅同學數學一定要強先得。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 19:35
我仔同你地差唔多,佢哋一班M2, core堂數比其他三班少,會教得超快,餘下時間就教M2, 所以修M2嘅同學數 ...

所以你知我要保住個Core原因

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-22 19:37

YmOra 發表於 20-5-22 10:31
認同呀!學得M2嘅就會覺得主科數無乜料到。我做女時主科數和AMathe是分開於正常上堂時間上堂,不 ...

你講中咗我仔就係咁, 佢覺得core好簡單,數話要補課都唔想上

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 19:37
你講中咗我仔就係咁, 佢覺得core好簡單,數話要補課都唔想上

男孩子就更加,無耐性等和學D咁淺嘅數,因為他們慢慢會追求"數速",是不自覺地成為"強者"的標準,班男仔鬥快諗數和解數,其實見到班男仔咁有鬥志都幾開心,因為知道他們是"良性競爭和互相推動"進步嘛!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-22 20:11

YmOra 發表於 20-5-22 09:51
M2好蝦人讀,如果話愛數讀主科數學,讀M2就需要更愛數才容易讀得上。
...

係 佢數好飄忽
高山低谷都試过

TwinWong 發表於 20-5-23 19:15
係 佢數好飄忽
高山低谷都試过

是的。如果信心不大,drop咗留番D時間努力其他科目仲好。

YmOra 發表於 20-5-23 21:20
是的。如果信心不大,drop咗留番D時間努力其他科目仲好。
...

啊女噚日最後一科econ 考完

話今年MC 好難

佢有個追求5**的fd話錯多10題 MC
星夢無了

TwinWong 發表於 20-5-24 12:02

話今年MC 好難
都未必既,可能全部人都唔識呢!

妹妹頭 發表於 20-5-24 12:40

係呀 我女都係咁諗

妹妹頭 發表於 20-5-24 12:40

LQ 就會有機,MC 應難啲。

TwinWong 發表於 20-5-24 12:02

話今年MC 好難

一身鬆晒!

今年DSE學生考試比往年困難,外因多於內因,縱然溫晒都未必可以表現得完全。不過,當多數人係咁!又未必是一面倒嘅!考完就別想太多了,靜待結果的來臨,多作兩手的準備排多幾個學系排位調動的策略。繼續努力加油呀!

YmOra 發表於 20-5-25 09:22
一身鬆晒!

佢補習老師好好 一直幫佢
比form 佢 填自己預期成績
再比意見佢掂排位
如出結果會幫佢睇多一次

妹妹頭    發表於 20-5-25 09:30

TwinWong 發表於 20-5-25 09:27
佢補習老師好好 一直幫佢
比form 佢 填自己預期成績
再比意見佢掂排位

補習老師超好人。

哩點我可以做証,我不只一次聽過貴校學生好受補習老師們的歡迎,尤其女補習老師們,補習社更是。這証明貴校學生"乖巧",人見人愛唔幫唔得。當年,雖然貴校不是我囡囡的首選,但我們一家亦認為縱然被抽入也會照讀不另作叩門工作。相信,你囡囡現在畢業了,除咗得到學識之外,更難得嘅一定係"良好的品得"

妹妹頭    發表於 20-5-25 10:18

YmOra 發表於 20-5-25 10:14
補習老師超好人。

哩點我可以做証,我不只一次聽過貴校學生好受補習老師們的歡迎,尤其女補習老 ...

係呀 我见補習老師聖誕節
親手寫聖誕咭比佢哋
順便鼓勵佢哋
佢補習老師好似唔洗休息咁

TwinWong 發表於 20-5-25 10:19
係呀 我见補習老師聖誕節
親手寫聖誕咭比佢哋
順便鼓勵佢哋

實在難得

‹ 上一主題|下一主題