用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科 讀ECON經濟好嗎?
樓主: CarmenChung824
go

中三選科 讀ECON經濟好嗎?  

SSG 發表於 20-5-21 14:49
如果數學科屬校內top15%,但又不算對數有很大的興趣,讀M1又是否適合呢?

情況跟啊女差吾多,佢又係對數興趣不大,為求攞分

TwinWong 發表於 20-5-21 17:00
我女外補的, 都覺係難攞高分

可能老師教法會影響好大,econ 係啊女唯一一科沒有外求的,LS 還有去sit 過堂攞過免費notes。

YmOra 發表於 20-5-21 17:05
M1M2總算守得雲開,通識嘅整頓都係遲早嘅事,但我哋哩代準DSE生應該享用唔到,還是要努 ...

好彩我仔都話通識佢有信心可以 Handle 倒,對佢影響不大

YmOra    發表於 20-5-21 18:29

zitaeric 發表於 20-5-21 13:15
聽講M1 M2 中五才開始教,多吾多學校咁做

因為趕住教core先,M1/2都會遲少少先開始教。

zitaeric 發表於 20-5-21 17:32
其實咁短時間會好趕?

所以,中學比較建議對數學有能力嘅才好選修。

SSG 發表於 20-5-21 14:49
如果數學科屬校內top15%,但又不算對數有很大的興趣,讀M1又是否適合呢?

我校主科數top10嗰十個都不是個個修讀M1M2,有興趣先會去選讀。

唉!放工返去見佢睇緊機,忍唔住問佢有冇溫書,佢答我今日做左功課,冇溫書。真係火都黎,有時間睇機,冇時間溫書。6月22日開始考,幾時至肯開始溫書。

YmOra 發表於 20-5-21 18:34

原來咁
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

我地都係22号考,好彩已隨教隨測佐大半
妹妹豬 齊來做個好朋友)

LingChiBaBa 發表於 20-5-21 18:03
因為趕住教core先,M1/2都會遲少少先開始教。

我校啱啱相反,如果精英班M2系用幾堂教晒core數,然後教M2,其中數堂的時間是不多過普通班,普通班M2分開上,於是精英班同學好辛苦。

JJDBB 發表於 20-5-21 19:03
我校啱啱相反,如果精英班M2系用幾堂教晒core數,然後教M2,其中數堂的時間是不多過普通班,普通班M2分開 ...

幾堂就教晒主科數,咪好趕好趕囉!

YmOra 發表於 20-5-22 08:56
幾堂就教晒主科數,咪好趕好趕囉!

講清楚些,每個學期幾堂主科數,然後上M2数到尾。

JJDBB 發表於 20-5-22 08:58
講清楚些,每個學期幾堂主科數,然後上M2数到尾。

ic都好犀利,數唔強嘅好難做到。

lm251099 發表於 20-5-21 17:59
可能老師教法會影響好大,econ 係啊女唯一一科沒有外求的,LS 還有去sit 過堂攞過免費notes。
...
原本學校ECON 老師勁,
到中五突然走, 不过諗外求多睇唔同題型,
囡依家LS / ECON /ENG 同一補習老師,
雖然未知結果掂, 希望能保持水準, 如再有升更當BONUS

妹妹頭 發表於 20-5-21 18:51
唉!放工返去見佢睇緊機,忍唔住問佢有冇溫書,佢答我今日做左功課,冇溫書。真係火都黎,有時間睇機,冇時 ...
你地都早考, 我囡師妹佢地要7月考

YmOra 發表於 20-5-21 18:34
係, 我地校係, 数最TOP 15人至可以选M2

TwinWong 發表於 20-5-22 09:28
係, 我地校係, 数最TOP 15人至可以选M2

最好的15人都幾嚴選,入到嘅也要好好珍惜修讀機會。

咁!貴校有無M1讀呀?

YmOra 發表於 20-5-22 09:40
最好的15人都幾嚴選,入到嘅也要好好珍惜修讀機會。

咁!貴校有無M1讀呀?
我囡懶, 唔係讀理科, 唔會讀工程, 最后DROP M2

TwinWong 發表於 20-5-22 09:43
我囡懶, 唔係讀理科, 唔會讀工程, 最后DROP M2

M2好蝦人讀,如果話愛數讀主科數學,讀M2就需要更愛數才容易讀得上。

YmOra 發表於 20-5-22 09:01
ic都好犀利,數唔強嘅好難做到。

修M2嘅,Core Maths堂無乜人聽書架。