用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科 讀ECON經濟好嗎?
樓主: CarmenChung824
go

中三選科 讀ECON經濟好嗎?  

回覆樓主:

聽講M1 M2 中五才開始教,多吾多學校咁做
妹妹豬 齊來做個好朋友)

lm251099 發表於 20-5-21 12:58
放心M1 吾難,應該比core 容易,當年啊女投放係M1 嘅資源比core 少很多倍,但效果比core 好。
如果打算出 ...
如果數學科屬校內top15%,但又不算對數有很大的興趣,讀M1又是否適合呢?

YmOra 發表於 20-5-21 13:08
對。大學對M1和M2的重視程度每日增加,中學都應該配合。我校今年開始盡量把學習課時撥入正常上學時段 ...

我仔選科時老師好建議有能力嘅同學應該選修,否則入U後會辛苦,部份系隨時要學番晒。

zitaeric 發表於 20-5-21 13:15
以我所知部份學校中四下學期開始教,中五先教又好似唔太多。我兒學校中四上學期已經開始教。

有關高中選修科 M1 / M2 對申請海外大學嘅影響, 不妨參考下以下討論帖網友, 佢小孩今年 DSE 申請咗香港及加拿大大學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822722&extra=page%3D1&page=3
nicolemummy # 47
2. DSE數學,因為無微積分,如果你無修M1/M2, 加拿大比較大的大學普遍不能修讀工程、科學、商科。只能報文學院之後修返微積分轉系。英國,無修M1/M2, 數學只得1半tariff points. (上UCAS看)

3. DSE 通識,英國係唔計呢科(上UCAS看吧)。呢科係“除外”科  

4. DSE 2科electives, 其實加拿大既sciences, 好多時要考生phy chem bio math去到F5程度。但大家都知,DSE通常修2科electives, 仲要一文一理一藝(近年已經唔敢再講喇)。普遍phy chem bio只去到F3程度。跛哂腳。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 15:32
我仔選科時老師好建議有能力嘅同學應該選修,否則入U後會辛苦,部份系隨時要學番晒。
...

記得响頭幾屆得知M1M2會與主科數同計一科取其最高分者時,第一個反應係好似小學"常識科"咁付出多多但不成正比的得分比重,e+可當一選修科看待實在高興。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 15:36
以我所知部份學校中四下學期開始教,中五先教又好似唔太多。我兒學校中四上學期已經開始教。
...
我地都係中四開始教M1, M2....

我地可以自由組合13科ELECT + M1. M2... (精英班盡可能選M1 OR M2)
即係要讀 4C + 3X +M1/M2

YmOra 發表於 20-5-21 15:55
記得响頭幾屆得知M1M2會與主科數同計一科取其最高分者時,第一個反應係好似小學"常識科"咁付出多多但 ...
好似唔係所有學位課程當M1/M2 看成一科

YmOra 發表於 20-5-21 15:55
記得响頭幾屆得知M1M2會與主科數同計一科取其最高分者時,第一個反應係好似小學"常識科"咁付出多多但 ...

DSE 頭幾屆學生其實好惨,根本就係白老鼠,4個 core 又唔平均,重文輕理,攪到理科生中文仆直,數理又被忽視,M1/M2辛苦讀但只計半科,以至到同學纷纷退修。行咗幾年大學開始知道大件事, 而家總算可以慢慢正常番啲,希望dse core 都可以再修改,通識不應再計算在內。

Econ好讀,同生活有關,易理解

YolandaTam 發表於 20-5-20 13:07
Um... Econ cut off 好高喎⋯⋯要 86% 以上先可以摘星⋯⋯條 link 嗰位仁兄講話摘星容易,我有保留。
數好 ...
我女外補的, 都覺係難攞高分

妹妹頭 發表於 20-5-21 16:01
好似唔係所有學位課程當M1/M2 看成一科

這點我知道,清楚DD講係"理科生"大多數課程都適合計算為一科。

TwinWong 發表於 20-5-21 17:00
我女外補的, 都覺係難攞高分
難摘星, 但取4不難

回覆樓主:

Econ要攞4唔難,但要攞5或以上就唔容易

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-21 16:05
DSE 頭幾屆學生其實好惨,根本就係白老鼠,4個 core 又唔平均,重文輕理,攪到理科生中文仆直,數理又被忽 ...

M1M2總算守得雲開,通識嘅整頓都係遲早嘅事,但我哋哩代準DSE生應該享用唔到,還是要努力讀好科"通識"。

我女間中學係咁,所以9月升F5會讀M2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 20-5-21 17:02
難摘星, 但取4不難
係, 佢地几年摘星的學生都唔多

我女(中四) 上年十一月開波M2, 到而家教咗 MI, Binomial Theorem, 差唔多教完 Trigonometric Formula

gracelam 發表於 20-5-21 17:06
我女間中學係咁,所以9月升F5會讀M2

其實咁短時間會好趕?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-5-21 17:32
其實咁短時間會好趕?

學校話唔趕,一定教得晒,仲話好多中學F5先開始教
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!