用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教am Vs 學之園pm
go

高主教am Vs 學之園pm

點揀好?

仔非常活潑好動,又可以坐定定學嘢同睇書,學嘢記性都好快,但係情緒控制唔好,容易發脾氣。

LH 係君豪校,有弟弟跟尾。
聽家長講,高幼通常會收返細佬妹,但學之園未必。都會考直資,高小都okay 可接受,但中學部就麻麻地,跌緊banding,父母無名校世襲。

我肯定㨂RCKG

揀RC~

回覆樓主:

我有友人的友人有同樣煩惱,不過女仔,留返LH...

回覆 celinechan117 的帖子

女仔更多要留起RC,第一,rcps同RC 鍾意女仔,第二,如果升中時唔鍾意RC ,可揀灣仔網4間女校。唔明點解要揀一間升小冇保障既幼稚園。

Poyau    發表於 20-5-23 16:30

回覆樓主:

我有今年RCKG K1 PM offer
早兩日LH LV calling waiting有PM offer,我都即刻放咗
始終龍校有保障啲

Poyau    發表於 20-5-23 16:31

回覆 aumh 的帖子

如想轉上午班,可繼續寫信。

aumh 發表於 20-5-20 19:56
我有今年RCKG K1 PM offer
早兩日LH LV calling waiting有PM offer,我都即刻放咗
始終龍校有保障啲

Wise choice

PTL_L 發表於 20-5-20 20:13
回覆 aumh 的帖子

如想轉上午班,可繼續寫信。

之前留位寫咗,要再寫多次嗎?

回覆 aumh 的帖子

係呀,寫多幾次,不過轉上機會係好微。當年我小朋友先有pm offer,6/7月時轉上am。

PTL_L 發表於 20-5-20 18:10

女仔更多要留起RC,第一,rcps同RC 鍾意女仔,第二,如果升中時唔鍾意RC ,可揀 ...

正如隔離thread話齊,友人個友人真係對lh有種宗教狂熱,lh比到佢地好強歸屬感...

miss321 發表於 20-5-19 17:44
點揀好?

仔非常活潑好動,又可以坐定定學嘢同睇書,學嘢記性都好快,但係情緒控制唔好,容易發脾氣。

你間分校應該十個有九個都考高主教...I vote for rc

到時升小升中時佢就知⋯⋯肯定會講「早知就⋯⋯」

其實我地而家講出黎既意見都係自己經歷所得,都希望俾大家參考下,行條有得揀既路

miss321 發表於 20-5-19 17:44
點揀好?

我囝而家讀緊RC K1, 剛收到LH 插k2 既面試,我鍾情LH 語境,本身大女時都係讀高幼,上年升小冇㨂到高小,㨂另一間心儀直資。
所以囝黎緊都唔打算讀高小,想轉校要語境。

icebbs 發表於 20-5-21 00:42
我囝而家讀緊RC K1, 剛收到LH 插k2 既面試,我鍾情LH 語境,本身大女時都係讀高幼,上年升小冇㨂到高小 ...

想問下點解唔揀高小?

PTL_L 發表於 20-5-20 23:02

其實我地而家講出黎既意見都係自己經歷所得,都希望俾大家參考下,行條有得揀 ...

你小朋友讀高小嗎?

如果有龍我一定簡龍,其實幼稚園每日得3個鐘,真係會咁大分別?點解唔係穩陣私小backup加父母發功會仲好 ?

回覆 miss321 的帖子

係呀

有龍都要岩feel先要得落

利申:錯有不錯的龍offer, 最後決定留返在LH。

LH俾到你的係選擇權,想讀傳統d定新式d,但揀了龍的話就未必有動力去追求第二樣野。咁當然,唔要龍就要承受之後有可能後悔。但所有野都係trade off