用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習問題
go

補習問題

想請教下大家,去補習社補習,還是搵私人補習一對一(大學生)比較好?令小朋友吸收得好點,因補習社大多一對三或四,怕被忽略,但私人補習又擔心到時不夠經驗,不懂教小朋友,所以想問問大家意見,萬分感激,謝謝

回覆 coco_1982 的帖子

孩子多大? 專注力又如何? 
我覺得補習社和私人也沒有絕對答案

只可以分享自己或身邊朋友用後的效果

私人-傾向補底或專注力比較差的,又或想提升某一層面的知識領域,較有特殊性,或想個人化一些

補習社-傾向想提升整體自身能力,或比較想由朋輩當中獲得肯定。。。。從而得到進步

當然, 呢個世界有最不合適的補習社, 和最不合適的私人補習老師

事例:

1。 朋友A個女本身數底OK, 但有一些概念一直攪不清, 所以朋友找了私人老師教 單位兌換,份數X法,面積 。。。

2。朋友B個仔, 數一直沒有低過86分,而且一直覺得老師教和書上做的題目比較淺, 沒有X戰性,於是朋友找了一家比較大型的補習社, 一班20-30人, 一堂裡面講完重點, 就開始拋一D名校題,比較困難的題目, 幫助應試的題型, 會同同班一起拆解, 呢D堂佢阿仔一直上都很起勁,對數學也很有濃厚興趣

3。朋友C個女,英文文法唔太會應用,私人教也一直不太上心, 可能屋企關係, 一直也顯得不太投入,於是朋友幫她換了補習社上堂, 上堂專心答問題會有專心分, 答題正確有答題分。。。考卷有A加20分,任何分可以換禮物, 特別節日有抽獎環節,限於專心的同學和有進步的同學,慢慢佢女開始專心上堂,進步很大。。也要求一星期由一堂改做兩堂, 容易儲分

4。朋友D個仔中文不過不失, 請了1對1老師教寫文技巧,其實朋友都知寫文都有D悶,所以朋友要求老師完課前留一些時間跟小朋友玩小遊戲, 小遊戲是跟小朋友興趣, 如UNO, WORD SEARCH。。。朋友深知帶他出去學也不會很上心,會HEA過,所以用兒童心理學法則,先讓孩子感到上堂是開心, 學習是簡單(先教淺),老師很好玩,老師是玩伴,老師一直鼓勵和讚賞,建立左關係,阿仔希望不負老師期望, 寫作真的一點一X累積下來, 真的大有進步

5。朋友E個女英文普通,想提升英文口語能力,網上同外籍單對單上左一段時間, 有了基本應對的外語能力,朋友便報了補習社一個4人玩西方棋board games的班,只限用英文溝通, 一個暑假過去, 佢個女講英文也已經不成問題(朋友女是獨女,一直希望有多兩個妹妹一起玩棋)

6。朋友F個仔G較內向,朋友F不知道他私人學英文學成點,於此跟兒子的朋友H夾,一起上一家補習社,4-6人, 朋友H每次上完堂都問G一些較難的題目,G次次都有耐性咁教他,慢慢建立了G英文比較強的個性,也覺得幫到人自己都開心,閒時他也研究英文文法書,一段時間過去,英文一直名列前茅

你孩子是那種類型的小孩?大班好?私人好?都有好有唔好, 怕經驗不夠的大學生, 那麼去找一個經驗夠的大學生;怕補習社太多人唔好易學壞,那麼去找一間不多不少又會嚴格收生的那間

列出困難,會比較容易找到答案

(以上事例純粹個人分享)

小五,專注力可以
佢主要是中文閱讀理解比較弱,多數都係衰起長答
所以考慮一對一教,還是係補習社會比較好

MandyShek 發表於 20-5-20 09:20

好多謝你的分享

回覆 MandyShek 的帖子

多謝分享

個別一PART, 搵一對一會好d
當然可能要試幾個先搵到一個適合的!
選擇上都要留心, 睇下個老師強邊方面
又要了解埋佢中學讀邊間
咁揀岩人既機會又大d了

1 vs 1 bettermore specific

MandyShek 發表於 20-5-22 08:40

1 vs 1 bettermore specific

Ok,唔該晒

回覆樓主:

1:1 比較好, 但要遇上合適老師又要夾到大家時間.

如果樓主想幫小朋友補中文閱讀理解我都覺得一對一比較好。

還有,上面Mandy分享嘅資料好實際及非常有用。

以我個人嘅經驗做例子,之前我小朋友上一對一網上拼音班(因為疫情關係)。起初我都以為一對一會比較對我小朋友有利,但後來因為時間夾不到,最後選擇了1:2上堂。上了兩堂之後,我發覺我女變得有自信及專注咗好多,因為每次都係佢最先完成書本上的問題及writing。之後即使佢轉返1:1上堂亦專心咗、反應比之前快咗,跟以往不一樣。所以,有些時候如果有同伴激勵一下亦是一件好事。

Yfyh 發表於 20-5-22 16:50
如果樓主想幫小朋友補中文閱讀理解我都覺得一對一比較好。

還有,上面Mandy分享嘅資料好實際及非常有用。

其實咁樣係一件好事,令到小朋友有自信咗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

MandyShek 發表於 20-5-20 09:20

請問應該去哪裡找只限用英語溝通的興趣班?

Exactly!  自信對每一個人都好重要。

回覆 monkeydiary 的帖子

你說的是那種興趣?
之前係普通補習社暑期有開班, 另外, 打BADMINTON搵只說英語的阿SIR

教開國際學校個區應該有

沙田就搵石門果邊。。。。

MandyShek 發表於 20-5-23 19:04
回覆 monkeydiary 的帖子

你說的是那種興趣?

其實我自己沒有指定類型的興趣班想女女上,只想她有多點機會說英語,畫班,運動班(各種運動也可以),英詩朗誦也可以的,但我沒有頭緒怎樣找這種興趣班,所以想請教一下
你說「教開國際學校個區應該有」,其實我不明白,請問是什麼意思呢?