用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3考直資小二插班
go

K3考直資小二插班

請問有人試過k3考小二插班嗎?例如男拔等學校是否必須持有小一成績表才可報名?謝謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

未聽過插小二可以未讀過小一,只聽過K2參加派位,也聽過repeat小一考DBS

樓主仔仔現為K3超大b? 你仔學術超晒班,應該已達小二或更高學術程度,但你今年先考完DB小一,學校一按電腦就睇到仔仔衰咩,插小二未必可行。

不如寫信去搏吓有無call waiting,或者出年讀小一有張亮麗成績表考插班,會唔會對小朋友身心發展都好啲?

NNbaby 發表於 20-5-18 12:49
樓主仔仔現為K3超大b? 你仔學術超晒班,應該已達小二或更高學術程度,但你今年先考完DB小一,學校一按電腦 ...

是超大B, 其實因為驚大抽獎唔知會點,叩門又唔知將會點安排,先諗多d唔同概方案。

Jerv2014 發表於 20-5-18 12:54
是超大B, 其實因為驚大抽獎唔知會點,叩門又唔知將會點安排,先諗多d唔同概方案。
...

小一跳去小三,比起K3跳小二唔同,始終幼稚園上小學有gap,好多嘢要適應,尤其係今年停咗咗咁耐課。

樓主,我覺得你仔最終都會入到DB尼種級數既學校,只係遲早既問題,EK好多前輩都分享過資優兒童有類似經驗。你暫時手上無其他offer?

NNbaby 發表於 20-5-18 13:10
小一跳去小三,比起K3跳小二唔同,始終幼稚園上小學有gap,好多嘢要適應,尤其係今年停咗咗咁耐課。

樓主 ...

我明白的,但手上無任何offer。只係驚大抽獎去左d更唔合適概學校而已。

醒目開學勳章 王國長老

...

最多聽係無論結果點,都照讀小一,再戰小一,同時插小二
未聽過咁越級挑戰,除非小朋友天賦異稟

Charlotte_mom 發表於 20-5-18 13:19
最多聽係無論結果點,都照讀小一,再戰小一,同時插小二
未聽過咁越級挑戰,除非小朋友天賦異稟
...

其實有係某校做左accessment可直接讀小二,因為小一已無位☹️

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:17
我明白的,但手上無任何offer。只係驚大抽獎去左d更唔合適概學校而已。

你唔係自行中左沙呂咩?沙呂每年9個去LS喎

...

請問有無考慮國際學校
國際學校跟年齡分級

kimlam953 發表於 20-5-18 13:26
你唔係自行中左沙呂咩?沙呂每年9個去LS喎

我只是選了111,可能之前誤會左(emoji)

Poyau 發表於 20-5-18 13:26
請問有無考慮國際學校
國際學校跟年齡分級

經濟因素加上地點問題所以唔太考慮

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:28
我只是選了111,可能之前誤會左(emoji)

Icic 我誤會左sorry
希望你中啦,其實入名校唔洗急,佢有料總會入到,遲早嘅問題

回覆 Jerv2014 的帖子

咁呢間”某校”應該較適合你和你兒子喎,肯幫你做assessment 又肯比你直上小二,即係話佢地有信心去做啦,點解你唔考慮呢間”某校”而去追求一間已reject 咗你的學校呢

阿斯蘭 發表於 20-5-18 13:31
回覆 Jerv2014 的帖子

咁呢間”某校”應該較適合你和你兒子喎,肯幫你做assessment 又肯比你直上小二,即 ...

因為地點問題,比較遠

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:32
因為地點問題,比較遠

除地點外 某校其他方面是否適合
如適合 想想可否先入讀再考插班
P2升P3轉校應該相對較K3上P2易

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:21
其實有係某校做左accessment可直接讀小二,因為小一已無位☹️

咁你更加唔需要擔心,如果抽中寶校、叩唔到門,都仲有某校讀小二,之後再鋪路轉去心儀學校。
不過恕我直言,你仔學術咁好,超大B考小一都仲未有offer,應該係有啲地方需要改善,所以我話多啲留意佢既身心發展,唔好咁心急。

NNbaby 發表於 20-5-18 13:56
咁你更加唔需要擔心,如果抽中寶校、叩唔到門,都仲有某校讀小二,之後再鋪路轉去心儀學校。
不過恕我直言 ...

希望抽到好學校。(emoji)(emoji)

其實都知佢咩原因考唔到,佢唔鍾意interview 嘅感覺,同埋佢唔鍾意講故事 (大多都要講,我諗講科學野佢會肯講的), 所以每次都無咩心機咁去,表現唔好。

心理學家話佢無社交問題,我見佢返學同老師同學都好開心, 好多野講,平時又講唔停,但一interview 就發呆, 無奈。

回覆樓主:

你報考的直私可能覺得你仔唔係佢哋要嘅人,性格不合等,同你仔能力如何沒甚關係,所以也不必在意。如考插班不如試埋Sfa / kts,佢哋都歡迎資優生,也是不錯的對學術要求高學校。

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:21

你應該接受這個offer , 因為可以 慳1年時間,同埋小二考個靚成績去下年插心儀學校的小三。 這是難能可貴的機會!