用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3考直資小二插班
樓主: Jerv2014
go

K3考直資小二插班 [複製鏈接]

fadgare 發表於 20-5-18 16:37
你報考的直私可能覺得你仔唔係佢哋要嘅人,性格不合等,同你仔能力如何沒甚關係,所以也不必在意。如考插班 ...

我覺得全部比較好的直私(除了今年考小一失敗的) 和津小都嘗試入纸去考小二,因考插班多數是筆試,可以表現到佢 程度給學校看。

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:21
其實有係某校做左accessment可直接讀小二,因為小一已無位☹️

照讀啦,人哋比你插小二,好難得呀

Sheep06 發表於 20-5-18 16:48
我覺得全部比較好的直私(除了今年考小一失敗的) 和津小都嘗試入纸去考小二,因考插班多數是筆試,可以表現 ...

都係呀,多個機會

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實有係某校做左accessment可直接讀小二,因為小一已無位☹️

早知當年去試下啦!
btw, 回樓主,小一當中,老師花好多時間俾小朋友適應新課程秩序、老師要求、點跟功課等,所以,小朋友K3插小二,係唔合乎孩子學習適應嘅安排!

能力~ 我相信每年點都有10個八個細路有呢個能力嘅
但有能力,當初又點解要佢做超大B呢?!
FYI,我識 插DB小二offer嘅,兩位都曾經响奧數比賽小二組攞到獎,無數,小一生考小二組!YW情況差唔多,因為上面兩位同時有九龍3間男校offer

恐龍家

小曳人 發表於 20-5-18 17:56
早知當年去試下啦!
btw, 回樓主,小一當中,老師花好多時間俾小朋友適應新課程秩序、老師要求、 ...

我copy and paste無留意有個超字,我想打大b(emoji)

都係諗多條路,抽籤出結果唔好都可以多d選擇

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jerv2014 發表於 20-5-18 18:01
我copy and paste無留意有個超字,我想打大b(emoji)
你覺得孩子情意發展重要嘛?你認唔認同升小學係好大改變?
要轉校、要跳班,唔係呢個時候!

雖然你無講background ,但如果你覺得咁都算係一個可行方案,咁可以講 你搵啱學校!DB 係相對開放,歡迎跳班嘅插班生,不過係中學部,小學so far 我無緣聽過

當然,我無聽過唔等於無機會,但我資料係來自資優兒家長群組

其實呢個方法,有d爭議性,我自己試過想仔K2後入小一,而我的確搵到個前輩試過咁做,不過係唔出名私小
去試下,無野係無可能,呢十年我幫我仔做咗好多mission impossible... 雖然好多都唔成功,但我盡咗力幫佢爭取...如果你仔都有強大自學能力,我會鼓勵你試一試

btw, 我仔都係大b, 3月
跳班好難,小學期間相同學校更難...
比較歡迎跳班嘅學校 / 我所知比較多資優兒成功跳班轉校嘅:真道、GT、cky, DBS
恐龍家

我唔建議咁樣插班,就算小朋友係天才都好,因為返學唔係只吸收知識,仲有與人相處之類,一班未返過小學的小朋友一齊上小學,大家一齊由0開始建立,其實小一都會學到好野(不是書本上的知識),我的少少建議

pckpck 發表於 20-5-18 19:27
我唔建議咁樣插班,就算小朋友係天才都好,因為返學唔係只吸收知識,仲有與人相處之類,一班未返過小學的小 ...

我以為樓主小朋友係超大b(2013年),即插小二都係符合正常入學年齡(2012年9月~2013年12月)。如果係2014年,應該難插,因為係跳班。個人也不贊成跳班,應該同其他同齡小朋友一起成長。但跳科是可以的。其實反正小朋友都係超前學習,返學都係學社交,同人相處,eq等。自己私下超前學咪得,唔使等學校教。

如果唔係超大(適齡),我都唔贊成咁細個跳級。之前樓主提到仔仔面試唔好係因為唔鍾意講故事,選擇性揀task做都係唔夠成熟既表現,上到小學學唔同既科目、做咩task,邊有得揀。

資優生家長容易陷入迷思,只著眼小朋友學術水平,但懂得適時slow down反而更難得。

Jerv2014 發表於 20-5-18 18:01

你仔學術好,叩門都仲有好大機會。你話佢係大b,唔係超大,咁要慎重。唔知除咗學術,其它方面你有無期待?比如體育比賽好多時要跟年齡,跳班會失去一些機會。

你唔好太心急,人生道路好長,如果學習能力強,佢遲早都可入名校。講真初小d嘢真係好易學,我小朋友未補過,只係鍾意睇書,大部分科目都超晒班,我覺得佢返小學主要都係學自理同social,所以而家網課就好無謂,乜新嘢都學唔到。我只想講學術只係小學生活中好小一部分,你要諗下最在意咩嘢,你想試下插小二都OK,但真係要幫小朋友做好準備適應新生活。

可唔可以透露係邊間,pm我都得,好有興趣想知

deco99 發表於 20-5-18 23:00
你仔學術好,叩門都仲有好大機會。你話佢係大b,唔係超大,咁要慎重。唔知除咗學術,其它方面你有無期待? ...

學術上我有信心, 但就係今年扣門情況唔知會點,其實我係驚最後抽到更唔合適概學校,先睇下有咩後路。

咁啱見到dbs有得插小二先用黎做例子,上黎問下直資插小二work 唔work, 唔係針對想搵名校,亦都不是傾向跳班,最理想緊係扣到門啦。

小兒情況同你兒一樣, 主要為睇iPad 自學,學術方面我唔擔心,所以我都想佢係學校主要學人際關係,但又擔心抽到的學校學術方面落差太大,失去學習興趣,我諗直資應該平衡到兩方面,先有咁概想法。

不知道樓主有沒有報考SMC呢?這一間對資優小朋友的支援十分好。朋友女兒明顯資優(未做IQ test)。在與校長final round 會面時,SMC有講解如何幫助小孩子在學業上社交上成長;甚至講明用小一一年學好社交自理,小二小三睇進度就可以個別科目跟高年班上堂。你仔仔很優秀,不用擔心;我相信總會找到合適的學校。好好栽培。祝福你!

lambeanmama 發表於 20-5-19 08:37
不知道樓主有沒有報考SMC呢?這一間對資優小朋友的支援十分好。朋友女兒明顯資優(未做IQ test)。在與校長f ...

多謝你,之前無咩留意佢小一而家滿左,但係我都會試下

Jerv2014 發表於 20-5-19 09:35
資質特別就註定路途崎嶇,坦白講,任何傳統學制學校都未必適合,因為佢地要為大眾服務。除非學校有大量資源可作專門跟進,否則唔好有太大期望

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

K3插小二,一開波無適應期,同學當你BB,根本唔WORK

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子面試唔被發現,唔只你一個,所以點解SFA年年咁多人轉名校,就係佢考學術,唔係考面試表現,到攞住小一成績表時,就令各好學校睇到呢個細路!

我只係比你好運少少,我當年攞住SFA offer,而SFA係做資優教育經驗比較耐嘅學校之一,你如有需要,可以叩SFA
當然,叩門亦係選擇,但結果無人知,講嚟講去,抽唔到都無問題,只要有實力,就自己揾到間好學校!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

lambeanmama 發表於 20-5-19 08:37
不知道樓主有沒有報考SMC呢?這一間對資優小朋友的支援十分好。朋友女兒明顯資優(未做IQ test)。在與校長f ...
我都想講去 SMC, 我都識人同樓主小朋友一樣, 考其他學校可以跳班, 但父母擔心適應問題, 事關全班同學都大成年..............加上當時個小朋友社交上有少少問題, 最後由某私小轉去 SMC 插班, 但無跳級

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Jerv2014 發表於 20-5-19 09:35
SMC 真係要再試

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

近年SMC的確收唔少gifted,身邊兩個SMC學生都係資優兒,老師包容,課程亦適合佢地,如果程度高,仲可以以科目跳級上,彈性好高!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題