用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學 ( 區外自行機會 )
樓主: mrschauyee
go

聖言中學 ( 區外自行機會 )  

回覆 崔妍 的帖子

叫妳仔加油努力,兩年副學士再駁入U,近年比率好高,始終ASSO生程度參差,肯認真讀機會好大。我仔就僥倖考到預期分數入咗心儀學科,啱啱考完試,完咗第一學期,做阿爸既都老懷安慰,聖言今年都有 90+入八大,同以往差不多。

waiman913 發表於 20-12-22 14:51
回覆 崔妍 的帖子

叫妳仔加油努力,兩年副學士再駁入U,近年比率好高,始終ASSO生程度參差,肯認真讀機會 ...

我仔今年中三揀科。請問競爭大嗎?希望仔快d發力啦。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆 hkpapa852 的帖子

朋友個仔兩年前入聖言。他是奧數國際比賽的冠軍。聖言數學真的是比較強。

waiman913 發表於 20-12-22 14:51
回覆 崔妍 的帖子

叫妳仔加油努力,兩年副學士再駁入U,近年比率好高,始終ASSO生程度參差,肯認真讀機會 ...
好戥你開心!我都期望我仔有機會再駁入U,見佢現時都有俾心機讀,啱考完未知成績,一般要幾多GPA入到U?佢諗住第一年就試下報,第一年是不是更加難?

YmOra 發表於 20-12-22 11:24
溝通不足真係好影響學生,想早DD扭轉局勢也來不及,如果可以响中四就給意見,情況會好好多呢!純粹個人 ...
對於學校對差生不關顧,我的確有D憤慨,一早判佢死刑,冇及時同家長溝通盡量補救,講起都會激動,好好一個小朋友入到唔啱佢程度學校,真喺嘥咗,基本上間間學校嘅做法都一樣,注重入U率,唔會嘥時間係補底工作上,差生一般都被忽視。選校需慎重,好嘅學校好多,最緊要適合自己小朋友。

崔妍 發表於 20-12-24 15:06
對於學校對差生不關顧,我的確有D憤慨,一早判佢死刑,冇及時同家長溝通盡量補救,講起都會激動,好好一個 ...

無辦法,"補底"做得好嘅中學無乜幾多間,都係要靠jm多多留意孩子的動靜,一覺唔妥就要及早响初中階段外出"進補"。

崔妍 發表於 20-12-24 15:06
對於學校對差生不關顧,我的確有D憤慨,一早判佢死刑,冇及時同家長溝通盡量補救,講起都會激動,好好一個 ...
在中一/中二时,成绩是否已经落后?你们有没有做什么补救行动?

猴子爸 發表於 20-12-24 15:19
在中一/中二时,成绩是否已经落后?你们有没有做什么补救行动?
是的,中一/二成绩就已經落後,中一逢星期一至五全科補,補到佢好大壓力,試過一次補完習返來食食下飯喺度喊,之後同佢減少咗補習,補完效果都喺麻麻,中三選科後停咗補習,成績直線下降,ICT考20幾/100,中五開始補返習,補咗一年ICT進步一分,中六叫佢放棄ICT,專注其他比較有把握的科目。

崔妍 發表於 20-12-24 15:43
是的,中一/二成绩就已經落後,中一逢星期一至五全科補,補到佢好大壓力,試過一次補完習返來食食下飯喺度 ...
試過一次補完習返來食食下飯喺度 - 想象到有几心酸。学校有没有帮他什么?
只是,这个世界很多时是强者越强,弱者消失。。。惟有自强不息。。。

崔妍 發表於 20-7-14 15:43
回覆 YmOra 的帖子

自信完全被打沉,對學習越來越冇興趣,選錯學校影響真喺好大,今年考DSE,就來放榜,好 ...
請問,係咩原因使“自信完全被打沉,對學習越來越冇興趣”?
希望引以爲鑒

崔妍 發表於 20-12-24 15:43
是的,中一/二成绩就已經落後,中一逢星期一至五全科補,補到佢好大壓力,試過一次補完習返來食食下飯喺度 ...
小學成績算好,中一/中二落后得甘快?