用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學 ( 區外自行機會 )
樓主: mrschauyee
go

聖言中學 ( 區外自行機會 )  

mrschauyee 發表於 20-5-18 12:20
回覆 hkpapa852 的帖子

華夏杯也有參加

有冇一等獎或以上獎項?
最好係總決賽級別既獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

年報話
77%學生住觀塘
12%住將軍澳
即係其他區夾埋得一成左右

係好少區外人申請
定係佢唔熟區外小學而唔敢多收?
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-18 14:17
年報話
77%學生住觀塘
12%住將軍澳

有咩誘因由外區放棄該區既B1A中學走去考間B1B中學?

B1C去多數倍跑,B1A/B要考男校,九龍區既人大部份會首選LSC同WYK囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mrschauyee 發表於 20-5-18 10:46
回覆 YmOra 的帖子

兒子數學高分(通常都有 90 或以上),而且學校數校課程也教得快。已了解聖言是著重數學 ...

那麼,"聖言"將會好適合你囝囝,故計可以滿足到他。聖言所收的學生之數學都很強,正明學校的數理教學出色才吸引到一眾"愛數"人士冒名而來。你可參考聖言嘅Pre-S1資料,聖言收嘅學生不是全港數學最top嗰5%,故算應該介乎90%至95%左右,已經算好好的,個人認為,去一所數學氣氛好嘅和老師懂得教嘅B1a中學對孩子成長有著深遠的幫助。

參考資料:
https://www.singyin.edu.hk/image ... 18-2019.pdf#page=39

回覆 YmOra 的帖子

謝謝你的資訊

回覆 mrschauyee 的帖子

華夏盃(私人辦)是不足夠,於五、六年級時參加以下的公開奧數比賽得獎:1. 全港小學數學挑戰賽(天主教)
2. 全港小學數學比賽(理工)
3. 全港小學數學比賽(教協)
4. 香港小學數學精英選拔賽(保良局)

雖然而家交通方便,但如果沙田返觀塘都有段距離,長遠六年都係講笑,可以考慮返同區升中,沙田升中網都有好多同級質素好學校。

回覆 kenng009 的帖子

謝謝你的資訊

回覆 Felix223 的帖子

我都有考慮交通的問題,我暫時都未決定,只係想取意見。謝謝

回覆 kenng009 的帖子

不好意思,請問那些數學比賽也有分不同機構或教會?因為我在網上找不到

http://hkpmc.cswcss.edu.hk/
https://www.hkptu.org/maths

http://edu.poleungkuk.org.hk/match/primarymaths/index.htm

所有賽事需由學校推薦小學生參賽,全港小學數學比賽(由理大聯合各區中學舉辦)是沒有網址,於各區內其中一間中學內舉辦(沙田區是由樂道安排)。但因去年社會事件及疫情關係,今年所有賽事巳取消。

http://www.locktao.edu.hk/web/tc/static.php?menuid=7&submenuid=51&refid=100&pageid=71

P你

保良局個比賽小六下學期先有成績結果,有代表性,只可惜太遲有結果,所以如果用它來報學校,自行及多數直資就趕唔切。

mrschauyee 發表於 20-5-18 09:01
大家好,本人兒子在馬鞍山區小學就讀,小一至小三是全級五名內,今年小四又因為疫情而停學,所以也希望小五 ...
感覺上,聖言收自行不易,同學仔3年前自一聖言,自二保一,入了保一!同學仔數学很强的。
但亦有2位朋友的兒子都分别在五年及四年前顺利自行考入,其中一位英文级一,數学只是一般,但小学的數学分數都over 90分的!另外一位,亦是英數俱佳!

聖言自行大把仔仔都 Band 1A 又數學接近滿分又華夏盃又奧數隊,甚至有科學獎。如 kenng 所講,你需要更多野去爭一席。佢競爭肯定大過沙田區。

不過聖言有個問題就係理科好但文科唔穩定。假設仔仔入讀聖言,日後讀書冇其他同學咁好,失去中三選科優先權,要讀文科,咁你會點樣幫仔仔?

回覆 TLHE 的帖子

我仔當年都係自一唔得最後叩番入去

回覆 1998Ruby1998 的帖子

以現時仔仔的學術成績,中英數也是 95 或以上,三科主科都維持得好。學校有 Steam 比賽,但因為疫情問題,所以取消。希望小五會有比賽。

而數學校外比賽,今年全都取消。另外也有公開考試(英和數學),但今年只有英文順利進行。

所以如果有機會入到聖言,我都會繼續留意佢補英文。

mrschauyee 發表於 20-5-25 09:05
回覆 1998Ruby1998 的帖子

以現時仔仔的學術成績,中英數也是 95 或以上,三科主科都維持得好。學校有 Ste ...

英文基本上唔會有問題,問題係中文。

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 10:57
聖言英文都麻麻, 睇DSE 成績, band 1 男校中, 他的英文科成績僅好過觀瑪同聖芳濟.

如聖言收 band 1 咁多, 咁佢增值力唔算高, 因成績只屬 band 1 B 中游.

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 10:57

DSE中文科往往係男校的致命傷。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!