用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小疑問
go

升小疑問

請教過來人,升小準備祇做妥幼稚園的功課及評估要求,足夠嗎?真的需要外補嗎?會唔會拔苗助長?

回覆樓主:

睇升小目標 官津未必要外補
考直私 唔外補亦需家長發功

浸下英文口語

回覆 Baymax 的帖子

謝謝各位,在幼教時期真的好想自然一點,簡單一點,我對校本課程算認真對待,所以絕對唔希望要跟風外補學術,就算興趣都希望真的以興趣為主,唔會本末倒置。
其實大部分家長都是大學水平又雙語教學長大,如果正正常常工餘時間教育好子女,是否足夠甚至分分鐘好過好多補習社不知名老師呢?

回覆 Godark 的帖子

理論上係,我小朋友都無補習,我都係自己跟吓。
但實際上,呢d好講小朋友性情、資質,是否自覺做功課?聽唔聽你話? 有d小朋友係聽教聽話d,有d真係睇少一陣都唔得,踢一踢先動一動,家長都好無奈。

Godark 發表於 20-5-18 00:17
回覆 Baymax 的帖子

謝謝各位,在幼教時期真的好想自然一點,簡單一點,我對校本課程算認真對待,所以絕對 ...

有學歷唔代表有能力做老師

或者去書局睇下小學各科參下練習,再問下自己係咪有本事教。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Jane1983 的帖子

以前係愛做功課仲成日搵習作來玩,唔知係咪疫情關係(在家太free),或者係爸爸(本身唔鍾意做)睇功課多咗,阿女居然呢排同我講唔鍾意做功課話咁辛苦⋯好擔心

回覆 hkpapa852 的帖子

自己後生嘅時候有同中小學補習,還可以吧,其實囡囡一路都係自己跟功課都跟得唔錯,佢幼稚園係出名多功課,可能通常媽咪都會有soft skill去引導吧
不過佢係有同我講去補習冇問題,睇佢個樣仲好似好開心,係我自己覺得會唔會太怪獸姐⋯

我會考慮吓好唔好quit左份工唔做自己跟返足啲..但我份工對頭家好緊要

Godark 發表於 20-5-18 08:28

自己後生嘅時候有同中小學補習,還可以吧,其實囡囡一路都係自己跟功課都跟得唔錯 ...

唔好估自己有冇能力,買幾本返嚟自己做下睇下啱幾多。
同埋可以有能力做到幾多年級仍然OK最實際。

10個有9個以為自己有能力教既,最後9成都要外判。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

I don’t mind outsourcing if it’s really necessary and more effective. May I know which tutorial centre is good to recommend? For like English and Maths or even Chinese? (Are they what a kinder kid normally would learn?) Yes since I was such a tutor, I really doubt the quality of those tutors out there.. that’s what I’m worrying about more in fact..

Godark 發表於 20-5-18 08:38

I don’t mind outsourcing if it’s really necessary and more effective. May I ...

No tutorial center can fit for all students.
Different P-schools have its own syballus, some are text book based some are self-made.
Even 2 schools use the same text book, their marking scheme may not the same.
Traditional school in HK only focus on score instead of knowledge

I see thanks. My girl still in kindergarten, any good reputable centres are worthy to go for or can be recommended? In preparing for  primary interviews. Is average kindergarten syllabus enough for that kind of screening (like for the top popular primary schools) or it is really better to train her to be more ahead of that?

Godark 發表於 20-5-18 09:05

I see thanks. My girl still in kindergarten, any good reputable centres are w ...
Don't believe on interview training center.
The most important is the language skill of kids, both Chinese & English, as well as the knowledge (at least Maths) should have reached P1 standard

For Elite school, u need to provide more proof (i.e. certification) to show the abilities of ur kid

如果份工對頭家緊要,咁就唔好諗辭工,始終生活都係一個實際考慮。你小朋友而家先升小,日後學體藝、升中、讀大學,大把錢使。
雙職家長都可以教出好子女,係辛苦少少。

哈,爸爸壞影響。
慢慢引導佢。由細到大教,佢聽開話,同家人感情好,升讀的小學適合佢程度的話,一般都可以適應得好。唔使太擔心。

小學仲掂的,中學就睇科目了。

Yap thanks so so much for all of your kind and very valid advice!

Jane1983    發表於 20-5-18 11:30

Jane1983 發表於 20-5-18 09:18

小學仲掂的,中學就睇科目了。
小學生會問起既野,就例如係’終身’和’終生’既分別,咩時候應該會用邊個,然後,當所有要學既野都同呢D係相類似,咁似乎係記性好既人佔有優勢。

PS:當然又可以去番果句,睇得書多自然就識。
PS:小學既時事分析題(如有),果D真係玩死現代家長。

Godark 發表於 20-5-17 22:14
請教過來人,升小準備祇做妥幼稚園的功課及評估要求,足夠嗎?真的需要外補嗎?會唔會拔苗助長? ...
外補係肯定需要,因為學術,音體藝,家長邊有可能識哂。我既意見係家長同小朋友搵到一個能夠相處到既老師,就重要過去搵名師。家長同小朋友都需要係呢個時候,去學習點樣可以搵到岩自己既老師。例如老師有時係未必教到好勁既野比小朋友,但就可以教到學習態度同思考方法;小朋友學既野未必好超前,但就可以好有深度。

考小學就。。。可能你係需要去迎合學校既口味。學習同考試係兩回事黎。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊