用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除 [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-5-20 12:46
咁牙。。。而家得100蚊食餐飯,就開開心心搵間快餐店食餐好,總好過埋怨冇錢冇野食。阿細需要既智慧,就 ...

我希望小朋友而家得100蚊,好好食飯之餘,佢亦明白人生唔係只得呢個常態。他日佢努力發奮,搵多d錢,可以1000蚊我地兩母女食自助餐。

若佢懶散盤pair,100蚊並唔係一定有。可以只得50蚊,甚至更少。

100雖然係少,但亦係爸爸辛苦賺來。要感恩自己擁有的,起碼可以嘆完2個超值套餐,仲有幾十蚊責袋。一家人開開心心一齊食,食乜嘢都咁好味。

ar_mak 發表於 20-5-20 12:34
有邊間女校會成績差架???

其實,係有既。同埋好唔好係相對,下下同DGS比就緊係差,不過唔係B1既女校又真係有,B3有機會入到既女校唔可以話無。

ar_mak 發表於 20-5-20 13:59
你不如直接開名等我搵搵係邊間啦。喂,我真係唔熟學校市場呢D野~

拿,我剩係識自己區架咋,而且開名話人哋,會俾人話打手抹黑或吹捧㗎,我唔想俾人封帖㗎。

ar_mak 發表於 20-5-20 13:57
其實都係食飽左先講架喇,施主,人窮冇志氣,肚餓冇心機呀(太窮又真係好難志氣高)。拿,講到100蚊變1 ...

1. 係教勤力讀書,努力工作。呢條路係base case,實唔衰,封咗蝕本門。教佢最容易係嫁個有錢人,呢樣邊個講得埋呀!自己無條件亦唔掂。花要盛放,蝴蝶先會來。

2. 快餐店又好,酒店又好,食一餐都係一陣子。再高級、再美味亦不過如此,物質享受帶來的快樂好難持久,尤其呢一代人物質比較豐盛。唯獨是大家的感情,即係同邊個一齊食,呢樣最緊要。

Jane1983 發表於 20-5-20 07:22
回覆 ar_mak 的帖子

隔離轉校帖講到,連未聽過的 band 2學校,都話老師歧視成績唔好的學生。所以就係怕天 ...

點解你哋條命咁苦?遇到D老師咁衰既?我以前讀間學校都係B2,但老師無咁架喔!

Jane1983 發表於 20-5-20 12:23
回覆 ar_mak 的帖子

何只讀書考試係鏡花水月,人生無嘢帶得走,塵世間所有的事都係一場夢。

咁佢又未衰到唔合格既睇返上學期張成績表,你睇細分都好多A㗎,不過大分主科無咋嘛。

回覆 little_yolky 的帖子

討論時講極端d啫。
亞細多A,你要讚佢啊!

一間間學校,亦睇個人際遇,而引發出的感受。讀同一間學校,都可以有截然不同的感受。
好似有個朋友,佢大女讀A校時,讀得順,佢口中的學校係完美的。到佢細仔讀,佢覺得細仔被虧待,心存芥蒂,經常咬牙切齒鬧學校,老師教得差,亦衰到不得了。我相信呢個係佢真實感受,人有時係咁樣。

Jane1983 發表於 20-5-20 16:42

討論時講極端d啫。

都唔係多,係有啫⋯⋯

little_yolky 發表於 20-5-20 18:49
都唔係多,係有啫⋯⋯

你明明話細分好多ga,唔使謙wor  

Jane1983 發表於 20-5-20 19:21
你明明話細分好多ga,唔使謙wor

得默書、聆聽、說話、VA、音樂咋,主科大分無A⋯⋯

ar_mak 發表於 20-5-20 20:11
聖經~A
體育~A
家政~A

佢體育居然B!
今年居然取消聖經考試,如果唔係就多個A了。你提醒我,係呀IT都係A。

Jane1983 發表於 20-5-20 16:42

討論時講極端d啫。

唔係喔,醒起舊年中文語文卷真係肥咗

Jane1983    發表於 20-5-20 20:42

ar_mak 發表於 20-5-20 20:16
到底係邊間女校?

拿!我當響EK唔係B1就代表成績差,咁九龍城我哋聯中係B2A,隔離黃大仙有間英中B2A、九龍城重有間B2尾、深水埗有間B3頭,呢幾間校風都相當唔錯既,不過就無你講既高貴大方囉。

‹ 上一主題|下一主題