用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除

Godark 發表於 20-5-19 19:43
謝謝你意見,我都好驚我一係唔做,一做就太心急太緊張…

女仔嚟,要慢慢tum㗎,佢一反感你就自找麻煩。

Jane1983 發表於 20-5-19 14:45
仲有所有教養的基礎係親子感情。

感情好,佢知你愛佢,乜嘢規矩、管教、打鬧,佢都會明白你為佢好,佢會 ...

已刪除

ar_mak 發表於 20-5-19 15:40
阿細我成日都讚佢。你諗下,佢做事咁有同理心,先去諗人再諗自己,絕對絕對,不是教科書可以教育出來,阿細 ...

剛剛果秒又鬧緊佢喇!佢呀,呢個禮拜評估,雖然唔計分,但佢居然7:00起身整早餐,整埋家姐份,你知唔知佢整乜?係冰咗隻雞蛋,然後切開,一隻蛋煎兩隻荷包蛋!!你話係咪好嘥時兼無聊!!我叫佢7:00起身溫書唔係去用一個鐘煮早餐丫嘛,你話係咪抵鬧!

Godark 發表於 20-5-19 19:44
Yolky是什麼?

我呀!

Godark 發表於 20-5-19 19:49
我冇同佢講過,但我個女未到4歲會同我講「你話都係為我好啫」… 好內疚,但佢咁懂事,我決定要學做一個 ...

keep住呢個初心。你同佢一路行落去,考小學、讀書測考、學樂器......你一定有扯火覺得佢欠打的時候。

咁你想番起而家,搵個位原諒佢,繼續一齊行。

ar_mak 發表於 20-5-19 22:05
有好多人,都係每日7點起身,然後溫書,跟住就一世。只有好少人能夠一起身就做自己鍾意做既野。

我硬係覺 ...

別人笑我太瘋癲⋯⋯

不過你有一點正確,佢快樂指數好高,因為佢笑點好低,乜都笑餐飽。

ar_mak 發表於 20-5-19 22:23
咁阿細應該會係一個幾長壽既人。。。啊~你記得提佢唔好買人壽,多數供死會。。。幫你買,幫你買會有效益D ...

唔知你係贊還是彈

ar_mak 發表於 20-5-19 22:14
阿細既成績未必入到女校,呢個我唔擔心。

或者入唔mean既女校

回覆 ar_mak 的帖子

隔離轉校帖講到,連未聽過的 band 2學校,都話老師歧視成績唔好的學生。所以就係怕天下烏鴉一樣黑。
亞細樂天知命,咁乖咁開心,希望佢搵到一間適合佢的中學,好好成長。

Jane1983 發表於 20-5-20 07:22

隔離轉校帖講到,連未聽過的 band 2學校,都話老師歧視成績唔好的學生。所以就係怕天 ...
咁我哋小學又絕對唔會,成績好或者唔好,都一視同仁。有時甚至希望老師可以“偏心”些成績好的同學,可惜不會。

回覆 b3410 的帖子

一間間啦,所以要搵一間適合亞細的學校。

何只讀書考試係鏡花水月,人生無嘢帶得走,塵世間所有的事都係一場夢。
邊得咁超然呀?考試唔合格,唔日日被人剷

ar_mak 發表於 20-5-20 12:38
呢個世界到底有冇鬼,要視乎你到底有冇呢個感應力,所以就有呢句野:時運高,睇唔到!

PS:換個角度去睇 ...

咁係真,有d人係情操高d、EQ高d。無咁容易被得罪,或者覺得受傷害。