用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除 [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

自己傍住吓,唔使簁錢簁時間去補習,係好事。
尤其自己望過,識唔識做,對小朋友亦多一種了解。好似高年級的奧數,真係難ga,有d我睇完題目都抓晒頭,有無需要呀!

ar_mak 發表於 20-5-18 12:08
我成世人,只有見過一位家長,係會親自去補習社番學,學識之後再親自教番個小朋友。 ...
有一間學奧數,真係鼓勵家長一起去學,返來萬一同學唔識,家長教返。

ar_mak 發表於 20-5-18 12:18
哈哈,你講到D家長好似真係一學就識。

PS:我係有D擔心,唔識果個係我。

現實係,家長教識小朋友答到題目,唔代表可以高分。

而且今時今日唔同學校既要求,我諗家長根本好難一講就適應到。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 20-5-18 12:10
有需要喎。以前我去759買野,又直銷價,又會員價,又兩件特價,然後又咁咁咁就77折,但咁咁咁又冇77 ...

哈哈,呢d婆仔數真係洗滌心靈,提升EQ呀。

ar_mak 發表於 20-5-18 12:35
你咁樣講一講,個天都暗哂,睇黎就快落雨喇~!

PS:其實家長係冇完美,想試咪試下囉,最緊要都係知所進 ...
做家長都要識做風險管理,同埋唔好太天真。如果個個父母學歷高佢地D仔女唔駛靠外人就讀到書,今時今日香港點解仲有咁多補習社?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

已刪除

Godark 發表於 20-5-18 13:20

Maybe mostly no time and yes no updated “techniques or tips” about the scho ...
No one know whether you are capable to do it or not, just trying.
However, you should think of the backup plan in parallel.

The most simple thing is to buy some Primary exercise from bookstore and try to teach your kid right now to see how much he/she can learn, and how much you are familiar with (What are the scores if you do those exercises? Can you get full mark for all? Can you explain all the answer if the kid ask "Why"?)

已刪除

Godark 發表於 20-5-18 13:27

Yes good strategies.. thanks and will look up..
The traditional curriculum always likes this. If you don't want to deal with it, your option is either switch to international curriculum or home-schooling

已刪除

回覆樓主:

睇學校,有d學校好輕鬆,無乜功課,自己隨便跟下,小朋友多閱讀。學術型學校,小一尤其是中文較深,最好最遲k3,做多些練習,閱讀理解,作句,寫下生字。又唔洗諗到話好谷,一日一篇中、英、數(應用題)練習各一,最多個半小時。如小一係普教中最好提前學埋拼音。打好基礎,上到小一大家都無咁辛苦。小一返全日,下課又要做功課,小朋友底好的話,功課快完成,溫習都少啲,親子關係開心啲。諗住幼稚園好happy,小學先面對,個人認為不切實際。除非讀國際學校。

回覆 ar_mak 的帖子

我通常會自己計一計,心中有數。我女自少帶佢去超市買嘢,都會同佢計吓。好似6盒裝飲品$12·6,兩盒$22,買唔買?
要考量的,唔單只係數學上的計算,價錢抵唔抵,仲有(1)呢隻飲品係咪新嘗試?第一次就買12盒會唔會太冒險?(2)有無手拎咁重嘢?(3)買咗d咁重的嘢,其他零食就要買少d,咁不如買雪糕啦。還有點解同係一瓶綠茶,呢個牌子做discount,平過其他牌子20%,買佢好定係合埋眼攞飲開的牌子····

Godark 發表於 20-5-18 13:20

Maybe mostly no time and yes no updated “techniques or tips” about the scho ...

無啦啦好地地轉乜鬼英文寫呢!睇到心都煩晒。

查實如果你唔怪獸,你小朋友係幼稚園,你可以開始同佢讀多D書。拿,唔好話佢已經有閱讀習慣呀!你要有系統咁做一個閱讀目標,中英都要,陪佢一齊讀你想佢讀既書。語文做得好,係著數好多。唔好急,太急小朋友就反感。另外,有一樣嘢一定要外判,就係NET。

‹ 上一主題|下一主題