用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs 英華
樓主: angelzhu520
go

港同vs 英華  

李大人 發表於 20-5-20 10:02
英華有無出過狀元?榜眼?港同直龍有

間間學校都有少數民族,比呢啲呀!~~~

hkpapa852 發表於 20-5-20 10:09
狀元同榜眼只係個別例子, 反映唔到學校既水平

近年都時有B1B/C中學出狀元同榜眼, B2中學亦試過出狀元

咁,將官都可以跳高幾級了~~~

李大人 發表於 20-5-20 11:11
一個都無,又好難交代學術高,英華運氣唔夠?收唔到天份叻學生?

哦,原來係咁!咁㗎~~~

咁,你無乜學校可以揀了~~~

李大人 發表於 20-5-20 11:21
揀左港同好過英華,之前已回應

咁你係鉄新直粉,咪少咗好多分享囉~~~

李大人 發表於 20-5-20 11:18
注重學術學校,沒有狀元,會有D可惜

港同唔重視學術?講笑吧~~~

回覆 李大人 的帖子

YWC 1997 年岀過10A, DSE 就未有

李大人 發表於 20-5-20 11:11
一個都無,又好難交代學術高,英華運氣唔夠?收唔到天份叻學生?

MCS,SPCS呢D暫時出未出過DSE狀元,所以佢地應該好唔掂?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-5-20 11:27
港同唔重視學術?講笑吧~~~
以前就係,近幾年越嚟越重。。

hkpapa852 發表於 20-5-20 11:37
MCS,SPCS呢D暫時出未出過DSE狀元,所以佢地應該好唔掂?

仲有TST,LW,荃官,等等~~~

得29間中學入流,揀學校方便好多~~~

bobbob 發表於 20-5-20 11:37
以前就係,近幾年越嚟越重。。

我只會擔心自己小朋友成為少數民族,人哋叻係人哋嘅事,一間有能力教到自己小朋友嘅學校就足夠了,其他,佢自己本事了~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-5-20 11:45

我只會擔心自己小朋友成為少數民族,人哋叻係人哋嘅事,一間 ...
我講緊小學。。中學聽聞唔算爭好遠,功課不嬲都唔輕鬆

李大人 發表於 20-5-20 11:50
SPCC點解出咁多狀元?SPCC事實真係好掂,有得揀我亦會揀SPCC,唔揀MCS,SPCS

咁我會㨂入U率較好嘅SPCC同SPCS over HKUGA 囉⋯⋯

而事實上呢個亦係我嘅真實選擇

bobbob 發表於 20-5-20 11:49
我講緊小學。。中學聽聞唔算爭好遠,功課不嬲都唔輕鬆

滿足自己嘅說法,唔可以局限自己搵理據,游到出公海都可以理解~~~

利申咗先:一早講咗,揀間近自己嘅學校~~~

SPCC點解出咁多狀元?SPCC事實真係好掂,有得揀我亦會揀SPCC,唔揀MCS,SPCS

如果有SPCC offer,我諗樓主都唔會開呢個VS帖啦!
就係無吖嘛!

成日話乜乜學校好D有咩用?有冇得俾你揀先?

正如好多人都成日話如果乜乜乜,我就物物物啦!不過乜乜乜只係假設,唔係現實,難聽D就係成日講緊費話。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

出到SPCC去壓場,無討論空間啦喎,游返近啲好噃~~~