用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......

......

wanp12    發表於 20-5-17 12:08
2jkidsfather    發表於 20-5-17 11:42
Poyau    發表於 20-5-17 09:47

kiwi2007 發表於 20-5-17 09:27
飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛。書劍是金鏞的第一部作品,但名氣總有點不及其他的作品,正如某些地區的好 ...
紅花會呢間中學梗係入唔過啦…
級一是靠關係得來
讀書叻,又有特異功能,正牌讀得又玩得,都係得級七
級四和級十一仲公然係學校拍拖,結埋婚.

仲成日同政府作對,邊有運行架..
.

kiwi2007 發表於 20-5-17 09:27
飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛。書劍是金鏞的第一部作品,但名氣總有點不及其他的作品,正如某些地區的好 ...
的確好少睇書劍,被你推薦一下,好想再睇返。

凡事皆可有多角度觀察和思考。在滿清政府眼中紅花會當然是眼中釘。在水深火熱的平民百姓中,抗爭和改變卻可能是新希望的曙光。在于萬亭死後,陳家洛以極年輕之名接任總舵主,並獲告知他與乾隆的秘密,要是他想早享榮華富貴,只需投向清朝。認識某死黨,大仔就讀麥當勞道直資神校,仕途一切如大家所料,最後當然亦明德格物。可是,細仔卻没有接力於哥哥,甚至連表也没有交過呢!反而每天一心一意行路去海壩街返中學。以上並不是意味细佬不及阿哥醒和叻,而是反映出父母有跟子女討論才有以上令人 surprise的安排和決定。兒童心理學家最常提醒父母的,是您有否問過小朋友呀?!

b3410 發表於 20-5-17 11:10
的確好少睇書劍,被你推薦一下,好想再睇返。
以前半夜打8號風球,三色台曾經試過通宵一口氣重播此 1976年鉅製武俠劇,攪到全香港都「啊啊啊...啊啊啊....啊啊啊啊啊啊..紅花會豪傑,碧血染蠻夷...」

醒目開學勳章 王國長老

即係呢, 我都唔想出聲, 出帖標題同升中無關我唔會再花時間睇內容講乜, 一律移走
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 出完帖, 傾傾下大量標題同內容都 delete 晒, 我唔係無眼睇囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

從未睇過書劍!
但欣賞書劍後續的飛狐外傳!少年胡斐的際遇,亦可當清貧小學生發奮向上的寫照!

自行面試階段,有D學校會要求面試者帶一本書同考官分享,通常大家只會帶英文書,以示自己嘅英文程度。印象最深刻,好多人會帶 dinosaurs books/STEM books..etc 其實,要突圍而出及吸引考官的眼睛,應該要帶中文書,例如書劍恩仇錄。十多分鐘的 face to face interview, 致勝之道是您如何令考官對您刮目相看,中文書籍並不代表您英文程度相對弱!

kiwi2007 發表於 20-5-17 17:15
自行面試階段,有D學校會要求面試者帶一本書同考官分享,通常大家只會帶英文書,以示自己嘅英文程度。印象 ...

同意!若本身亦玩劍擊,能說書亦玩劍,想吾收都難!

fatman69 發表於 20-5-17 21:12
同意!若本身亦玩劍擊,能說書亦玩劍,想吾收都難!
提起學界劍擊,大家通常諗起男拔/喇沙/女拔/協恩,其實林大輝近年在劍擊也很厲害,尤以港隊代表張家朗冒起得最快。所以,有興趣的家長也許已計劃好由小學階段培訓劍手,視乎您想劍指那方吧!

kiwi2007 發表於 20-5-17 21:31
提起學界劍擊,大家通常諗起男拔/喇沙/女拔/協恩,其實林大輝近年在劍擊也很厲害,尤以港隊代表張家朗冒起 ...

仲記得前幾年DGS收左個冠軍,SPCC收了亞軍。
所以睇多D武俠小說,想多D獨孤九劍,立志玩劍擊,可能對升中有幫助!  

kiwi2007 發表於 20-5-17 21:31
提起學界劍擊,大家通常諗起男拔/喇沙/女拔/協恩,其實林大輝近年在劍擊也很厲害,尤以港隊代表張家朗冒起 ...

不過講真劍擊越來越難,因劍擊係全港小學,冇分區域,乙組為例五百幾人要頭4,談何容易,而且中間涉及儀器,人為因素,如果要易,應該劍擊並非容易.當然我覺得任何運動樂器都要天資份加每天練習不可少。

fatman69 發表於 20-5-17 21:48
仲記得前幾年DGS收左個冠軍,SPCC收了亞軍。
所以睇多D武俠小說,想多D獨孤九劍,立志玩劍擊,可能對升中 ...

最高境界應該是「手中無劍,心中有劍!」舉1反N,自行面試時,正當其他考生在 waiting room 緊張地等待時,不妨試吓呢幾套劍法:(1)男校 ~ 華山劍法
(2)女校 ~ 玉女劍法
(3)男女校 ~ 沖靈劍法

02413124 發表於 20-5-17 21:56

不過講真劍擊越來越難,因劍擊係全港小學,冇分區域,乙組 ...
十分同意您的見解。運動並不會是某些學校的專利,要是有心,不妨嘗試顏寶鈴及林大輝,皆因這兩校的體育設施配套及教練資源真的不錯!

kiwi2007 發表於 20-5-17 22:25
十分同意您的見解。運動並不會是某些學校的專利,要是有心,不妨嘗試顏寶鈴及林大輝,皆因這兩校的體育設施 ...

其實小兒簡自一冇take 另一間既其中一個原因都係覺得自一體育設施配套及教練資源相對不錯

02413124 發表於 20-5-17 22:28
其實小兒簡自一冇take spcc 既其中一個原因都係覺得自一體育設施配套及教練資源相對不錯
...
麥當勞道冇得食麥當勞(唔計外賣),少爺當然有d不滿喇!

kiwi2007 發表於 20-5-17 22:32
麥當勞道冇得食麥當勞(唔計外賣),少爺當然有d不滿喇!

咁又唔關麥當勞事,主因係我地自己住得遠,大少懶

02413124 發表於 20-5-17 22:33
咁又唔關麥當勞事,主因係我地自己住得遠,大少懶
少爺放棄香香公主,揀左翠羽黃衫霍青桐,跟番原著劇本 law!

kiwi2007 發表於 20-5-17 22:39
少爺放棄香香公主,揀左翠羽黃衫霍青桐,跟番原著劇本 law!

在我眼中2個都係好女仔,都係個句,對住6年既係佢,用家自決