用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

...... [複製鏈接]

02413124 發表於 20-5-17 22:40
Very true. 綜合 EK多年以來前輩們的經驗,假如A同B不相伯仲,一於捨遠取近,飛的返學有 jetso!

kiwi2007 發表於 20-5-17 22:50
Very true. 綜合 EK多年以來前輩們的經驗,假如A同B不相伯仲,一於捨遠取近,飛的返學有 jetso! ...

普遍大家都覺得A係最靚,但大少覺得B合眼緣

02413124 發表於 20-5-17 22:52
普遍大家都覺得A係最靚,但大少覺得B合眼緣
衆人皆醉您獨醒。 Learn from experience, 殷素素留給張無忌的金句:「越是美麗的女子,您越是要更加小心啊!」相信好多金鏞忠粉也銘記於心!

kiwi2007 發表於 20-5-17 23:01
衆人皆醉您獨醒。 Learn from experience, 殷素素留給張無忌的金句:「越是美麗的女子,您越是要更加小心啊! ...

停課期間真係沉醉於金鏞書海中

kiwi2007    發表於 20-5-18 07:21

kiwi2007 發表於 20-5-17 23:01
衆人皆醉您獨醒。 Learn from experience, 殷素素留給張無忌的金句:「越是美麗的女子,您越是要更加小心啊! ...

最弊個仔唔靚唔要,比人呃完一次又一次。

kiwi2007    發表於 20-5-18 07:21

那些年,各人爭做舞林盟主,號令天下。到現在,大家仍要拼力爭取考人心儀的中學。睇睇這位太太分享她的擇A經驗:https://topick.hket.com/article/2645284/%E3%80%90%E9%AB%98%E9%8C%95%E5%A4%AA%E5%A4%AA%E3%80%91%E5%B9%B4%E8%BC%95%E6%99%82%E6%98%AF%E3%80%8C%E8%99%8E%E5%AA%BD%E3%80%8D%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%AD%90%E5%A5%B3%E8%80%83A-%E3%80%80%E9%AB%98%E9%BB%83%E7%BE%8E%E8%8A%B8%E5%8B%89%E5%8B%B5%E5%B9%B4%E8%BC%95%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E8%A6%81%E6%94%BE%E6%A3%84%E8%BF%BD%E5%A4%A2

bigpatpig 發表於 20-5-18 03:30
最弊個仔唔靚唔要,比人呃完一次又一次。

所以我由細至大已傳授簡野唔好睇外表,要睇內涵要實用

02413124 發表於 20-5-18 10:20
所以我由細至大已傳授簡野唔好睇外表,要睇內涵要實用
你仔仔咁叻, 去到邊都係幫主, 教主, 掌門級 !

IYY 發表於 20-5-18 16:59

小時了了
而且一山還有一山高
我仔係個d無慾無求,幫主,教主,掌門又如何,天外有天,人外有人
拖慢腳步,好好享受,欣賞沿途風景,盡力而為好了。追逐名利,浪費人生

02413124 發表於 20-5-18 17:17
小時了了
而且一山還有一山高
我仔係個d無慾無求,幫主,教主,掌門又如何,天外有天,人外有人
肯盡力而為, 又能享受沿途固中樂趣已是很高境界.  

我仍在努力勸導孩子, 多放時間讀書, 玩少DD ..... 活動實在太多, 吃不消.

IYY 發表於 20-5-18 17:23
肯盡力而為, 又能享受沿途固中樂趣已是很高境界.  

我仍在努力勸導孩子, 多放時間讀書, 玩少DD ..... 活動 ...

不過講真玩係需要,但現在小朋友太忙了,放空時時間都唔多
叫佢set個目標,無目標做好多野都事倍功半

IYY 發表於 20-5-18 16:59

係,我同意!佢差不多每一個 post 都提及已經登顶,不過唯獨不愛顶,爱平凡。其實都已經入了頂級學校喇,應該無悔!

IYY    發表於 20-5-18 17:47

02413124 發表於 20-5-18 17:26
不過講真玩係需要,但現在小朋友太忙了,放空時時間都唔多
叫佢set個目標,無目標做好多野都事 ...
一玩運動項目校隊及雙樂團就夠煩..... 真係應該捨棄D, 起碼要放棄一個樂團......

IYY 發表於 20-5-18 17:50
一玩運動項目校隊及雙樂團就夠煩..... 真係應該捨棄D, 起碼要放棄一個樂團......
...

對,我地玩3樣野,仲要3樣都係玩玩下一星期一次都已經忙,多次請佢減,先減到三樣

02413124 發表於 20-5-18 17:53
對,我地玩3樣野,仲要3樣都係玩玩下一星期一次都已經忙,多次請佢減,先減到三樣
...
大少玩得好認真, 真係放時間去操興趣.

一到打學界比賽及玩校際的時間, 真係人都癲, 讀書就唔見佢放太多時間, 真係激死人......

IYY 發表於 20-5-18 17:57
大少玩得好認真, 真係放時間去操興趣.

一到打學界比賽及玩校際的時間, 真係人都癲, 讀書就唔見佢放太多時 ...

我地連續幾年星期一大測,星期日由朝到晚學界

02413124 發表於 20-5-18 18:01
我地連續幾年星期一大測,星期日由朝到晚學界
的確係.  

人都癲的日子.

應該要減活動.......

Sheep06 發表於 20-5-18 17:29
係,我同意!佢差不多每一個 post 都提及已經登顶,不過唯獨不愛顶,爱平凡。其實都已經入了頂級學校喇, ...

不要誤會,只係樓主提議可以考慮另外2間中學,我先提及已選好,不會再考慮,亦冇機會考慮了。別無他意。
不過我都特登睇下呢幾日re既post又好似唔係咁,亦冇講係邊間,不過點都好,多謝你提醒,可能都係唔好再提,以免惹人誤會,謝謝。

02413124 發表於 20-5-18 18:04

不要誤會,只係樓主提議可以考慮另外2間中學,我先提及已 ...

你言重了,其實是否有心無意,與我無關
其他人由#1逐格看下,可能每人感覺不同。

Sheep06 發表於 20-5-18 18:26
你言重了,其實是否有心無意,與我無關
其他人由#1逐格看下,可能每人感覺不同。
...

可能言者無心,讀者有意吧

‹ 上一主題|下一主題