用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小 考慮因素
go

升小 考慮因素

小女正在讀一間*所謂*嘅名幼
性格好動但受谷
有20分官立
想畀佢試吓考私立/直資
覺得佢有能力收到比官立更好的offer
但一唸到三年後
細佬又要再考(冇得直接跟家姐)
同埋要afford 2個小朋友直私嘅學費
我就卻步

有冇過來人可以分享下睇法

回覆樓主:

少部份直資, 如果有哥哥/姊妹正在就讀, 如1st 面試吾太差, 都會俾弟弟/妹妹有2nd in 機會。
另外, 2 個小朋友要交學费/校車费, 都是考慮點。

有20分官校, 如官校好, 就先考慮官校。

回覆 w1017w 的帖子

We are very much in the similar case!
Will apply both types of schools for me for now and see how she goes. You can always withdraw the offer depending on your situation that time.

20分官立是哪一間官立呢?
如果有財政上的顧慮,當然應該以全個家庭作考慮。每間直資都有一定助學金;可先考慮心儀哪些學校;再研究自己符合助學金與否。
另外,你的母校20分是穩入的嗎?如果不是,真的要兩手準備呀。

回覆樓主:

1. 首先考慮官校 20分是否必入,不是的話,都少少熱門,自行無其他選擇, 可以先試抽。舊生分 家姐20分弟弟也20分。姐姐入左直私也不影響弟弟的20分。

2. 家庭理財的觀念個個不一樣,和另一半好好研究,我有兩個囡,我預教育開支家庭總收入的某一個%eg 10%呢筆錢已經包涵學費 車費 雜費 補習 課外活動,如果一項用多用少影響另一項。 如果教育支出多左就會影響其他家庭開支如旅行

對,直私有助學金,可是thresholds 低。基本上合乎資格去申請,讀直私也會少許吃力,俾得學費俾唔到其他exposure,自行先計數,有家庭會set教育開支高啲,一定要諗清楚

以上純個人意見和觀點,

每個人都應該有自己既人生, 唔好為左

去細佬

去犧牲家姐;
亦都唔好為左

家姐

去犧牲

細佬

就算家姐讀官立, 細佬都唔一定讀架......可能細佬到時考到DB,YW呢

所以唔好想咁多住, 比家姐考左先啦

同埋今時今日既香港...三年太遠喇, 到時再算啦

lauralinnn    發表於 20-5-18 17:19

回覆樓主:

考直私自行並行 成功再選

lambeanmama 發表於 20-5-17 09:14
20分官立是哪一間官立呢?
如果有財政上的顧慮,當然應該以全個家庭作考慮。每間直資都有一定助學金;可先 ...

紅馬
我覺得未必係穩入 因為有太多世襲
會有兩手準備

九龍塘陳太 發表於 20-5-17 11:46
每個人都應該有自己既人生, 唔好為左去細佬去犧牲家姐;
亦都唔好為左家姐去犧牲細佬
就算家姐讀官立, 細佬 ...

講得實在太好
我就係唔想因為細佬影響左家姐
我家住34區 其實都有好的女校
所以升小 真係有好多野要考慮

Poyau 發表於 20-5-17 15:04
考直私自行並行 成功再選

其實我都唔係好清楚個玩法
自行得左 咁直資就冇啦
定通常直資會畀自行早出offer?

w1017w 發表於 20-5-17 16:01
其實我都唔係好清楚個玩法
自行得左 咁直資就冇啦
定通常直資會畀自行早出offer?

自行考直私同時進行,中左自行有直資到時放自行位,直資出offer 時間也不一,通常都遲過自行交表

紅馬也不是穩入,咪抽左先。

就算家姐不讀紅馬,弟弟也有20分,到時弟弟都可以再抽紅馬又可以同時考直私,你已經算好多choices。

考咗有offer先諗都未遲~~~

w1017w 發表於 20-5-17 15:56
講得實在太好
我就係唔想因為細佬影響左家姐
我家住34區 其實都有好的女校

34網女津有協恩/聖羅撒

醒目開學勳章 貢獻勳章

照考直私,target 一d 可抽獎私小,或真係好鍾意嘅直資

見步行步,無需要呢刻下決定
恐龍家

w1017w 發表於 20-5-17 07:14
小女正在讀一間*所謂*嘅名幼
性格好動但受谷
有20分官立

我會以『家庭』為考慮單位

兩個小朋友分開讀,家庭能否提供相應支援?如打風黑要早走,點樣去兩間學校接人?校內活動撞期又如何取捨?
兄弟姊妹之爭,甚至心病既形成,有時就係因為呢D小節處理得唔好所導致

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-18 13:20
我會以『家庭』為考慮單位

兩個小朋友分開讀,家庭能否提供相應支援?如打風黑要早走,點樣去兩間學校接 ...

一個好好嘅例子 ! 多謝提點

20 分紅馬係 55 波。仲要你嗰 10 分係舊生,細佬都有呢 20 分啦!怕咩 wor!到時候咪又睇下細佬考到邊間先再諗。
34 抽獎絕對唔容易,唔中乙一嘅話基本上 bye bye。抽 34 要有私校 backup 保平安。
既然如此,考左先算。no offer no talk。你依家手上乜都冇,諗乜都冇用。

我自己有2個小朋友,大囡正就讀小一。去年以20分在自行已獲津校學位,當時同期考直、私作2手準備。我地有直、私學位後,再同津校比較,睇邊間較適合小朋友及家庭需要,最後選了直資學校。細囡9月入k1, 我傾向選擇升小較有保證的幼稚園,將來升小一來可試考家姐的直資,也有機會升上直屬小學,當然這不是穩入,所以在學術等各方面也要努力。

1998Ruby1998 發表於 20-5-19 12:06
20 分紅馬係 55 波。仲要你嗰 10 分係舊生,細佬都有呢 20 分啦!怕咩 wor!到時候咪又睇下細佬考到邊間先 ...
如果唔介意學校名氣, 不少二線小學放乙1都機會大既
不過如果有得揀, 我寧願去35網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。