用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南K1 Vs 火炭樂基K1
go

九龍塘迦南K1 Vs 火炭樂基K1 [複製鏈接]

小朋友住沙田,本身讀開金迦pre n, 來年可以直升K 1,早幾日收到樂基K1 am offer, 苦惱緊轉唔轉校,有冇媽媽可以俾d意見。
   5    0    0    0

choyinbaby 發表於 20-5-16 10:00
小朋友住沙田,本身讀開金迦pre n, 來年可以直升K 1,早幾日收到樂基K1 am offer, 苦惱緊轉唔轉校,有冇媽 ...

我都有同一難題,都有三個PN offer,金迦,樂基,joyful! 擔心樂基做做下又話租約,咩其他問題好似九龍塘,碧濤分校咁要摺埋,幾擔心佢哋仲有冇心辦學,升小質素又如何?太多不肯定.....
Joyful-起碼未有分校摺埋,升小成績有進步,語境唔錯!

金迦-傳統九龍塘幼稚園,但不算名幼,語境如何,你小朋友讀了PN好嗎?你應該住沙田區吧?小朋友搭校車ok嗎?請指教!

回覆樓主:

金迦

50267612 發表於 20-5-16 12:46
我都有同一難題,都有三個PN offer,金迦,樂基,joyful! 擔心樂基做做下又話租約,咩其他問題好似九龍塘, ...
ascot campus係創校校舍,九龍塘同碧濤都較新,ascot分校應該冇咁易執畢竟每年都大把人爭住入

50267612 發表於 20-5-16 12:46
我都有同一難題,都有三個PN offer,金迦,樂基,joyful! 擔心樂基做做下又話租約,咩其他問題好似九龍塘, ...
我小朋友自從兩歲就開始讀pre n, 金迦老師好有愛心,老師都好關顧小朋友,都會主動打電話問候小朋友情況,主任亦都好親切,好易記得是朋友個名,經常見到面都會叫佢地。
語境方面老師主要都係講廣東語,基本上每日都有net上英文教學,大概20分鐘到,所以你話英文是否足夠,睇你自己而定,當然唔及樂基有英文班主任長駐課室咁多。

金迦校車團隊好盡責好安全又有交帶,校車ee好有愛心,我小朋友岩岩上校車果排好唔適應經常喊,校車姨姨都會氹佢請佢食餅仔,有好多時仔食唔切早餐,ee都會主動比餅仔佢上車食,又會whatsapp家長溝通聯絡,真係唔錯。

九龍塘

迦南

九龍塘陳太 發表於 20-5-17 11:54
九龍塘迦南
點解既

因為如果係我,
首先讀開我唔會轉, 除非更上一層樓!
其次, 除非樓主一心大抽獎, 如果唔係九龍塘

迦南在面試及叩門的機會相對比樂基大!

再講,

迦南感覺上實力雄厚D, 極小聽到有租約,財政或結業等問題

教學不評論,但系樂基的財政不是太穩陣, 有好幾間執左.

九龍塘陳太 發表於 20-5-17 18:20
因為如果係我,
首先讀開我唔會轉, 除非更上一層樓!
其次, 除非樓主一心大抽獎, 如果唔係九龍塘迦南在面試 ...
何以見得金迦叩門比樂基機會大?樂基聽聞學術語境都強

choyinbaby 發表於 20-5-18 15:55
何以見得金迦叩門比樂基機會大?樂基聽聞學術語境都強
印象中爬文得知樂基中英文學術水平都高又有NET class teacher(好似),學校嘅reading scheme都幾出名下可算係特色之一。當然,迦南學術都唔差,但如果打算留喺沙田區升學樂基名氣可能大少少

樂基語境,老師愛心,閱讀計劃,各類活動,家校聯繫無得輸

rafaelbaba    發表於 20-6-11 14:58

wwwisabella 發表於 20-5-18 16:51
樂基語境,老師愛心,閱讀計劃,各類活動,家校聯繫無得輸
你是樂基用家?

choyinbaby 發表於 20-5-18 19:02
你是樂基用家?

係 各方面都滿意

kisani 發表於 20-5-18 16:29
印象中爬文得知樂基中英文學術水平都高又有NET class teacher(好似),學校嘅reading scheme都幾出名下可算 ...

Yes 讀足四年都NET class teacher, 仲要係質素好好個隻。有次份英文功課係叫小朋友油自己瞓覺時間個鐘,有7點,9點,12點三個;我仔話無佢瞓覺個時間(10點)所以唔油,咁我叫佢寫張字條貼同NET講啦,點知NET又會回,叫佢要早半個鐘瞓啦,不如你畫你自己瞓覺個鐘出黎啦etc 好多呢啲例子架,唔會死古古,啲老師好生動好有趣架!

你張相個本comprehesion樂基自己出架,一上k3就做,所以考小如遇上有comprehensions或者要讀成篇文英文都唔會大問題,因為做慣

kimlam953 發表於 20-5-19 23:11
Yes 讀足四年都NET class teacher, 仲要係質素好好個隻。有次份英文功課係叫小朋友油自己瞓覺時間個鐘,有 ...
咁中文閱讀同k2,3普通話程度都可以嗎? 而家好多私幼普遍側重左去英文,樂基聽聞中文程度都深深地

kisani 發表於 20-5-20 08:57
咁中文閱讀同k2,3普通話程度都可以嗎? 而家好多私幼普遍側重左去英文,樂基聽聞中文程度都深深地 ...

中文上到k2/3是深,亦會教三素句四素句,標點符號,名詞動詞,寫句子週記等,但我覺得對比學卷反而教法一般,可能少教配詞,亦少閱讀理解,呢啲要媽媽自己多伴讀補救。

普通話反而幾好,佢地有英普班主任,但仲有一位專教普通話及拼音嘅老師,無教材攞返屋企架,但有次我俾啲普通話拼音嘅書阿仔睇,至知原來佢識。講都ok! 我仔平日在家零接觸普通話,上zoom show n tell見佢都唔怕講雖然唔係好正,對我來說好夠了。

kimlam953 發表於 20-5-20 12:30
中文上到k2/3是深,亦會教三素句四素句,標點符號,名詞動詞,寫句子週記等,但我覺得對比學卷反而教法一 ...
小朋友在樂基如何想考區內1線小學,需要外補嗎?另外學校是否唔太注重常規?會唔會幾naughty?

choyinbaby 發表於 20-5-20 12:45
小朋友在樂基如何想考區內1線小學,需要外補嗎?另外學校是否唔太注重常規?會唔會幾naughty? ...

我小朋友除左升k3暑假上過10堂故事班,無外補其他。

特別想提一提phonics, 我仔當年k2頭時有其他樂基媽媽話學校教phonics唔夠好要補(即該媽媽其實都未正式上更聽人講去補啦)我先生個時話睇定啲先啦,教材睇落正路也唔慢。結果去到k2尾阿仔已能獨立睇完ORT stage 9, 一啲外補phonics嘅需要都無啦。靠學校其實夠架。

曳又唔覺呀,出黎gathering都見家長普遍有教養。不過我唔係ftm無乜點接送返學,實際係點就唔多了解。

kimlam953 發表於 20-5-20 13:00
我小朋友除左升k3暑假上過10堂故事班,無外補其他。

特別想提一提phonics, 我仔當年k2頭時有其他樂基媽媽 ...
咁真係幾好wo, 謝謝你分享呀
‹ 上一主題|下一主題