用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備考11+exam, 香港有centre/私補介紹?
樓主: Fhomama
go

[英國] 準備考11+exam, 香港有centre/私補介紹?

Fhomama 發表於 20-5-17 03:12
感激你的資料。6)我會硏究一下目標那些三間gramma school, 不過現在未決定到落腳點,有點煩惱

請教有什 ...

其實有冇考慮選間好ge non-selective school 算? 好似簡單D

我plan 係去D有好 non-selective school 區(而附近有grammar school讀的)

ruudi82 發表於 20-5-19 07:43
其實有冇考慮選間好ge non-selective school 算? 好似簡單D

我plan 係去D有好 non-selective school 區( ...

(emoji)(emoji)我也有個諗法,進可攻退可守。不過,現在還是research 當中,你有冇邊度睇過?大家pm交流一下

Fhomama 發表於 20-5-19 09:37
(emoji)(emoji)我也有個諗法,進可攻退可守。不過,現在還是research 當中,你有冇邊度睇過?大家pm交流一 ...
我從來未去過英國, 所以我所有資料都係紙上談兵, 我都唔知實際情況
我諗緊去Warwick , 有一間 non-selective 算成績好TOP (不過佢地D成績年年會有出入), 同時亦有grammar school 同一D唔太貴的私校..... mum99分享ge資料其實好有用, 每個地區考生人數唔同, 競爭都唔同, 一D好的non-selective 可能得3-4成人可以入到...要plan下入唔到好學枚點算..英國差的學校可以好差下....

SCHOOL

TOWN

House Pirice

TYPE

A-LEVEL(% A*)

A-LEVEL(% A*/A)

A-LEVEL(% A*/B)

GCSE(%A*/A/9/8/7)

Warwick School

Warwickshire-Warwick

Ind

47.77

66.11

King's High  School for Girls

Ind

50.44

71.9

Stratford Girls' Grammar  School

Warwickshire-Stratford-upon-Avon

Selective (100%)

40.9

73.8

82.5

King Edward VI School,  Stratford

Warwickshire-Stratford-upon-Avon

31.1

65.7

88.2

81.4

Rugby High School

Warwickshire-Rugby

8.5

35.6

69.1

Lawrence Sheriff School

Warwickshire-Rugby

12.8

64.4

Alcester Grammar School

Warwickshire-Alcester

6.3

29.1

63.1

Myton School

Comprehens
    ive

7.6

24.3

50.8

57.6

St Benedict's RC High School

Warwickshire-Alcester

Comprehens
    ive

4.4

32.6

66.7

19.3

ruudi82 發表於 20-5-19 09:50
我從來未去過英國, 所以我所有資料都係紙上談兵, 我都唔知實際情況
我諗緊去Warwick , 有一間 non-selectiv ...

建議真係要去英國考察一下環境先,不過現在lockdown緊,如果去唔到,我覺得呢個website 幾好用,可以跟地區揀學校:https:/
www.locrating.com/
target 學校的catchment area,
再詳細硏究學校的Ofsted report. 我暫時睇緊Sutton, 有不錯的outstanding school同幾間gramma school.

Fhomama 發表於 20-5-19 10:15
建議真係要去英國考察一下環境先,不過現在lockdown緊,如果去唔到,我覺得呢個website 幾好用,可以跟地 ...

其實你PLAN 幾時過去? 我見我同你research 都差唔多...睇下可唔可以交換下資料

我想住house...sutton 買唔起... 住flat要比地租好似唔抵咁

同埋住倫敦會唔會好危險?

https://www.bbc.com/news/uk-49923129

睇左呢段新聞, 覺得住三大城市會隨時比人殺咁....

你諗住過去搵咩工?

其實我好想住Exeter....但唔知呢D 10幾萬小城鎮有冇野做

baby-kingdom 好多人推薦Altrincham....但曼切斯特又好似好危險咁

我哋都係剛剛舊年九月返咗去LONDON, 之前我搵咗好多間升學補習中心都唔教啲咁細,去咗一間細Centre反而有位老師好好,好有心機,最後我大仔考到 Dulwich college.  我諗嗰度入學試同香港最大分別嘅就係,佢哋要求小朋友寫作有一定嘅程度,數學雖然唔係好深,但係理解能力要好好。

要contact 就PM 我。

樓主打算等小朋友升year幾過返英國讀書?

我有兩個小朋友,一個嚟緊升k2一個升year 2,都諗緊如想安排大果個準備考11 ,year 4 定5係果邊落腳好。

summerhotel1 發表於 20-5-16 16:31
其實香港應該沒有補習社或私補有11+準備班, 至少我末聽過。可以上網download pass paper/買 revision guide ...

好快會有

其實11 plus 可以自己係屋企操卷溫習的,我舊年由決定到考試都係4個月,我自己同阿女密集式溫習,我覺得係人人都會話唔容易,但其實你唔考過,又點知唔得?我覺得佢英文卷 verbal reasoning 係注重生字多於 grammar, 當然有 grammar 部分,但同香港既不同,問法都唔同,唔會成日問你用乜野tense, 好多係好似標點或用字多,唔係唔可能既。唔試就連機會都放棄埋!我自己就係成功例子,大家努力!

回覆樓主:

想問下大家會買邊套練習操11+?Bonds?CGP?謝謝!

回覆 dy0905 的帖子

我先買bond, 之後再做 CGP,Letts

時間掌握好重要,要計時,10 minute test最好,開始時可以先做10 mins, 容易focus

大家交流下!

香港人去英國考公校日記 - 如何預備考試
https://youtu.be/8wMXnpD8HRU

Bno 香港人去英國免費讀書?香港人去英國考公校日記
https://youtu.be/seJBVzvb1vg

什麼是英國文法學校 Grammar School? Comprehensive school 又係乜?私校和文法學校到底應該點揀?BNO 懶人包
https://youtu.be/CaI5heDp6A4

香港人去英國考公校日記 -- 考升中試 如何操卷? 買什麼書最好?
https://youtu.be/4ofPfatGDhQ

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-28 02:36
回覆 dy0905 的帖子

我先買bond, 之後再做 CGP,Letts

謝謝!

AL718 發表於 20-5-16 17:24
以我所知香港應該有不少Education Centre有11+和ISEB Pretest preparation course or 1 on 1 tutoring. 不 ...

想了解 可pm me? Thx

回覆 ruudi82 的帖子

can pm me? Thx

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-24 12:25
其實11 plus 可以自己係屋企操卷溫習的,我舊年由決定到考試都係4個月,我自己同阿女密集式溫習,我覺得係 ...

有興趣,可否pm?

beata_chui 發表於 20-8-6 20:15
有興趣,可否pm?

我和女兒一起在家練習,主要是自己做練習,只要買幾本練習就ok

香港人去英國考公校日記 -- 考升中試 如何操卷? 買什麼書最好? https://youtu.be/4ofPfatGDhQ

以我所知香港應該有不少Education Centre有11+和ISEB Pretest preparation course or 1 on 1 tutoring. 不 ...

pls pm information, thanks

回覆 AL718 的帖子

please pm the infos. thanks!!

可以pm我資料嗎?謝謝