用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二普教中或粵教中
go

中二普教中或粵教中 [複製鏈接]

小兒明年要選普教中或粵教中,應該以什麼作為選擇的依據?他小學也是普教中,今年中文成績和普通話科成績都是全級首5。所以選普教中對佢應該唔難,佢亦冇所謂。但中四以後又轉返粵教中,噤其實係唔係應該一直用粵教中最好?請大家指教一下。謝謝

1    0    0    0

eeob01 發表於 20-5-15 17:05
小兒明年要選普教中或粵教中,應該以什麼作為選擇的依據?他小學也是普教中,今年中文成績和普通話科成績都 ...
小朋友既普通話點?學校高中既DSE口試,可唔可以選擇用普通話?如果普通話好普通,或者高中無得揀普通話口試,都係揀返粵教中好啲。

我都傾向揀粵語,但阿仔今日問D成績較好的同學都傾向選普通話,原因就係成績好就學多一種語言,令我感到有D啼笑皆非。而我concern 嘅係,如果阿仔選了粵教中,班上失去了一羣成績好的同學彼此激勵,這點我就有點擔心。但為此而選普教中,我又覺得有D無謂

eeob01 發表於 20-5-15 19:37
我都傾向揀粵語,但阿仔今日問D成績較好的同學都傾向選普通話,原因就係成績好就學多一種語言,令我感到有D ...

咁似乎,成績相對較好都會傾向選擇普教中,都係學多種語言為目的~~~

既然中四都會用返粤教中,中二/中三刻意2年用普教中有啲多此一舉。再講學好普通話同以普通話教中文係兩件事,學多一種語言也不須要以普教中吧!

eeob01 發表於 20-5-15 17:05
小兒明年要選普教中或粵教中,應該以什麼作為選擇的依據?他小學也是普教中,今年中文成績和普通話科成績都 ...

睇囝囝意願,佢想同朋友一齊有好學習而佢本身又應付到,咪揀普教中。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女幼稚園英普班,小学普教中,用普学習亦絕無问題,但升上中-我就已經同佢揀左粤教中班,反正DSE都係粤語,就費事轉來轉去。

Yanamami 發表於 20-5-16 00:54
我女幼稚園英普班,小学普教中,用普学習亦絕無问題,但升上中-我就已經同佢揀左粤教中班,反正DSE都係粤 ...

6年普教中後,我發現阿女有d唔係常見嘅中文字,只識得普通話讀音,唔識粵語讀音,最後都要查字典.....

回覆樓主:

又吾覺成績較好同學傾向普,反而揀普班多係新移民,
揀中學吾會把有冇普中放第一位,除非家庭背或者普教情意結。現在好多粤教中文科學校,一係有額外普通話課,一係要求學生去考出面普通話試。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

gigayan 發表於 20-5-16 00:58
6年普教中後,我發現阿女有d唔係常見嘅中文字,只識得普通話讀音,唔識粵語讀音,最後都要查字典.....:igi ...
要時间適應番,所以我坚决升中用粤教中。小学中文只係学文法,普教中無所謂,但中学中文更多鑑賞、分析、理解、文化……要用廣東話学同思考。

Yanamami 發表於 20-5-16 08:57
要時间適應番,所以我坚决升中用粤教中。小学中文只係学文法,普教中無所謂,但中学中文更多鑑賞、分析、理 ...

認同你,我仔小學6年都係普教中,升中時佢堅決要揀粤教中,因為中學中文難學得好,加上有文言文,用廣東話教會較得心應手。而且初中亦有普通話堂,我仔而家普通話應對一樣冇問題。

Yanamami 發表於 20-5-16 08:57
要時间適應番,所以我坚决升中用粤教中。小学中文只係学文法,普教中無所謂,但中学中文更多鑑賞、分析、理 ...

認同..... 如果有得揀嘅話,都希望小學就有粵教中。

gigayan 發表於 20-5-16 00:58
6年普教中後,我發現阿女有d唔係常見嘅中文字,只識得普通話讀音,唔識粵語讀音,最後都要查字典.....:igi ...

我女相同情況,甚至一些算常見(我認為)的字,原來都吾識廣東話音

gigayan 發表於 20-5-16 12:45
認同..... 如果有得揀嘅話,都希望小學就有粵教中。

小-同佢温默書时我係讀廣東話㗎,PTH我都唔掂,佢又睇好多电視,所以唔識讀粵音情況唔多。

回覆樓主:

唔使咁擔心普或廣教中,從來唔擔心甚麼語言教學影嚮思考,尤其是中學咁大個人仔。唔通去轉北京旅行返來唔識講廣東話,讀英中唔識同父母用廣東話交談乎~~~

睇下小朋友排唔排斥普通話,唔排斥其實普教都好啊,學多門語言

第一當然看同學自己擅長語言。

如果同學無論普/粵,都可以勝任,睇下師資有冇分別?如果都係同樣老師,揀普/粵都無太大影響。

同學一起學習氣氛也是一個考慮,如果多中文勁的同學揀普,我會一起揀,畢竟同學之間有互相促進的效果。
‹ 上一主題|下一主題