用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取 ...
樓主: PeterWong2012
go

DSE歷史科談中日關係惹社會爭議 教育局將要求考評局取消  

回覆 jaycee_mami 的帖子

只要你係國際學生畀國際學費,乜都有計傾。份學費咁豐厚,而且只會越來越厚,班大學/國家冇咁蠢,斷財路。第一年搞 DSE 都畀人話冇認受性,結果唔洗 3 年,啲外國大學都睇掂曬,冇再話咩「考 XXX 出國讀書好過 DSE」,年年一樣大把 DSE 考生出國,叻到 5*5*5* 都有,差到 222 都有。

poonseelai 發表於 20-5-18 10:04
同科技有關科目影響会大D,其他科未必,教育也是收入來源,MIT之前公布 首輪收生,一個來自中國學生都無
...
少收/唔收中國學生唔出奇
但估計暫時不太影響對收取香港學生既取態​
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nicolemummy 發表於 20-5-16 16:25
點會唔承認?在加拿大,大陸高考認受性比DSE高。
請問何以見得?

NeoMom 發表於 20-5-18 14:08
請問何以見得?

如果妳報考加拿大大學, 網站會顯示三個主要國際考試,其他國家既考試要在每個國家自己找。

那3個國際考試是
IB,GCE,Guokao
兩個英津生的媽媽了! ;)

nicolemummy 發表於 20-5-18 14:15
如果妳報考加拿大大學, 網站會顯示三個主要國際考試,其他國家既考試要在每個國家自己找。

那3個國際考 ...
我睇這是出於行政考慮, 我估係以呢三個試的報讀人數較多, 好似NUS, 佢個international qualification有mention印尼越南公開試但冇mention 英國GCE AL, 唔通話GCE認受性較低?

NeoMom 發表於 20-5-18 14:34
我睇這是出於行政考慮, 我估係以呢三個試的報讀人數較多, 好似NUS, 佢個international qualification有ment ...

所以我寫考加拿大大學,無寫其他地方。

當某個地方多某個exam既考生,當地對該考試自然是熟悉。認受性,就是popularity, knowledge by common people in the area.

NUS是新加坡吧,有越南印尼考試都理解。

加拿大多華人,多高考考生也很容易理解。

本身,我是回應Lichibaba話有個黨委書記在考評局,DSE就不會有認受性。我回答高考比DSE更具認受性。(所以不用怕黨委書記空降考評局)

NeoMom 發表於 20-5-18 14:34
我睇這是出於行政考慮, 我估係以呢三個試的報讀人數較多, 好似NUS, 佢個international qualification有ment ...

既然講開“認受性”, 又講下我對認受性既看法。

“認受性”對我而言,係
1. 只要有佢,就唔洗做額外野
2. 唔會“除外”的科目。

我其實唔識高考,唔好問我高考。但DSE,我可以講:

1. DSE英文,香港的大學要有3。但在加拿大,妳DSE英文有3, 都係要考IELTS。即係,人地唔當DSE英文係合規英文。

但,如果係O level英文,即IGCSE英文,有6以上,就過到。唔洗咩IELTS。

香港non jupas一樣,O level 英文有6以上,唔洗IELTS。

香港、加拿大都係highly regarded O level英文。DSE英文係比下去,無人講出黎啫。

2. DSE數學,因為無微積分,如果你無修M1/M2, 加拿大比較大的大學普遍不能修讀工程、科學、商科。只能報文學院之後修返微積分轉系。英國,無修M1/M2, 數學只得1半tariff points. (上UCAS看)

3. DSE 通識,英國係唔計呢科(上UCAS看吧)。呢科係“除外”科

4. DSE 2科electives, 其實加拿大既sciences, 好多時要考生phy chem bio math去到F5程度。但大家都知,DSE通常修2科electives, 仲要一文一理一藝(近年已經唔敢再講喇)。普遍phy chem bio只去到F3程度。跛哂腳。

當然,好似上面咁講,畀得起國際學生學費,一定有學校收DSE的“認受性”。但講到學術上的“認受性”,可以看清楚多一點。

nicolemummy 發表於 20-5-18 15:50
既然講開“認受性”, 又講下我對認受性既看法。

請問你講IGSCE O level 英文是否 English as 1st language? DSE English is 2nd language, 所以要考IELTS,並不是當唔當係合規英文,只是水平不同。至於通識科唔計,是否好似 A level 計UCAS tariff points 時,会 excludes General Studies 這一科?

poonseelai 發表於 20-5-18 16:19

妳上U Toronto網, ENG, ESL都計, 6以上
妳上HKU或其他香港網,ENG 4以上,ESL 5 以上
妳報UCAS,我收到既CO都係唔計LS。

nicolemummy 發表於 20-5-18 16:29
妳上U Toronto網, ENG, ESL都計, 6以上
妳上HKU或其他香港網,ENG 4以上,ESL 5 以上
妳報UCAS,我收到既 ...

睇咗UOT, 它寫明if your 1st language is not Eng, needs IELTS or other Eng language requirements, 似乎对GSCE/IGCSE手鬆D,eng as 2nd language 都計,IB Eng B High level, 即2nd language, 都唔計

poonseelai 發表於 20-5-18 16:55
睇咗UOT, 它寫明if your 1st language is not Eng, needs IELTS or other Eng language requirements, 似 ...

SPCS、WKF等等學校,都係中四完左考IGCSE。ESL考得好,唔洗考咩IELTS。香港、加拿大通行。

IELTS係2年期,IGCSE ESL係學歷跟一世。

呢D就係我諗既“認受性”。

教育局有人坐BOARD坐係考評局出卷果道架,
慣性係班人唔做野, 合著眼睛APPROVED.
所以咪出事LAW.

一於問下點解會走漏眼啦....

nicolemummy 發表於 20-5-16 16:25
點會唔承認?在加拿大,大陸高考認受性比DSE高。
退休一流. 商場10年如一日. 年年CHRISTMAS用返上一年的裝修. :D

回覆樓主:

成題取消,咁做對考生又是否公平?
~~~
取消試題,自然一定會影響考生,一定會對部份考生唔公平。

但我覺得最重要係題目有冇出錯,如果真係出錯,取消比唔取消更對考生公平。如果考評局唔覺得有錯,只需要公開評分標準,再出兩三份範文,解釋如何答可取分,如何答會扣分,就可以釋除大家疑慮!

利申:冇睇過DSE歷史課程內容!

我印象中公開試取消題目,時有發生啊。不過以前沒人討論,公開試的pass paper有時會標示“該題目取消”類似的字眼,一般原因是“該選擇題沒有正確的答案”或者“題目提供的資料不能推導出指定的結果”等等。因此,我覺得取消一題考試問題(尤其是必答題),技術上完全沒問題也有先例。

香港中學校長會榮譽總幹事 : 回應2020 DSE 歷史科試題事件

https://www.hkahss.edu.hk/in-res ... %e6%9a%b4%e3%80%8b/

回覆樓主:

好多前人、學者出嚟都講行內人做法,但而家好多外行人出嚟指指點點,如果呢次真係取消呢題,外國學校會否對文憑試專業資格存疑,真係好難講了。。。

silvia_ng 發表於 20-5-20 10:29
好多前人、學者出嚟都講行內人做法,但而家好多外行人出嚟指指點點,如果呢次真係取消呢題,外國學校會否對 ...

雖然辛苦啲,已經洗定阿仔腦話最好DSE之餘,自修考埋IGCSE和IAL。

何為歷史?
歷史對人民既影響,係咪一定要有一致既意見呢?

回顧過去一年香港已發生既事(歷史),相信大家對呢段歷史既睇法同事件對大家既影響,都唔會有一致既睇法吧!

以一己之見去扼殺教育既意義,根本枉為教育部門/管理部門領導層
亦令人更明白香港目前既情況。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-20 12:42
何為歷史?
歷史對人民既影響,係咪一定要有一致既意見呢?

很簡單,現在已是沸水煮蛙。

Yanamami    發表於 20-5-23 13:57