用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路  

GreenMaDad 發表於 20-11-25 14:12
回覆 TwinWong 的帖子

大約4年前朋友說過她小孩從小二開始揾一個在牛津讀數的畢業生補習數學,$750一個鐘 ...
咁慘, 讀完麻省只係教小學數

可能是中學數學,當時沒有深究。

GreenMaDad 發表於 20-11-26 17:27

可能是中學數學,當時沒有深究。
啲人依家鐘意揾Y1 生補, 補到中學到得 , 較平, 幫人補習仲有錢途

TwinWong 發表於 20-11-27 10:10
啲人依家鐘意揾Y1 生補, 補到中學到得 , 較平, 幫人補習仲有錢途
我屋宛之前有間補習社,個男負責人讀醫,冇做醫生,開補習社。

IloveJJ 發表於 20-11-30 11:46
你女咁醉心數學,不如好似我細佬咁讀到Dr., 可以去做研究架喎!唔一定教數學,只係我細佬喜歡教人先走講師 ...

多謝建議
我問過佢啦,佢話唔太想,原因如下:
1) 認為自己無創意,唔會諗得出研究題目;
2) 希望多啲見識商業世界,尤其金融市場;
3) 覺得如果自己鑽研數學太深,個人會脫離現實,變得好 kai,因此佢首選始終係 quantitative finance, 而且就想讀 postgrad 都係修課式;
4) 佢希望有穩定生活同收入,最好少出差(佢連旅行都唔喜歡)做學者始終頭十年八載要去各地院校做 fellow, visiting scholar, 佢覺得太漂泊。
不過人會變嘅,呢個只係佢目前諗法而已,我甚至聽過有人揀佢個組合,到中六突然想讀醫,結果入中大醫科。

回覆 YolandaTam 的帖子

你阿囡都好叻女,知道自己大學想讀什麼,我阿囡今年中四,仲係好hea, 想問你哋學校d卷出得深,係唔係好多人去補習?私補定大型補習?

lemon2005 發表於 20-11-30 15:21

你阿囡都好叻女,知道自己大學想讀什麼,我阿囡今年中四,仲係好hea, 想問你哋學 ...

啲人多數大型補習社,即係「燈塔」同「超x」。

YolandaTam 發表於 20-11-30 12:19
多謝建議  。

我多口讲一下:

1。研究不一定要创意,可能是解难,亦可能是好奇心。我是跟你女儿的思路去商业方面讲。

2。可以考虑DBA,而不是PhD,冇咁理论化。

3。数学叻嘅人可以好 Kai ,亦可以好 Sharp。

4。她的想法几年后,可能香港已经不是这样运作,到时候,可能佢后悔点解唔早走早著。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

多謝建議  。
我見過ibank D economist D 數超級勁, 不過好似要PhD

而家的中學生比我哋年代忙好多,小測和功課都計分,你囡中學小測和功課計分嗎?如果計分,佔的比重多嗎?

lemon2005 發表於 20-12-1 15:09

而家的中學生比我哋年代忙好多,小測和功課都計分,你囡中學小測和功課計分嗎?如 ...

小測同部分功課計分,比重每科唔同。

多謝建議  。
你女好叻, 女仔有時有個弱點, 明明好叻都缺乏自己. 會唔會去聽下大學簡介或講座, 多D了解數學的出路?而家數學的出路應該比以前多.

我覺得教書都系好大的天職. 我都想有料及叻人教我孩子. 當然要個人興趣

planetearth 發表於 20-12-2 11:34
你女好叻, 女仔有時有個弱點, 明明好叻都缺乏自己. 會唔會去聽下大學簡介或講座, 多D了解數學的出路?而家數 ...

有聽大學簡介,不過佢只聽 QFin同 Econ& Fin咁囉,佢咁大個人我唔方便管佢聽啲咩。
講開又講,我有個好「狼戾」嘅 fd 當年大學就係主修數學,我女可能俾呢位 auntie 影響咗佢對主修數嘅人嘅印象。

YolandaTam 發表於 20-12-2 17:23
有聽大學簡介,不過佢只聽 QFin同 Econ& Fin咁囉,佢咁大個人我唔方便管佢聽啲咩。
講開又講,我有個好「 ...
我以前中學個物理老師教得很好, 我當時對物理很有興趣, 大學想主修物理. 讀完第一年, 數學系比封邀請信叫我入數學系. 但我自己覺得對數學不夠興趣,  而且也不知讀完數學系的出路, 第二年轉了engineering, 覺得易找工作.
香港的出路可能比較細, 但我也不太了解香港市況. 我nephew工作幾年後, 再去外國進修, 現在讀研究AI 方面的PhD, 我問他的研究學科, 最重是什麼, 他說是創意及數學.
所以我覺得數學的出路也很多.
有網友也經常分享大數據方面的發展, 也值得參考.
在美國, 很多人讀完數學first degree,再讀law.

planetearth 發表於 20-12-2 20:41
我以前中學個物理老師教得很好, 我當時對物理很有興趣, 大學想主修物理. 讀完第一年, 數學系比封邀請信叫我 ...

你的分享好好,過來人經驗,謝謝!

我經常比喻給年青人知,"數學"就如你身體的""血液流動""般,身體好多器官也需要到血液的幫助和供給,是一門十分重要的動態學科,數學可以被流向物理、宇宙、經濟、大數據、AI、哲學、法學。。。,好似血液咁樣,响身體每處地方也有她的痕跡,如同好多學問也有數學的痕跡一樣。

YmOra 發表於 20-12-2 21:32

我經常比喻給年青人知,"數學"就如你身體的""血液流動""般,身 ...

用血液比喻數學,很有趣!

最近,在網上睇過cctv一個有關大數據的專輯.
其中有一集,講養豬企業利用大數據改善營運.

養豬的其中一個重要環節是繁殖和生產.
豬隻新一代的身體形態主要是遺傳父系.

企業運用數據首先搜集一堆優質公豬.
在將優質公豬用CT scan,找出瘦肉成分最高的,
作為配種用公豬.

母系豬種也搜索清楚背景,避免跟公豬,近親繁殖.
從而, 找出最高效益的豬隻生產方法.

就算傳統的畜牧業.用上數據, 為肉類提供改善方法.

養豬的, 希望豬隻的瘦肉較多,可供食用.

這樣解釋,可以理解一下, 其實數據可以於不同處境,發揮作用.

養豬, 畜牧業,美國也是大亞哥.
但, 美國部份養豬,運用萊克多巴胺(一種哮喘藥成分), 飼養豬場.提高瘦肉成份.
這是台灣近日解禁美萊豬.但台灣人食物包括豬內臟.
未清楚萊豬食物鏈的影響.

stillgood20 發表於 20-12-2 22:30
用血液比喻數學,很有趣!
最近,在網上睇過cctv一個有關大數據的專輯.
其中有一集,講養豬企業利用大數據改善 ...

十分認同,大勢之下,"大數據"的應用一定係我們下一代的關注點,故我好認為"數學"的認受性需要不斷提升,以配合未來的需要。希望香港的"數學"或相關的學科可以响未來更上層樓,成為有影響力的一科,希望我有生之年也能看見。

YmOra 發表於 20-12-2 22:43
十分認同,大勢之下,"大數據"的應用一定係我們下一代的關注點,故我好認為"數學"的認受性需要不斷提升, ...

這個現象, 香港人大衆睇法.也難理解?
好似, 我位老同學嗰囝, 數學是"港一.港二"代表水平.
可以去英國劍橋讀數.但係低調得很, 也不會很大很大期望.咩飛黃騰達, 想都不會想一下.

只我另有一位外姨甥女, lB狀元之類.
嘩, 好似人中極品, 前途無限.

但係, 兩者相比, 一個數學資優,智力高,一個是多元智能的尖子.
社會有不同視覺.

無計.

不過,人比人,比死人.

活得開心,有意義便可.

YmOra 發表於 20-12-2 21:32

我經常比喻給年青人知,"數學"就如你身體的""血液流動""般,身 ...

同意

近來中美的科技戰就知道發展科技的重要性, 在很多層面中國的基礎科學仍然很不足. 科學都缺不了數學的應用. 所以, 科技行得越快, 數學越加重要.

可能中國人或香港人都會喜歡以積效來行量成敗, 比較急功近利. 偏偏科學(包括數學)就是慢工出細貨.

中國人培養人才也比較以考試為本, 少以興趣為本. 但興趣才是深入研究的關鍵. 要不顧一切的

香港的教育本身也有點缺憾, 浪費了很多熱愛數學人才.