用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路  

skywalker167 發表於 21-2-19 18:51
高超音速風洞 第一是美國,第二是俄羅斯,第三是印度
印度可以去到12馬赫,第一的美國已經超過30馬赫
你要拗?
今日,我聽過一個笑話,
美國係中國好朋友.

經常為中國平反.

原來美國可以落後到大停電.
又斷水.

stillgood20 發表於 21-2-19 18:58
你要拗?
今日,我聽過一個笑話,
美國係中國好朋友.

可能是题外话。

几个星期前跟美国朋友讲笑,点解美国发生D咁嘅事,比美第三世界国家?他们也识自嘲,共和党把持德州好多年,没有轮换之下,问题冚咗好多年。

现实好似德卅供电网络是独立,其他州份可以互通,朋友多可以幇到手,德州就不可能。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-14 09:59
可能是题外话。

几个星期前跟美国朋友讲笑,点解美国发生D咁嘅事,比美第三世界国家?他们也识自嘲,共和 ...

德州情況,可能是共和黨把持多年,而電網獨立.

還記得克林顿年代,選能源部長.
應該是華裔科學家田長霖勝任, 最終,美國政治怕田長霖背景,
而任用理查森.
幾年後,出現紐約大停電.

以上,論定是否有關連.我估.

在工作和家中, 我常强調.
系統和週期.

系統有問題,出事是必然
物件使用有週期,要更生也是必然.

自然災害,隨氣勢變化,一定發生.
美國人,心知肚明,
一但話題落入政客, 企業家.
不管共和黨, 民主黨的承擔足夠嗎?

我家有一笑話,只有東西壞在我老婆手中,才沒投訴.

但家電怎不會壞?
保養維修,更生和使用期,就是系統。

兩星期前,換了wifi6.rounter.加強寬頻速度.應付家居不同devices.

stillgood20 發表於 21-3-15 09:10

我冇深究細節,只係就你的說法,講講老美朋友的說法。我笑佢哋美國渣,他EQ唔錯,冇玻璃心,識自嘲。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 21-3-15 09:10

我幾年前裝修全屋光纖寬頻加 Wifi,wifi 用Orbi一拖2,樓上樓下前後花園都收到。我們用1000M,速度OK,電視,打印機,手機,電腦,平板電腦一齊開都可以。

近來好多人講Wifi6 router ,好用嗎?要不要Cat6线?我現在還是用Cat5线。

ANChan59 發表於 21-3-15 09:24
我冇深究細節,只係就你的說法,講講老美朋友的說法。我笑佢哋美國渣,他EQ唔錯,冇玻璃心,識自嘲。
...
Good Guy!!!

stillgood20 發表於 21-3-15 09:48
Good Guy!!!

你用什麼线?是否5G網絡?

ANChan59 發表於 21-3-15 09:31
我幾年前裝修全屋光纖寬頻加 Wifi,wifi 用Orbi一拖2,樓上樓下前後花園都收到。我們用1000M,速度OK,電 ...
細囝換咗部notebook. 反而上網慢咗.
更換了wifi 6 rounter. 很穩定. 除非是網絡商有問題.

我買ge只係平價 TP Lxxk. 效果唔錯.
相信, 高級的, 效能更好.

我係外行, 但睇新rounter 都行Intel 晶片處理器.

我無為意條cable.

不過, 年前, 買lan線, 間鋪叫我買好d.
大囝打機,  如果中斷, 叻機, 會瓜瓜叫.

stillgood20 發表於 21-3-15 10:03
細囝換咗部notebook. 反而上網慢咗.
更換了wifi 6 rounter. 很穩定. 除非是網絡商有問題.

我住嘅地方好多業主投訴網絡慢,唔穩定,但我冇乜問題。我的看法是大部人在用了光纖寬頻上網服務,但他的router太舊款或者太平,屋內的线又舊,自己唔更新,總係賴供應商。

我安裝的時候,我哋check入屋,每個插頭速度,幾個插頭一齊用的速度,然後再試wifi,所以都幾清楚整體表現。

你換线,換 router十分正確,正本清源!

YolandaTam 發表於 20-12-7 14:57
銀行或投資銀行:基金產品設計、研究部、「炒房」、資產管理、做前線 user 同 information system program ...

我剛剛翻睇這個題目,之前冇刻意留意你回覆其他網友。

前一排跟兒子講開Head Hunter 介紹什麼工種俾佢,跟你第一段好有關係。

他在四大做由Analyst 做起,搵佢好多係投行(外資及中資)Equity and or Derivatives 分析員,有經驗嘅做 Associate(年資所限),Trader 較少,資產管理也不少。風險管理大多Commercial bank ,雖然他有FRM但完全沒有興趣。

講到做middle man,他一個 enquiry 都冇,可能他在公司只係兼職嚟嘅,HH冇乜留意。

之前唔記得跟你抑或其他網友講開兒子喜歡做 Mid office,但跳去投行,他的工作算係 front office ,而不是mid office 。

數學老師 不少老師已移民

YmOra 發表於 20-12-9 20:53
你講起諗幾日嘅數學難題,想起都十分懷念,記得AMath老師經常出一些難題給我們回家做,亦鼓勵我哋諗 ...
鼓勵多D用上兩種方法練習解題,一種用腦憑空"快計"一次,感覺到解得通就可以了,另一種解題則盡量用未用過的方法去解題,

DEL!

babachau 發表於 21-9-7 16:03
數學老師 不少老師已移民

中大數教及數學精研 best 5 去到 29分才入到。

焯媽媽 發表於 21-10-23 13:27
感謝你的留言,讓我更了解數學的學習過程和樂樂。
我數底差,但仍要硬著頭皮教仔仔數學,
例如:小一 ...

是的,數學最有趣的地方就是不同人不同思路有著不同的"思考路線圖",珍貴的是那些不同的路線圖,只是大多數jm執著的是要追求最""快""的計數方法,個人認為,小學生、初中生可以別太去計較解數題的快或慢,只管建立一條又一條的路線圖,讓小小的腦袋"""建構"""出一大抽複雜又緊密的"""邏輯腦線圖""",我認為,去到高中一定可以比人計得快,比人計得另類,數學有趣之處係用不同的方法解題有著相同的答案。

gracelam 發表於 20-5-19 11:01
謝謝告知。

我知宜家PGDE好難入,所以都愁阿女出路

請教:
PGDE基本入學要求?
GPA要幾多?
本科讀乜嘢有優勢?
收本地大學畢業生和還外國畢業生嘅比例?
雇主有冇偏好邊間大學嘅PGDE?