用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
go

主修數學出路  

請問各位,除咗做老師或者當普通大學生做一般職位(例如 sales, admin) 之外,主修數學有何出路呢?

YolandaTam 發表於 20-5-15 15:30
請問各位,除咗做老師或者當普通大學生做一般職位(例如 sales, admin) 之外,主修數學有何出路呢?
...

我都想知
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

出路睇自己
數學呢類科問題係兩樣

1) 通常爛grade低gpa
2) 同埋僱主覺得你cv唔好睇

1) 係死症冇辦法
2) 其實如果有好嘅intern基本上唔駛擔心

如果大家都係3大3.5 GPA, bba冇intern maths有做過大公司marketing啊finance之類summer intern 完全冇理由請bba
即使大家都有intern,兩者分別好細

所以如果入咗math最好努力拎高gpa
嘗試轉科/加多個major同埋搵intern

回覆樓主:

thanks,  睇嚟數學仍然係水泡之選。 咁請問 UST Bsc Math & Econ  又如何?

唔太清楚ust math econ
但三大應該分別不大,都係好難讀,爛grade (多數學生2點幾gpa,嚴重影響搵工)
你細路係鍾意計數所以揀math做水泡?
如果鍾意計數建議揀engine/stat做水泡
因為中學數學係算術大學數學係邏輯分析
遠比中學難,即使讀得掂奧數都未必應付到
建議有興趣先睇一下大學數學例如number theory/real analysis再決定
如果拎左2點幾gpa又冇intern好容易失業

kaion 發表於 20-5-18 04:33
唔太清楚ust math econ
但三大應該分別不大,都係好難讀,爛grade (多數學生2點幾gpa,嚴重影響搵工)
你細路係 ...

謝謝回覆。佢中四咋,仲有時間,我多口問下啫。
佢 心儀嘅係 UST BSc QFin, 如無意外 A1 會揀呢科,佢好鍾意 UST 貪佢夠 chur,   唔太鍾意港大,太政治化: 中大佢驚因搞唔掂中國文明畢唔到業唔敢擺 Band A, 咁A2 可能 HKU QFin, A3 UST BSc Econ & Fin啦。佢 phy 唔係咁好,工程應該唔會考慮,咁可能 turn out 㨂 risk, stat, 嗰啲做水泡都唔定。

中大Enrichment Maths 全球排名都好高,唔易入

qf建議科大中大
好少港大嘅人搵到好工
如果只係睇錢唔好考慮risk/stat
寧願讀bba/econ/accounting

冇咁多工需要所謂risk management/stat知識
最後都係報big 4/mt寧願揀個輕鬆易讀嘅

kaion 發表於 20-5-18 15:03
qf建議科大中大
好少港大嘅人搵到好工
如果只係睇錢唔好考慮risk/stat

明白,謝謝你。

醒目開學勳章 王國長老

順帶一提,如果first degree不是教育,係要讀完degree再讀postgrad diploma in education簡稱PGDE至可教書,聽講教中學同教小學都有唔同,而PGDE競爭好大,唔易入到
圖中嘅科目,係教育學士的,一畢業可以教書,否則要再進修。你試下上網搵PGDE,都幾多分享話考唔到

YolandaTam 發表於 20-5-15 15:30
...
數好又鐘意讀數, 不如考慮讀 actuarial? 好似前景同錢景都比較好

小鹿揀學校 發表於 20-5-19 10:25
數好又鐘意讀數, 不如考慮讀 actuarial? 好似前景同錢景都比較好

行頭窄嗎?我只知保險及銀行相關先需要。會不會求過於供

gracelam 發表於 20-5-19 10:40
可以去 ibank 設計d 雷曼債券、牛熊証 果d derivatives 咁掛.....
行頭點都闊過齋數啦

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-5-19 10:40

唔止,起碼4大會計師樓都有請

Charlotte_mom 發表於 20-5-19 10:54
唔止,起碼4大會計師樓都有請

謝謝告知。

我知宜家PGDE好難入,所以都愁阿女出路  

小鹿揀學校 發表於 20-5-19 10:48
可以去 ibank 設計d 雷曼債券、牛熊証 果d derivatives 咁掛.....
行頭點都闊過齋數啦
...

明白!謝謝!

小鹿揀學校 發表於 20-5-19 10:25

位太少喇。我女數學老師就係讀精算,結果都係教中學。
數學係水泡而已,唔會放 Band A.

YolandaTam 發表於 20-5-18 11:08
謝謝回覆。佢中四咋,仲有時間,我多口問下啫。
佢 心儀嘅係 UST BSc QFin, 如無意外 A1 會揀呢科,佢好鍾 ...
我細囝讀大數据.
前景唔錯.
如果要選e科, 要先了解多d自己喜歡的數學是怎樣的數學.
邏輯思維, 大量數字數据分析.

我聽我囝講, 佢d同學未必個個可以合適.

其實, 我大囝中學畢業時, 學校請了當時科大校長陳繁昌授畢業証書.
另外, 陳校長講述他往美國上大學時, 只有數學系, 但科技環境不同, 出現了電腦學系.
後期, 變成電腦系先鋒.
陳校長鼓勵同學往新方向發展, 即大約7年前, 他提出大數据是新的知識方向.

所以, 細囝是走向數据科學. 也合適他自己的能力.

近期. 見有關Data Science工作十分多. 反而, 人力資源有限.

stillgood20 發表於 20-5-19 11:51
我細囝讀大數据.
前景唔錯.
如果要選e科, 要先了解多d自己喜歡的數學是怎樣的數學.

多謝你。
佢比較鍾意及擅長深度思考,平時測考,背書卷低分啲,出得深嘅話易突圍。
有讀 M2, 十分鍾意,肯花時間落去超前學習,成績亦算好,對微積分, linear algebra 都好有興趣。

YmOra    發表於 20-7-2 18:40

YolandaTam 發表於 20-5-19 12:02

有讀 M2, 十分鍾意,肯花時間落去超前學習,成績亦算好,對微積分, linear algebra 都好有興趣。
多謝你。
好有heart的年青人….
.
BTW, 你女操開邊套M2書?
好似坊間只有CS Lee 一套M2書...