用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路  

IloveJJ 發表於 20-12-7 15:03
咁係咪後者先好呢?

咁又唔係,兩者性質唔同。
前者係為咗增加知識以充實自己、增加求職本錢甚至轉行 (例如我相公,學士係電子工程,佢想轉行做網絡工程,就讀 MScIT)。
後者,真係為追求學問或做研究(例如我鍾意讀書,讀完學士未夠喉,始終想做啲學術嘢出嚟,大學畢業後做咗兩年秘書就讀 MPhil 還心願,之後出返嚟,又係做番秘書)。

IloveJJ 發表於 20-12-7 17:52
咁係咪如果唔介意付學費,想追求學問或做研究,也可以讀第一類?

抑或是想做學問/研究,就應該要走第二類 ...

如果未知自己之後係想打工定做研究,都係讀第一類好啲,如果讀咗例如 MSc 發覺自己可以再研究,隨時可以讀 PhD。
研究始終係不歸路,以我讀政治系嚟講如果讀咗 MPhil 甚至 PhD 重投職場都幾大犧牲:學歷固然好大可能冇人理(我嗰區嘅區議員係中大物理系博士,我覺得好嘥),連工作資歷甚至人工都要重新開始。

YmOra 發表於 20-12-6 17:30
差D睇漏你這回覆添!

你講得好啱!孩子的成長不時需要作出適合的"微調",你囝囝可以發輝到他的數 ...
我讀書年代都係一班人一齊討論深題目,都係以為而家冇啦。阿仔今年中四,估唔到佢哋仍然保持到呢個傳統,不過,唔係用口討論,係用discord打字一班人討論,好古怪!

akys 發表於 20-12-7 23:38
我讀書年代都係一班人一齊討論深題目,都係以為而家冇啦。阿仔今年中四,估唔到佢哋仍然保持到呢個傳統,不 ...

會用討論群組互相分享和討論都好好吖!就算答唔到咀嘅都可以知道D高手的思路方向學習學習,一定有進步的呢!e+科技發達用手機用app就可以隨時隨地地討論數學,不似我哋以前只可以留校互動數學解題,我D男同學經常留响學校計數直至天黑才回家,我間唔中都會留底學嘢!有間課室長期都係俾我哋D計數學生佔據,學弟學妹皆以為"數學學會"日日聚會,不過,大家聚埋計數另一好處係可以隨時隨地去教員室搵AMath老師過嚟解難題。

YmOra 發表於 20-12-8 08:24
會用討論群組互相分享和討論都好好吖!就算答唔到咀嘅都可以知道D高手的思路方向學習學習,一定有進步的 ...

佢班同學唔嘢少,有幾個已經準備緊Step,看來target G5。

我舊飯問係乜嘢,我send咗條past paper link俾佢自己睇。

akys 發表於 20-12-9 12:32
佢班同學唔嘢少,有幾個已經準備緊Step,看來target G5。

我舊飯問係乜嘢,我send咗條past paper link俾 ...

有機會"問係乜嘢",就已經俾人快一步擴闊數學世界的視野,講到尾也是好事。

YmOra 發表於 20-12-8 08:24
會用討論群組互相分享和討論都好好吖!就算答唔到咀嘅都可以知道D高手的思路方向學習學習,一定有進步的 ...
以前的同學會一齊研究數學難題真系好難得. 而家好像好多人會上雞精班, 似終被動小小. 我覺得做數學解難要思考很長時間, 而且要深度思考. 唔好機械式操. 讀高級數學時需要較強思考力的時候就明白. 中學數學仍然可以用操數來達到好成積. 似終靠記憶的學習方法(尤其數學同物理)唔長遠.有時點解有些人問有些小孩小學數學高分, 到了中學尤其高中就跌, 就系太過倚賴記憶操熟題目, 而唔夠多練思考. 何為深度思考, 記得以前, 計一條比較有挑戰的數, 思考幾日幾夜, 睡前睡醒都唸住條數. 以前又無太多資訊, 無答案說要自己唸爆頭.
以前中學有個女同學中一,二數學操到第一二名, 中三就開始跌, 到左中四都入唔到A.math班.

planetearth 發表於 20-12-9 18:00
以前的同學會一齊研究數學難題真系好難得. 而家好像好多人會上雞精班, 似終被動小小. 我覺得做數學解難要思 ...

你講起諗幾日嘅數學難題,想起都十分懷念,記得AMath老師經常出一些難題給我們回家做,亦鼓勵我哋諗到為止,故識解題嘅男同學不會隨便講出答案,日子耐咗大家都習慣用上一兩日時間解一條超級難題,亦久而久之諗數速度也大大提升了很多,記得嗰時有些同學的記性十分了得,以前响小學也是以操數為主,响初中時老師有好言相告叫他們不要留戀現在暫時擁有的數學高分,應該把以往的學習數學方法掉到腦後,必須多"思考",越深入越好,鼓勵多D用上兩種方法練習解題,一種用腦憑空"快計"一次,感覺到解得通就可以了,另一種解題則盡量用未用過的方法去解題,所以,我哋以前嗰年代學數,真係""樂在其中""。

planetearth    發表於 20-12-10 13:12

理學,經濟學,管理學都離不開數學啊,可以說是一個基礎的學科,股票金融也是需要數學。

YmOra    發表於 20-12-10 15:53

ANChan59 發表於 20-12-7 09:18
当然不同年代,不同出发点,自然有不同“定义”。

我只是卑视那些揾着数的人,用獅子山精神(香港精神)美 ...

平常心, 咪當笑料.

咁做人先至開心.

近日, 我多d聽歌, 有以下分享.

買咗新CD機, 就返去昔日旺角CD鋪. 搵吓有咩CD.

想搵Paganini , Diana Krall
十分幸運, 遇上2020新刻制日本版Paganini.

二百年,仍有知音,仍有市場,可敬。

買了一年不足, 平宜小喇叭, 已經是CP值很高, 但, 總是欠什麼的…

一直想找更理想一點的, 價錢啱的, 都在留意比較.

也回想年青時的愛好.

那時(三十多年前), 在中上環上班, 當小文員, 後街有家叫”秋葉源”音響和電子元件名店.

每天播著 Celestion SL6,  當時, 是極之出名, 和優秀的小喇叭. 那時, 絕對不平宜, 只可觀賞.

之後, 一別三十年,  嘗試留意這Celestion下落。

還是有二手的,在香港,台灣,日本,美加。  仍然被稱讚!!!

所以,最近經常留意二手網站,曾想係日本購置一對回來。因無經驗玩日本購物網,所以沒實踐。

上星期。 真幸福和巧合,碰上一位香港賣家出售。即時聯絡,確認交易。 

而且,价錢更是其他人標价平一半。(賣家是富裕的人,价錢可能只是他新喇叭的皮毛。少計較)

最終,交收成功。一對已經是二十多歲的喇叭。

(Celestion已於2006年停產喇叭音箱,Celestion現生產做電結他和喇叭單元).

喇叭回家檢查,整個結構,元件仍是很完整,音色光彩沒改變,只是面網外觀不良。 

畢竟,二十多歲了。

不過,我快會換網布,修復一些小瑕疵。應該會成為很有存在價值的”中古"機(可能反映緊自己)

也考慮嘗試玩新色彩, 鮮橙色或粉灰面網, 變成最fashion.

你講ge獅子山精神。 

人人心中有不同演繹.

但, 你問我, 不記恨, 只有愛.

世界會很美好. 可能是阿Q精神.

人生是一種緣份, 也是時間空間.

ANChan59 發表於 20-12-5 18:16
細囝為什麼不自己砌機?都好有啓發性!

新年快樂!
細囝買電腦,話吓兩三個月.

更新的是.
AMD Ryzen R5/R7跟 Intel i5/i7 ,(10th gen)
效果相若.
但價錢平宜接近1千元.

唔介意品牌,
AMD Ryzen是好選擇,
而已,省下的錢,
可以upgrade RAM 由8GB去到 20GB.
(只係加五百蚊)

現在, 連手提電腦都玩到20GB RAM.

P.S. 好多人仍然是RAM DDR3 @4GB or 8GB.
新RAM 行DDR4 2666.(再高級3000),

stillgood20 發表於 21-2-19 12:38
新年快樂!
細囝買電腦,話吓兩三個月.

祝你
新春快樂
萬事如意
身體健康
百毒不侵

手提電腦方便,我的建議是砌主機,特別是高運算速度的軟件及程式,備份資料都容易一點!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-2-19 13:16
祝你
新春快樂
萬事如意
謝謝.
我細囝係住係山洞ge人.
無要求,無需求,
只是上學关係,始終要電腦跟身.

我自己是工具控.
有得選.不計成本.
就係工具行先.

必先利其器!

(家中菜刀如是)

stillgood20 發表於 21-2-19 13:37
謝謝.
我細囝係住係山洞ge人.
無要求,無需求,

明白。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我而家先留意到呢個post未睇留言就回覆先
數學系現代世界各方面的基石
中國整吾到航空引擎 就算30年前曾經得到外國的70年代的航空引擎核心機 研究左30年先慢慢彷製到 但性能穩定性耐久度同外國60年代的引擎比系差一個數量級
中國人成日話系材料科學吾ok,但中國近年買到外國先進的科研設備,同透過各種渠道得到外國的材料技術,中國的材料科學同外國相比只落後十幾年,但將21世紀初的技術應用在航空引擎,整出來的連人地60年代用非常落後的材料科學整出來的航空引擎比仍然差好遠
其實都系因為中國人的數學吾得,流體力學需要非常複雜的數學
就算用超級電腦模擬都要建立數學模型同算法
講5g同手機影相後期軟件處理都需要使用數學 華為未被制裁前系歐美日都有研究院,為的系需要外國的數學家
用來設計半導體晶片的軟件EDA,都需要數學算法
因為要解決複雜的問題,同要模擬行得快同有效率
設計作業系統 都系邏輯學,我聽過一般大學讀cs, comp eng的人都會讀一科講作業系統,理論上作業系統只要大學生讀電腦都識寫,不過會系效率非常低,要寫一個高效率的作業系統是非常難
講超級電腦,都需要專用的軟件優化
中國前幾年有世界排名好前的超級電腦,但使用率超低,可能就是無人為左呢d超級電腦專門寫優化得好的軟件去行
半導體工廠都需要好多統計學數學分析 去找出問題所在 去提升良率減低成本 而家半導體工廠已經進化到無人工作間 用深度學習 去優化同查找問題
話中國人數學好 只是中學的數學難 但大學同之後的數學系非常差

skywalker167 發表於 21-2-19 16:35
我而家先留意到呢個post未睇留言就回覆先
數學系現代世界各方面的基石
中國整吾到航空引擎 就算30年前曾經 ...
你有無查下中國建立風洞流体力學实驗室?
比如,東風17/21超高音速導彈, 如何研制?
10馬赫呀!

stillgood20 發表於 21-2-19 17:43
你有無查下中國建立風洞流体力學实驗室?
比如,東風17/21超高音速導彈, 如何研制?
10馬赫呀!

高超音速風洞 第一是美國,第二是俄羅斯,第三是印度
印度可以去到12馬赫,第一的美國已經超過30馬赫

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3387828

仲有呢個系實驗模擬,吾系計數用數學模型模擬

另外我想問,既然中國導彈錦勁,點解仲要買俄羅斯導彈
跟住被俄羅斯話偷俄羅斯導彈技術 而不想再賣比中國

仲有 中國的航天火箭 同 軍用導彈技術是來自美國
50年代 有幾個頂尖的系美國頂尖火箭實驗室做研究的華裔科學家返中國

之後中國就有航空火箭同洲際導彈技術
如果中國無洲際導彈 中國已經一早不再存在於世上,因為以前蘇聯同美國都打算用核武消滅中國
講返火箭,中國而家的火箭一直處於美蘇50年代水平,在運載重量上,中國一直都用緊幾十年前的火箭技術
用劇毒的帶有腐蝕性會嚴重危害自然生態的推進劑(聯氨 同 氮氧化物),我20年前讀書小學常識科已經教緊火箭用 氫氣同氧氣做燃料,聽都未聽過火箭用劇毒推進劑

中國最近兩三年嘗試用新型火箭 用氫氧,但不斷發射失敗不斷推遲
就算印度的航天火箭技術都先進過中國,印度可以一次發射百幾粒衛星,數學上極難計到一支火箭就可以將百幾粒衛星準確送入軌道
美國的民營火箭(民間技術,只是成立左幾年)都已經遠遠先進過中國官方的火箭(全中國最頂尖的科學家研發左幾十年)

講埋中國高鐵,最新的"復興號"高鐵列車的空氣動力學外型是委託外國工業設計公司設計
中國最近幾年的民航客機(大飛機),除了全機除了個外殼是中國造其他所有野都是外國產品外
個外型 機翼 是委託烏克蘭公司設計研發 做空氣動力學計算
CR929更加是俄羅斯主力研發 中國主力出資金同組裝