用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園的 Little Habs 真係咁好嗎?
go

學之園的 Little Habs 真係咁好嗎?

學之園辦的 Little Habs 基本上和其他 playgroup 沒有大分別

而且對入學之園幼稚園是完全沒有幫助的, 兩者獨立營運, 上完的結果可以沒有 2nd interview, 可以沒有 offer, 而且竟然大部分人也沒有 offer

無論上多久與短暫, 也沒有優勢, 即使在疫情下, 一樣如是, 如果大家扒文過往幾年, 可見情況一樣無改變

好聽的就叫做公平、話家長小朋友不符合要求

實際反映由始至終 LH 也不承認 playgroup 的質素, 對自己的學生家長不重視、不認同

坊間有咁多好的 playgroup, 除非在屋企樓下, playgroup 有又特別價值, 否則為何還會浪費金錢及時間在 LH 的 little habs 呢?

上Little habs就可以入LH,你太天真吧。基本上要是學霸,先入到LH。

回覆樓主:

從來LittleHabs同LH都係獨立營運,LH從來都無講過讀LittleHabs有priority入LH。
如果以供會心態以為交足LittleHabs學費就可入讀LH,似乎係部分家長一廂情願的諗法。
我得很認同樓主所言,坊間有很多好的PG,如果覺得LittleHabs唔好,無必要浪費金錢同時間去上。同樣,坊間有很多好的幼稚園,不必為入讀一間學校去上一d唔好的PG。

Sethfung 發表於 20-5-15 12:41
上Little habs就可以入LH,你太天真吧。基本上要是學霸,先入到LH。

學霸?請問咩definition ?

什麼叫學霸

今年拍片係日常親子
當大部分人返 playgroup 也沒有 offer 時, 咁真係要好好檢討下 在 playgroup 裡面到底做緊什麼
或許日常親子只得 playgroup 吧...

講明無幫助,人地純粹提供playgroup service. playgroup有幾多野學係人都知,唱ABC歌屋企都做到,志在有個同其他小朋友互動機會。

如果有幫助,未出世就要排啦!

呢排好多LH hit topic! 作為用家,我可以話LH真係幾好。其他學校我非用家,我唔會話人地唔好

真係好多lh帖,不禁令人猜測,是否臨近註冊日需要造勢?

始終,依家經濟不景氣,加上之後大機會成日停課,可能很多家長都寧可取卷校或學費較實惠的學校。