用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019/2020 local student percentage
樓主: bighang
go

[其他] 2019/2020 local student percentage   [複製鏈接]

回覆 Osiana 的帖子

I went tko campus school tour, admission staff said only 2% local passport holders can be admitted. There is no space for local passports in the coming year.

Osiana 發表於 20-6-12 01:10
HKCA PLK 係IS/private school。 佢哋要優先收 non local passport holders, 70%.  係 HKCA admission off ...

我係睇過嗰份批地proposal係EDB website, 三間都寫得好aggressive,寫明晒個數字, 所以佢哋先中標,得閒我試吓搵吓睇唔睇得返,搵到再share俾大家

而政府當年公告都有題到所有中標者commit 80%以上non local student

https://www.info.gov.hk/gia/general/201505/29/P201505290444.htm

又可以睇下最近呢一份立法會報告,希望中標者Commit 中標proposal non local student ratio,法國國際係暫時做得最好,小過2% local student at TKO

HKCA係想申請做國際學校,但係暫時好似未成功

https://www.legco.gov.hk/yr19-20/english/panels/ed/papers/ed20200508cb4-541-2-e.pdf

bighang 發表於 20-6-11 22:21
Require non-local passport (Non HKSAR or BNO passport), so China passport also count as non local.
...

有可能間間學校都有d分別,例如Harrow係一係內地生有外國passport(咁就係當外國passport果批),一係父母有香港居留權(仲要加d文件),就當係香港passport入,所以係唔會直接內地passport就計外國passport %,理論上Harrow係唔收揸內地passport既學生。

我copy返官網果段,希望我冇理解錯,如有錯誤請指正,因為我英文唔太好,驚搞錯,謝謝!

Applications from pupils from Mainland China, Macau and Taiwan are considered if their parents have Hong Kong residency and the necessary supporting documentation (such pupils are then deemed to be local Hong Kong pupils) or if the pupil holds an additional overseas passport eligible for entry to Hong Kong.
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

bighang 發表於 20-6-12 18:07
我係睇過嗰份批地proposal係EDB website, 三間都寫得好aggressive,寫明晒個數字, 所以佢哋先中標,得閒我 ...

係呀!HKCA差少少,之前聽係有6x%,爭d就夠70%,希望佢哋快啲meet到,呢間係好學校嚟架!好少學校可以2年就批到做IB world school
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-6-12 18:12
有可能間間學校都有d分別,例如Harrow係一係內地生有外國passport(咁就係當外國passport果批),一係父母 ...

呢樣都係政府批地嗰陣時定. Harrow is special,政府要求Harrow non local student need to have student VISA,所以佢網站先至係咁寫,大家分享吓,有錯請指正

https://www.legco.gov.hk/yr11-12/english/fc/fc/papers/f12-40e.pdf

bighang 發表於 20-6-12 18:19
呢樣都係政府批地嗰陣時定. Harrow is special,政府要求Harrow non local student need to have student V ...

原來係咁,咁即係其他IS係可以直接收內地passport當係外國passport條隊?
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-6-12 18:15
係呀!HKCA差少少,之前聽係有6x%,爭d就夠70%,希望佢哋快啲meet到,呢間係好學校嚟架!好少學校可以2年 ...

現在的形勢,會唔會keep 住做private school 好D,始終flexible d,不用爭foreign passport 學生,看趨勢本地生愈來愈多。

小寶貝兒 發表於 20-6-12 18:29
原來係咁,咁即係其他IS係可以直接收內地passport當係外國passport條隊?

如果冇好似Harrow咁寫,我諗可以

回覆 Crabeve 的帖子

Fis TKO did give out Reception offers to HK passport holders earlier this year (although they previously asked all hk passport holders not to apply for TKO campus this year). I presume it's because some existing local students left TKO campus this year.

964000 發表於 20-6-12 19:01
現在的形勢,會唔會keep 住做private school 好D,始終flexible d,不用爭foreign passport 學生,看趨勢 ...

咁要睇新校長諗法,我都覺得而家呢個時勢繼續做私校好d,不過保良局應該好想佢轉IS,因為始終係第一間定位係國際學校,如果遲遲都轉唔到可能唔係太好
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

bighang 發表於 20-6-12 19:02
如果冇好似Harrow咁寫,我諗可以

我冇乜研究其他,前幾年申請HKCA果陣我冇理到呢樣,到上年只申請Harrow,所以好天真地以為全部都一樣
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

我係睇過嗰份批地proposal係EDB website, 三間都寫得好aggressive,寫明晒個數字, 所以佢哋先中標,得閒我 ...
大家無謂爭拗,如果你想知FIS 收生%,可以email 問 Emilie, 佢地個admission officer.
兩間FIS 難入,唔單止係non local students. 一般都要排好耐,好多係小朋友幾個月大就報名。

HKCA 根據條例,佢唔係拎政府校舍,而係同PLK 同HKCA 合作,HKCA借校舍。 根據教育署規定,當有accreditation 機構認證,學校可以申請轉為國際學校。 HKCA 剛於上年年尾取得IB accreditation, 所以正著手申請,係in progress,係跟足程序,而唔係你所講嘅想而未成功.   如有問題,你可以找admission officer Heison 查詢。

964000 發表於 20-6-12 19:01
現在的形勢,會唔會keep 住做private school 好D,始終flexible d,不用爭foreign passport 學生,看趨勢 ...
據我近期同學校了解, HKCA 係度申請轉為IS, 學校一直都有keep 住70%  non local students, 所以local students 唔係收好多。 可能你見到好多似係 Asian,  因為係 mixed 及回流家庭.  
學校對英文要求好高,大部份rejected cases 都係英文未到要求。

回覆 Osiana 的帖子

其實冇發生什麼爭拗?只不過分享訊息,平常心看事件吧
我所講嘅訊息都係一些資料性,絕對沒有抹黑,詆毁褒貶任何學校,每間學校都有自己捧場客,自己決定,祝你找到一間你覺得最適合自己小朋友嘅學校

Osiana 發表於 20-6-13 08:01
據我近期同學校了解, HKCA 係度申請轉為IS, 學校一直都有keep 住70%  non local students, 所以local stu ...

謝謝資訊,因為我囡幾個月之前係度讀,最近先轉走(因為其他IS中學要排好耐,諗住提早d申請,畢業時點都排到掛,但估唔到一個社會運動+疫情會令我哋咁快有位,所以都無奈地轉走),上年有問過當時係6X%,而家幾多我唔清楚啦!
另外我都唔知原來有認證可以申請轉IS,咁仲好 唔洗擔心外國passport既%
我哋當年去IN果陣校長有講佢收生第一要求係英文,第二要求係性格要適合讀IB
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

很佩服你的資料搜集能力!

我見你分享嘅立法會報告中FIS嘅學生總數係計埋French stream的。French stream學生可以假設全部外國護照,班數多過international stream,而且初中都有在TKO開班,這些都幫手拉高了non-local %。

另,tko新開張初期international stream只開到Y2而FS已全開,亦解釋咗點解前一兩年有空間收local passport學生。隨著international stream高年級開班,若學校仍想繼續維持98%,以後每級能收的local passport生只有更少。

小寶貝兒 發表於 20-6-13 15:10
謝謝資訊,因為我囡幾個月之前係度讀,最近先轉走(因為其他IS中學要排好耐,諗住提早d申請,畢業時點都排 ...

章太郎 發表於 20-6-13 19:30
我同你case一樣,讀緊嗰間其實諗住讀到yr 9先有位走到,突然又好易咁轉咗。
唔知再落去,香港的國際學校有 ...

真係好睇學校本身有冇吸引人既地方,同埋過多1,2年,會唔會多返外國公司派員來香港做野,又或者會唔會有機會學校同教育局傾下暫時放鬆少少個%,呢d都好影響學校生源
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 20-6-13 23:00
真係好睇學校本身有冇吸引人既地方,同埋過多1,2年,會唔會多返外國公司派員來香港做野,又或者會唔會有機 ...
同d admission officer 傾過,% 唔係一個好死板嘅規定,會視乎好多因素。 好似新校或者有d學校無咁多外國人申請咁,又或者學生流失咁,會有適應期或寬鬆處理。
例如,一年級有100個位,要收70%外國護照。 但只有60人申請,就算收晒都唔夠%,咁學校唔會收少學生去就%,因為學校都要生存。  當然,好似FIS,GSIS 呢d 學校一定好多外國人申請。

希望IS 可以保持一定 students mix, 咁樣先可以俾學生體驗唔同文化及思維。

Osiana 發表於 20-6-15 04:20
同d admission officer 傾過,% 唔係一個好死板嘅規定,會視乎好多因素。 好似新校或者有d學校無咁多外國人 ...

students mix 真係好重要
小小映像誌
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題