用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019/2020 local student percentage
樓主: bighang
go

[其他] 2019/2020 local student percentage  

小加子 發表於 20-5-15 15:56
How come some have higher than 70% locals?  Aren’t they supposed to cap it at under 30%?
30/70 比例只適用於新校。 例如 FIS,Jardine Lookout 不受限制,TKO 就要30/70 比例。

我知Shrewsbury, Malvern, HKCA PLK, 等新校都有30/70 比例。

回覆 Osiana 的帖子

Malvern 批地條例要求90% non-local student; Shrewsbury係80%, 兩間而家都做唔夠數,應該有啲壓力,所以不斷見到佢地係外國人睇雜誌登廣告
HKCA 係PIS, not IS, 冇non local student要求

bighang 發表於 20-6-11 21:34

Malvern 批地條例要求90% non-local student; Shrewsbury係80%, 兩間而家都做唔夠數, ...
Is mainland passport a foreign passport when applying IS?

Youweird 發表於 20-6-11 22:01
Is mainland passport a foreign passport when applying IS?

Require non-local passport (Non HKSAR or BNO passport), so China passport also count as non local.

FIS TKO係98%,所以佢網站講到明,local唔好嘥心機

bighang 發表於 20-6-11 23:07

FIS TKO係98%,所以佢網站講到明,local唔好嘥心機

EDB 要求係最少70%。
TKO 係70% non local, HKCA 一樣。

我同FIS admission 有聯絡。

bighang 發表於 20-6-11 22:21
Require non-local passport (Non HKSAR or BNO passport), so China passport also count as non local.
...

我都正想問,謝謝解答

bighang 發表於 20-6-11 21:34

Malvern 批地條例要求90% non-local student; Shrewsbury係80%, 兩間而家都做唔夠數, ...

HKCA PLK 係IS/private school。 佢哋要優先收 non local passport holders, 70%.  係 HKCA admission officer 講嘅。

根據EDB網站, 要求係70%, 唔清楚你係邊度拎到呢d 資料話80/90/98,可唔可以俾d link 去confirm 一下,因為唔正確資訊會影響其他家長申請學校。

小加子 發表於 20-5-16 10:19
但ESF 有超過50%以上local students, 算係違規收生? EDB 有責任跟進嗎?
舊校同新校唔同。 ESF 不受限制。 好似 TKO FIS 要收70%, Jardine lookouts 就唔需要。  
Foreign passport holders 係優先取錄, 唔代表呢d學生質素差,學校都一定要取錄.

我知道如果學校本身無咁多non local passport holder 申請, 學校有做足程序都可以收多過30%本地生。

回覆樓主:

某幾間新校申請地時向政府承落了高於70%的non local比例,樓上提的percentage好多人聽admission officers講過(我可以confirm聽過Malvern,  FIS TKO)。前年FIS School tour時admission officer講到好白,叫local passport的唔好申請TKO campus因quota已滿,而且有提到嗰年嘅tko Reception Class只收了4個local passport holders。

不過我同意咁重要嘅事當然唔好信哂討論區,建議家長自己問學校。

回覆樓主:

另外,我發覺呢版對PIS有個大誤解…其實私校不一定都是PIS,PIS是一個特別的牌,是有政府支助的,全港只有8間(DC, RC, YCIS中學, ICS, ISF, VSA, CKY, 音中音小)。EDB對其他私校如ICA和 Anfield是沒有限制/要求本地生比例,另plk hkca是私校牌但學校有意過幾年申請轉IS牌所以收生時都跟番30% local cap。

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/private_independent_schools.php?lang=en

https://www.info.gov.hk/gia/general/201106/01/P201106010148.htm

回覆樓主:

ESF needs to meet the 70% quota but it's the average across all foundation schools (excluding the two PIS).  

(https://www.info.gov.hk/gia/general/201704/26/P2017042600639.htm)

"此外,我們於二○一三年藉與英基學校協會(英基)商討政府逐步取消向英基發放經常性資助的安排,提醒英基須維持當時的學生組合,即在整體學生人數中須最少有70%為非本地學生。"

dem0cracy 發表於 20-6-12 04:04
ESF needs to meet the 70% quota but it's the average across all foundation schools (excluding the tw ...

From the same link:
"在二○一六/一七學年,12所國際學校取錄的非本地學生百分比受其透過校舍分配工作獲分配空置校舍或全新土地作發展國際學校而與政府簽訂的服務合約所規限,由50%至85%不等。按現行政策,獲教育局分配校舍或土地的辦學團體必須取錄不少於70%非本地學生。而在二○一四年進行的校舍分配工作中,我們給予願意取錄較多非本地學生的計劃書較高的評分。由於辦學團體就校舍分配工作提交計劃書時,得悉並同意其提供的資料(包括取錄非本地學生的最低比例)只會作申請相關校舍分配工作之用,因此我們未能公開個別國際學校須取錄非本地學生的最低比例。"

教育局在2009年收緊國際學校收生政策,由當年起獲當局分配校舍或新土地的國際學校,須在服務合約中承諾取錄一定比例的非本地生,故目前僅12間國際學校受此限,限制本地生比例由50%至85%不等。以2009年獲政府批地、2012年開校的「貴族學校」哈羅國際學校為例,政府規定本地生比例不可多於50%,教局資料顯示哈羅在2017/18學年取錄33.7%本地生,沒有超標。
教育局發言人表示,有兩間分別於去年及2016年開始辦學的國際學校,本地生比例未符合跟當局簽訂服務合約的限制,其餘學校的收生比例則符合相關規定。當局已去信提醒該兩所學校來年收生時須符合規定。

(我舊post的報導,新校很大壓力)

dem0cracy 發表於 20-6-12 03:42
另外,我發覺呢版對PIS有個大誤解…其實私校不一定都是PIS,PIS是一個特別的牌,是有政府支助的,全港只有8 ...

PIS 獲政府批地或校舍,並無其他資助,必需係稅局批准的 non profit making entity才可申請地或校舍

dem0cracy 發表於 20-6-12 03:42
另外,我發覺呢版對PIS有個大誤解…其實私校不一定都是PIS,PIS是一個特別的牌,是有政府支助的,全港只有8 ...
據我所知, HKCA 校舍唔係由EDB 申請,而係同HKCA合作,用HKCA 校舍。 根據以下程序,學校要先申請做私校,再申請轉為國際學校。  

剛被 accredited as an IB school, 所以將會轉為IS. 這個跟HKCA admission 同我講嘅相同。

// 至於非透過校舍分配工作獲分配空置校舍或土地而希望在港申辦國際學校的辦學團體,須先申請註冊成為私立學校,然後在確定學校符合教育局有關發展國際學校的規定(包括分配最少70%學額予非本地學生、辦學往績良好並獲得知名評審機構的認證、訂有可持續的財務計劃等)後,再向教育局提交申請,將有關學校註冊成為國際學校。學校必須先註冊成為國際學校才可稱為國際學校。教育局會詳細審視辦學團體提交的申請資料,並確定學校運作及表現符合有關國際學校的要求後,才考慮批准有關申請。有關在香港申請開辦國際學校的詳細要求已上載至教育局設立的國際學校專題網頁(
https://edb.hkedcity.net/internationalschools/submit_an_application.php?lang=tc),供公眾參閱。

dem0cracy 發表於 20-6-12 03:20

某幾間新校申請地時向政府承落了高於70%的non local比例,樓 ...
真理愈辯愈明。  希望大家提供正確資訊,幫助而唔係嚇親家長。
以我知,FIS 唔係 98%,學校某一年收少local students唔代表係學校指標。 因為好視乎報名人數及學生質素。

如果以你所講,4 位 local students, 都唔止 2%啦。 所以, 有心報讀,家長要自己問清楚。 除咗實力,都要點運氣

Osiana 發表於 20-6-12 07:36
真理愈辯愈明。  希望大家提供正確資訊,幫助而唔係嚇親家長。
以我知,FIS 唔係 98%,學校某一年收少local ...

之前曾考FIS, 學校的而且確說TKO campus只收2% local passport,但Jardin campus不是。

Osiana 發表於 20-6-12 07:36
以我知,FIS 唔係 98%,學校某一年收少local ...

當然唔好嚇人,亦唔好俾假希望人囉。

bighang 發表於 20-6-11 22:21
...
Thank you