用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園真係咁好嗎?
樓主: Bochum
go

學之園真係咁好嗎?  

Lntan20 發表於 20-5-20 17:45
回覆 enna_tm 的帖子

因為同時有Vic PM Offer,但無係CWB個間,而且要過海....LH近啲,好難揀 ...

你小朋友一定係好叻,兩間都收

回覆 wannabefa 的帖子

Lohas

slingbb 發表於 20-5-15 19:42
其實學之園對比好多幼稚園,已好盡力安排盡力喺無可能公平嘅情況下公平。1st in video 感覺唔係㨂最叻小朋 ...

請問應付升小要外補嗎?

外唔外補係家長的選擇,學校從來唔鼓勵。我自己覺得for我小朋友,學之園教學已足夠應付升小,但每個小朋友學習能力唔同,性格特質唔同,家長對入邊間小學的要求亦唔同,好難一概而論。

cat20203 發表於 20-5-16 00:09
可能不是太關事的鼓勵:
6月B,無任何名幼offer,由n讀到K3普通私幼。
考小一也無直私offer, 好彩自行中了 ...
可以分享一下自行有幾多分?

回覆 Bochum 的帖子

可以講下係邊間私幼嗎?

回覆 mamaman2017 的帖子

小班,英普應該是樂基系的幼稚園

mamaman2017 發表於 20-5-29 12:29
可以分享一下自行有幾多分?
20分要抽

我係LH 用家,我覺得考到都有彩數,至於係咪真係咁好,做家長答唔到你住,但小朋友好開心,看來值得的,不過學術係咪真係手得穩我都未見到,其實我見唔少私幼都好好,我選LH 因為近屋企,我最心儀唔係LH 睇返轉頭, 所以有時唔好因為名氣

K1 interview result could be a bit random. We were rejected by LH but got the offer from SKH, pretty happy there.

hellomimichu 發表於 20-5-20 00:34
叻唔叻好主觀架嘛,個個家長都會認為自己小朋友好叻
亦成日聽到好多家長話自己小朋友超大b 又做到乜乜乜都 ...

學校收一個有良好家庭package 既孩童真係正路吖....
本來教育就包含家庭教育,家庭教育好重要,父母身教好重要,做父母的多反思自己的不善,改善自己,強化下一代。

利申:本人上一代唔強,自己靠自己,所以深明上一代強大既利與害...

monodad 發表於 20-5-20 00:59
呢個topic嘅討論真係見仁見智,L粉家長會覺得葡萄味好重什至會聯想有陰謀論。有D家長無緣L校但三年過後作為 ...

認同。

只說出所見所聞是ok 的,但無需幫人下定論...

每個人心中把尺都唔同,了解過,自己分析就是...

Lntan20 發表於 20-5-20 17:45
回覆 enna_tm 的帖子

因為同時有Vic PM Offer,但無係CWB個間,而且要過海....LH近啲,好難揀 ...

我親身體會過你嘅難處,我個仔係三月B,上年N班考學之園同埋Vic, Vic收左,學之園冇收
跟住K再去考,學之園收咗
但係因為發覺我仔就算淨係返左N班Vic只上了面授半年學,啲簡單普通話都已經識聽,英文外語老師ok好,我和老公Send email問老師和學校問題又好快覆,老師在疫情期間只上zoom亦都多打電話嚟同我哋傾個仔嘅情況,所以就決定唔轉校。

學之園嘅情況就唔知道因為我最後沒有要它的K1 offer

但以我所知Vic讀讀下如果要求轉上晝佢一有位都會俾你轉
我聽好多家長其實都話上午下午小朋友其實適應得好快,揀間學校重要啲

我嘅意見係如果可能有機會想讀國際學校或者IB學校,選Vic,因為會易啲

如果話多數選直私,學之園實在冇得輸

我同我老公商量之後都係想自己個仔以後行IB,因為我哋唔鍾意而家嘅DSE

回覆樓主:

其實LH都唔係淨係睇家長背景,我大女係LH讀左4年,我2公婆係大學畢業,但中學小學唔係咩名校,唔係專業人士,考學校都係用公屋地址。大女今年小一,考小學考得好好,身邊既同學無人無offer, 全部都幾個offer係手。 到細女,我地都無讀返LH, 原因係學費真係好貴,年年加,但我地真心覺得呢間係好好既學校。