用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園真係咁好嗎?
樓主: Bochum
go

學之園真係咁好嗎?  

快樂火雞 發表於 20-5-17 20:20
回覆 ho_yan2406 的帖子

好難形容,但系同級數的SC, KV家長身上就好少見到尼種狂熱.LH當然系好學校, 家長也 ...

冇騙你,我真係N無,冇學歴冇家底但我2個小朋友interview表現真係好好
我女in PN唔收,大仔讀過有分加都唔收啦,都好正常,因為佢當時未太識講野,連自己名都唔識講,到in K1,一入去就主動同老師講早晨。
我仔今年升中學了,當年佢interview反應勁快,可能見佢細b都咁有反應所以加左d分啦
不過我覺得最加分個part係見校長填問卷時。。我2個小朋友都自己坐定定睇書,LH係鍾意小朋友愛閱讀的

好難形容,但系同級數的SC, KV家長身上就好少見到尼種狂熱.LH當然系好學校, 家長也 ...

仲有係名校教
真的,我朋友名校教,今年收左!

同意。學校或多或少都要看家長背景,特別係名小世襲優勢嗰啲。application form要填寫父母讀過邊間中小學,呢點就睇得出。如果唔重視background, 就咁填家長教育程度或怎至唔問都得啦

都算考K的過來人, 考LH的家長小朋友見過好多.
有家長DBS,個仔醒目,輕鬆考入
有家長SPCC,個仔安靜, 第二輪被拒
有家長N無, 個仔醒目,直接被拒
有家長中學主任,個仔中上,考入
有家長大學教授,個仔醒目但超細, 被拒

我感覺, LH系對升小成功率最看重的幼校, 其次可能系SC,不過SC的目標對象同LH有些分別,更重視家底

好。但始終都係一間無直屬小學的幼稚園,學生要費盡心機外闖。

至於考到神校的學生,是否真的因為LH的培訓而入到,亦無從考究。始終入神校也需要各方面因素如家庭背景或connection等配合來成就。

不過,大比數LH學生入一線尾或二線頭的小學,都可見學校有功力。

如果只因為想博入神校而入LH,就算吧啦。

babyckl 發表於 20-5-17 20:47
我小朋友今年有LH Pn offer, 不過我同先生只係普通屋邨學校畢業,月入也冇四、五萬,只係普通家庭,但我同先 ...

同意, 學之園係好學校, 師資盡責開心唔算太谷,但真係好講家校合作; 如果要評論一間學校簡家底, 九龍塘名幼更為甚是啦!

我小朋友上年超大B考幾間名幼龍幼一個offer都冇, 唯獨是LH有offer, 到而家都唔係好明點解背景: 父母冇名校back up, 家住深水埗幾十年舊樓, 又唔係專業人士

不過最後冇要到個offer, 因為見小朋友喺本身果間讀得都開心, 無謂好地地走去repeat
到而家都仲諗緊究竟呢個決定啱定錯

快樂火雞 發表於 20-5-18 10:51
都算考K的過來人, 考LH的家長小朋友見過好多.
有家長DBS,個仔醒目,輕鬆考入
有家長SPCC,個仔安靜, 第二輪被 ...

點解N無,仔醒目被拒?我每年都聽唔小呢D。或是醒仔=不太受教?dbs 也是直資,old boys 都未必入。
教授的仔若是醒目, k2,k3其實都追到大部份的學習,唔明點解唔收。

感覺上佢地最緊要想要受教有禮,叻唔叻次要。

celinechan117 發表於 20-5-18 20:48

點解N無,仔醒目被拒?我每年都聽唔小呢D。或是醒仔= ...

我都認同LH喜歡有禮受教既小朋友。

回想當年我女考PN 2nd in,可能我同先生同校長太好傾傾耐咗,我女忍唔住喊,老師仲俾紙巾抹鼻鼻,雖然好快安靜落嚟,但我心諗死啦實唔收。
校長見狀都識做,立即結束面試,臨完之前問家長仲有無問題想問,我個豬隊友笑笑問我女有無問題想問,我面色一沉,點知我女真係問校長可唔可以玩出面既滑梯,校長當然好婉轉拒絕,但我女好有禮貌say thank you無扭計,我諗哩度會加分。

無論 PN, K1,  小一面試, 當中佔大部份係即時表現, 另一因素係眼緣.  有朋友是地區一線私小老師, 佢話一日不停in過百個學生及家長, 有時合眼緣會加分, 另外最怕家長一身似賣保險的套裝加名牌袋, 感覺似麻煩家長. 所以每個人都有喜好. 入唔到呂代表小朋友差或者家長背景好壞, 當中一有人為感覺混入. 就唔可以當一條公式計算了.

回覆 celinechan117 的帖子

醒目仔被拒年年有, 不是奇怪的事. 尤其LH這種名幼, 從來不缺醒目仔
我想講, 好似LH這樣的學校, 淨系醒目唔夠, 系有一整套的考量,來衡量小一的升學機會的.

我的重點系, 小朋友要醒目,還要有父幹,再有多少運氣

LH真係睇「父幹」,我講既「父幹」唔係指家底或家庭背景,係指爸爸都會落力去培育小朋友。面試時校長係會特別問爸爸問題,睇吓兩公婆既育兒方針係咪一致,唔係淨係咩都旨意晒媽媽做。

利申:無世俗既「父幹」,小朋友考K考小也順利。

KV作風咁多年黎都係比較低調,連帶家長都比較低調,私下圍內很愛學校,
我自己幾欣賞佢從來唔靠升小數據做宣傳,有一種做好自己唔理人地點睇/默默耕耘的感覺

回覆 快樂火雞 的帖子

LH用家, 對學校SO FAR真係無野彈。就算平日有意見, 學校都好主動接觸家長, 一齊商量和改善。
我估個分別主要來自「學校透明度」, LH家長好清楚子女O係學校做緊乜, 日常都融入左小朋友在幼稚園的一點一滴, 所以要講都有好多實質例子。
朋友仔讀SC, 佢當然係鍾意SC先去考去讀, 但媽媽都好坦白話平日唔太清楚仔仔O係學校情況。

老師每一兩星期就有電話打來,講來講去差不多,, 有無建設性就見人見致

LH小朋友大部分都乖, 又talkative,老師會將小朋友之間比較,逐項俾分,小朋友唔係樣樣跟到, 相信有啲家長/小朋友有壓力 ._.

LH的確非常著重家校合作, 由於LH學生家長們都是熱愛學校,學校話乜, 家長都會非常合作, 基本上學校做乜嘢, 家長都會大讚好

回覆 taiyeung 的帖子

終於明點解我小朋友當年有offer果陣interview都係我同小朋友入去, second in又同媽媽夾過稿
多謝你解答我呢個一直諗唔通嘅疑問

我今年都有考LH pn,準備一條7分鐘以親子日常活動為題既短片。相比起其他名校只需2分鐘短片,佢地真係超有心。計埋second in,LH睇左我條片超過十次。佢地揀學生真係好認真,超出我預期。
上年曾參觀LH既開放日,覺得佢地老師好認真,跳舞都出哂力,一啲都唔hea。比起小朋友讀梗既學校(兩歲pn插班),LH老師真係好落力有心機,自此心宜LH。
我覺得認真既學校想收認真付出既家長。
小朋友叻唔叻係好主觀,但家長同小朋友既關係、投唔投入等,學校可以客觀睇到。

Dybala 發表於 20-5-19 16:48
回覆 taiyeung 的帖子

終於明點解我小朋友當年有offer果陣interview都係我同小朋友入去, second in又同媽 ...

證明爸爸你都好努力
LH重視家校合作,前面有人留言話自己係普通家庭入到LH,因為父母同小朋友都係學校想搵既人。

我朋友個仔今年LH K2, 一個offer 都冇

auntiejaja 發表於 20-5-19 23:13
我朋友個仔今年LH K2, 一個offer 都冇

K2一個offer都無好正常

lcmyk    發表於 21-5-27 03:48