用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園真係咁好嗎?
樓主: Bochum
go

學之園真係咁好嗎?   [複製鏈接]

回覆 jsmjsm 的帖子

其實好同意!
見有啲家長話睇其他小朋友啲video唔係好叻都有Offer, 其實有冇尊重嗰個小朋友,乜嘢叫做唔係好叻?唔係好叻就應該冇Offer?

我唔係覺得有Offer就係叻,因為個遊戲規則係學校自己定,冇人知道佢哋揀嘅原則係點,但係小朋友只係兩至三歲,作為大人係咪可以尊重下小朋友!

同意每一間學校都有佢嘅優點同缺點,所以係沒有最好,只有最適合!身為家長我哋嘅角色唔係去不停批評,而係應該幫小朋友去選擇合適佢嘅。

明白有啲家長會有失望,作為媽媽有邊個未試過有失望嘅時候!但係唔需要灰心,因為就算入到所謂大家覺得好嘅學校都唔代表一切,大家都要繼續努力!

今年我仔in N,可能拍片冇其他人咁好,所以連2nd in機會都沒有.....其實我真係幾失望,囝囝係大仔,我同老公都係專業人士,我地細個只係讀屋村學校,沒有世襲名小優勢.....自問好俾心機教導小朋友,但因為一段片沒有2nd in, 沒有見面機會,坦白講我有點唔開心....唔好意思,有點負能量,不喜勿插

回覆 kinki2130 的帖子

失望都係人之常情。

加油啊!K班有更加多學校可以考和揀,唔好氣餒~

kinki2130 發表於 20-5-15 14:03
今年我仔in N,可能拍片冇其他人咁好,所以連2nd in機會都沒有.....其實我真係幾失望,囝囝係大仔,我同老 ...

明白的, 唔開心是人之常情
真的是當媽了後, 先發覺, 原來可以是這樣的不開心

有時都覺得有D 可笑, 只是PN而已

明明小朋友很好, 明明好用心的教導
我都是同樣的失落中

K 再努力吧, 會有更好的~~

kinki2130 發表於 20-5-15 14:03
今年我仔in N,可能拍片冇其他人咁好,所以連2nd in機會都沒有.....其實我真係幾失望,囝囝係大仔,我同老 ...

K再接再厲吧! N選擇少,所以競爭很大,K有好多選擇,較易入到心儀學校。

另外,真心想知點解咁多家長咁心儀LH,LH比起九龍塘區的名幼,在名氣或歷史上應該有一段距離吧。

wg_ann 發表於 20-5-15 15:08
K再接再厲吧! N選擇少,所以競爭很大,K有好多選擇,較易入到心儀學校。

另外,真心想知點解咁多家長咁心 ...

九龍塘學校裹,論歷史,名氣,
迦南,kv,歷史久遠而且人人識,只是近年家長追求升小,而lh係呢方面比到家長信心,因學校升小成績,語言環境,課程教學,公開透明。掉返轉,應該諗,一間只有廿年的學校,為何這麼快會得到家長認同,及成績?

當然,教育並不應該這麼短視,考到固然開心,考不到都不應傷心,就算中,小學讀寶校都未必等如將來人生失敗。

講返N,
其實lh在報考時已經知佢多人爭,
市面有好多好學校不用這麼多人競爭,例如york,英藝......etc
甚至每個人屋企附近,都有好多有愛心的學卷幼稚園。嘗試下欣賞以上學校優點,才能為小朋友選擇更適合既學校。

回覆樓主:

考小,幼稚園只是輔助(除龍校),大部分也是靠家長培養和看小朋友性格及能力。選擇合適的學校就好了,冇話一定要邊間。幼稚園入唔到也不用否定小朋友,不代表家長或小朋友失敗。

Bochum 發表於 20-5-14 22:19
近來在EK 看到不少媽媽非常緊張學之園offer,有些更因未能有offer/second in 而感到失望,令我回想幾年前都 ...

可以知道你小朋友讀邊間嗎?

wg_ann 發表於 20-5-15 15:08

另外,真心想知點解咁多家長咁心 ...

其實我都最心儀樓下間LH, 不過冇second in.. 小朋友另外有幾間九龍塘名幼offer .. 不過始終唔想travel..睇吓點啦。的確是一個緣份遊戲...

回覆樓主:

其實唔好講LH,好多間你都唔知佢收生標準係咩。

我同我老公都係屋村學校,絕對唔係名校,又唔係專業人士佢都收左我小朋友。

啲人話對住個平板電腦根本唔會睇清楚一個小朋友好定唔好,其實就算見面都係一樣,face to face都係15分鐘,平板一樣係15分鐘,interview都要靠啲運氣,睇小朋友心情。

自問平時都無比小朋友接觸電子產品,但勝在佢interview當日心情勁靚,無扭計發爛,比張紙同筆佢都自己寫寫畫畫。

我都認同係有好多小朋友比我小朋友聰明醒目,但運氣都要計算在內。

chingsss 發表於 20-5-15 16:29
其實唔好講LH,好多間你都唔知佢收生標準係咩。

我同我老公都係屋村學校,絕對唔係名校,又唔係專業人士佢 ...
學校收左,信任學校,家校合作,
小朋友成長差極有限。

LH透明度足,
可以參考返學生去向,最好最差會去邊到,呢點係我最欣賞既地方,不用傳,聽人講。

Dollys 發表於 20-5-15 16:37
學校收左,信任學校,家校合作,
小朋友成長差極有限。

嗯,明白。

我都一樣,自問好比心機教小朋友,工餘時間我全部都用黎陪 同教小朋友,因為我真係好想參與所有佢成長既一點一滴,所以我覺得LH適合我地,我自問亦是會比好時間同心機比小朋友,唔會浪費學校既教材,但2nd in後沒有offer
糾結左幾日後,知道有個朋友佢一向唔多理小朋友,工作忙,兩公婆成日OT,亦重視私人生活,靠姐姐照顧小朋起居飲食,佢大女係第二間幼稚園讀,之前連佢自己都話唔想學校成日咁多親子野,佢話根本唔得閒理。到而家話因為知道LH成小升績好,幫細仔報PN,佢講笑話,緊係講到自己點陪個仔啦。。。最終有offer  
所以現在我覺得,結果係點已唔重要了,可能原來學校都並唔係自己想像中咁樣,以為自己好適合,其實根本學校就唔係想要

與其失望,不如開開心心去讀歡迎你同你小朋友既學校

我地繼續比心機栽培小朋友,去到邊度都會叻!

其實學之園對比好多幼稚園,已好盡力安排盡力喺無可能公平嘅情況下公平。1st in video 感覺唔係㨂最叻小朋友(因為其實學校根本唔cher),係㨂最能喺video中表達親子關係嗰份cohesion 嘅父母入second in .... 大家有睇清楚題目嗎? 拍7分鐘日常親子短片。

有2nd in 又有offer嘅家長話小朋友抗拒唱歌或表達,因同你三唔識七,校長/主任唔係㨂識唱歌跳舞嘅小朋友,因為學校明白小朋友心理狀況,學校係㨂父母喺小朋友有情緒呢個時候,你係點處理呢?呢一樣亦係學之園重視嘅正向教育。

其實競爭咁大,一定有落選,一定會失望,但如果因為咁,就去隨意落啲未經証實嘅判斷(例如 讀到嘅小朋友都慘狂被谷、或者學校根本就睇家庭背景去㨂人),並唔係一個成熟嘅成年人應有嘅風度。

點解我幾肯定,係因為早幾年我和一個高我幾級的同事一齊考學之園,另外我和老公寫的中小學都是寶校,而同事兩公婆都是名校畢業,最後因為佢小朋友當日表現麻麻,我地有offer佢無offer。但佢地之後K1都考到其他好學校。

這幾年小朋友都在LH無壓力底下開心成長,升小從來學校只有支持和支援,要讀過才能感受這份辦學的熱誠和愛,相信都係點解學之園越來越熱門嘅原因。

lcmyk    發表於 21-5-27 03:17
kaki_0127    發表於 20-5-20 00:44
rchan1    發表於 20-5-19 13:14
CXW    發表於 20-5-15 20:00

沒有最好,只有最適合~
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

點解LH 一出offer,就咁多呢d post嘅,其他名幼又無嘅? 我都想知?

muimui125 發表於 20-5-15 17:15

我都一樣,自問好比心機教小朋友,工餘時間我全部都用黎陪 同教小朋友,因為我真係 ...

好感謝你的文章令我釋懷。
自問一放工後,回家只做一件事
就是陪伴小朋友,我也非常喜歡參與小孩在幼稚園的事情
亦因而這樣,覺得LH好適合我

但可惜的是,LH沒有選擇我
我也會繼續用心栽培我嘅小朋友
K再努力,大家加油

失敗咗嘅,唔需要太唔開心

因為我知道,有數個2nd in是沒有問小朋友,只問家長的也會有offer。未必是大家所講的,學之園真係好重視小朋友同家長之間的互動

有可能那些家長回答得好好,也有可能那些家長的背景很好。感覺呢場遊戲從來也不是公平。隨緣吧,只是pn而已。深究也沒有意義

slingbb 發表於 20-5-15 19:42
其實學之園對比好多幼稚園,已好盡力安排盡力喺無可能公平嘅情況下公平。1st in video 感覺唔係㨂最叻小朋 ...

我好同意你講
學校那份辦學熱誠,真係感受到

外界扣上的狂谷,深,目標為本考小等等的帽子, 明就明, 唔明就有得佢....

CXW    發表於 20-5-15 23:22

可能不是太關事的鼓勵:
6月B,無任何名幼offer,由n讀到K3普通私幼。
考小一也無直私offer, 好彩自行中了一線津校。(中那一刻也十分感恩。)
運氣,不要一時用盡。其實我希望考中學先用!
老土d講,要贏在終點線!

好多入唔到LH早都話自己冇家底,但LH一定唔睇家底收生,我同老公讀普通小學,佢個間小學執左添,中學係而家屬B2, 同B3既學校, 佢係sales一名,我係普通c9一名,2個都係ive畢業,又唔係住私樓,但我仔同女都考到。。仔係細b冇考過N, 女考N時都唔收,之後考K1先收。所以我可以好肯定LH只睇interview表現。
其實咁多人In,位又得咁少,入唔到2nd in都好正常,唔係大人同小朋友既問題,無需諗太多,最緊要入到適合小朋友既學校。
至於LH好唔好,我覺得好好,尤其校長,凡事親力親為,大部份老師都好nice, 學生都好鍾意佢地。

CXW    發表於 20-5-16 10:04
‹ 上一主題|下一主題