用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園真係咁好嗎?
樓主: Bochum
go

學之園真係咁好嗎?  

ccl_12 發表於 20-5-15 06:50
未入學競爭已咁大,入左嘅小朋友同家長唔加把錢努力好易追唔上,對大家心理都可能有影響,大人都可以調節, ...

路過,同我諗法一樣

mypekkle 發表於 20-5-16 09:20
路過,同我諗法一樣

個人看法,小朋友學前階段係建立往後性格的重要時機,學術唔係唔重要,人生一世流流長,活到老學到老,日日都有野要學,但價值觀,性格,解難能力,EQ,AQ等等細個定左就要花更多時間改善,分分鐘仲影響學術方面嘅學習。小朋友受谷都未必係好事,細時受谷,唔代表之後一直到大都受,唔小心咁長期忽略佢情感需要,到一個位佢話你知佢唔想再咁嘅時候,到時真係唔知點算

ccl_12 發表於 20-5-16 10:37
個人看法,小朋友學前階段係建立往後性格的重要時機,學術唔係唔重要,人生一世流流長,活到老學到老,日 ...
所以學之園係呢方面做得好好,小朋友返學都好開心,無壓力。

sasa_mom 發表於 20-5-15 11:24
認同樓主!其實還有很多幼稚園用心辨學。當小孩讀小一時就算是一缐小學你會發現孩子來自四面八方。

LH傾 ...
無奈, 認同
當然, 有人小朋友對個mon/ 電話cam 都表現好好真係抵佢有offer 無得好講

我識的家長都非甚麼專業人士,只是普通中產(不是好有米果d中產),住居屋、宿舍、普通中產屋苑

LH小朋友絕對不是乖乖受控型,相反我見到的都係玩得很放(甚至失控)

CXW    發表於 20-5-17 15:50

DengCK 發表於 20-5-17 09:13
LH小朋友絕對不是乖乖受控型,相反我見到的都係玩得很放(甚至失控)

兩類小朋友都有。非常好動又有,靜靜的又有。但大部分都是好聽指令的,叫停就會停,又會坐得定。

[個人觀察]

學校提供嘅教材真係好用心做,基本上我無再買坊間嘅教材。

好似計加減法同埋英文拼音,基本上佢地派咗好多遊戲教材比家長。

教時鐘果部分,仲派埋玩具鐘。

數理教學 中文同英文老師分別都會教

小朋友遊戲中學習

總結,家長要協力幫手係屋企教小朋友,善用教材先至得到最高成效。

同一件事其實好視乎你以正面還是反面的想法去睇。
LH用家: 小朋友收放自如,非用家:小朋友要乖乖受控
LH用家: 重視家校合作,非用家: 家長要配合學校
LH用家: 小朋友升讀直私小學為主,非用家: 小朋友要幫學校打仗

其他學校亦一樣,有教無類會被稱為呼吸學校,守規自律會被視為軍訓。

Grape_Chan    發表於 20-5-20 16:04

見過各個K的家長/準家長,LH的家長是比較有趣的,某程度上LH的家長對學校有一種宗教式的狂熱,尼點系其他家長身上面系見唔到的

orangetammy    發表於 21-3-20 05:27
舞娃娃    發表於 20-5-21 13:52

快樂火雞 發表於 20-5-17 13:26
見過各個K的家長/準家長,LH的家長是比較有趣的,某程度上LH的家長對學校有一種宗教式的狂熱,尼點系其他家長 ...

小朋友讀過就會明白
我諗唔係宗教狂熱,而係欣賞
我相信其他學校一定都有好好既
或者只係LH 家長都比較outspoken 掛

學之園這幾年入dg, db 多了很多,當然它有很多分校,但它只有大約15年歷史,這成績確實不容易做出來。
除了家長,學生本身因素外,我估計學之園中,英並重是一大名小學喜歡的強項。

係架 。但上堂就好受控

見過各個K的家長/準家長,LH的家長是比較有趣的,某程度上LH的家長對學校有一種宗教式的狂熱,尼點系其他家長 ...
因為學校真係好好

是,尤其是最近。
網上討論對LH只有讚,無彈....
非常一面倒

My family and friends have kids in LH, so I guess I have a fair understanding of it. It is a very comprehensive and goal-oriented school, which is suitable for most of the HK parents who have clear goals to be after, and may be not so suitable for those like me who would rather follow a more passive parenting role to the child's upbringing needs.

orangetammy    發表於 21-3-20 05:36

回覆 ho_yan2406 的帖子

好難形容,但系同級數的SC, KV家長身上就好少見到尼種狂熱.LH當然系好學校, 家長也好支持.

不過始終這是一個商業學校, LH也會挑選最適合考直私的那一批人.

網上討論,最信唔過的一樣野就系"我系N無人士", 入到LH的人,多多少少都會有LH需要的加分項目.

有d父母在知名津校畢業,也照樣說N無, 月入七八萬,一樣自稱普通中產,沒人知道怎樣N無法

快樂火雞 發表於 20-5-17 20:20
回覆 ho_yan2406 的帖子

好難形容,但系同級數的SC, KV家長身上就好少見到尼種狂熱.LH當然系好學校, 家長也 ...

我小朋友今年有LH Pn offer, 不過我同先生只係普通屋邨學校畢業,月入也冇四、五萬,只係普通家庭,但我同先生都會好努力陪同教小朋友野,我覺得學校係video 裏面都感受到,所以LH並非真係睇background,加上上年我有幾位朋友background都同我差唔多都入左LH,所以我覺得日後有意報考LH嘅家長都可以加油

回覆 babyckl 的帖子

Indeed, they do target parents like you I have to agree.

月入7、8萬不是普通中產?月入十幾萬就真是比較真中產。