用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗  

patell_au 發表於 20-8-12 15:18
學校名就唔開啦, 佢囡囡仲讀緊, 同埋果時同監護人傾過, 佢都話唔止果間係咁, 唯有大家真係睇清楚啲資料, 同 ...
其實我真係好想知邊間學校,我唔係轉校只係8掛

patell_au 發表於 20-8-12 15:18
學校名就唔開啦, 佢囡囡仲讀緊, 同埋果時同監護人傾過, 佢都話唔止果間係咁, 唯有大家真係睇清楚啲資料, 同 ...

agent唔收家長錢,收學校commission (有人話係計人頭咁俾),好多人都知。 但係你呢個情況,話家長交嘅學費入面有一部分其實係畀agent嘅commission,我(應該唔止我一個)第一次聽到有咁嘅情況。 其實會唔會係有D誤會呢?你都係從guardian口中聽返嚟, 點解唔直接問清楚學校呢?

EK會唔會又收律師信?

講真,個家長太懶,信曬個agent,自己完全唔花時間了解下英國升學情況,對個課程又一知半解,學費有問題又唔直接問學校……。

cfs 發表於 20-8-12 15:25

係,呢個問題好嚴重!commission 應該由學校俾agent, 聽樓上咁講,即係學校以學費名義收家長錢,然之轉返俾agent!

etoile 發表於 20-8-12 15:31
agent唔收家長錢,收學校commission (有人話係計人頭咁俾),好多人都知。 但係你呢個情況,話家長交嘅學 ...
EK收過律師信咩?
其實最好係直接問學校, 學校好honest會答

監護人果度唔太關事, 係因為朋友個情況, 我地同監護人傾開, 佢地先話She's not alone, 嗲咗幾句

cfs 發表於 20-8-12 15:19
我咩都唔識,咪周圍8下囉,考試亞仔自己每日去一間,諗起都佩服佢,果時先12歲,放學後自己過海.不過都 ...

5個agent考5間學校?當年大囡考3間,11月份4個 weekend 就係考試考試再考試,辛苦到暈!

cfs 發表於 20-8-12 15:19
我咩都唔識,咪周圍8下囉,考試亞仔自己每日去一間,諗起都佩服佢,果時先12歲,放學後自己過海.不過都 ...
好堅! 咁你個仔去到英國應該適應得好快

cfs 發表於 20-8-12 15:25

我睇番比較多人報嗰兩間sixth form College website, Cardiff 同OIC 都只係有正常1 yr GCSE課程,冇所谓International preparation yr淨係用嚟學英文而唔考gcse, 我都好想知有邊間學校咁奇怪

patell_au 發表於 20-8-12 15:40
EK收過律師信咩?
其實最好係直接問學校, 學校好honest會答

你新join  呢版?某英國" 名" 校,曾經有用家出帖鬧貨不對辦,之後EK收到律師信。
間中仍然有呢間"名" 校嘅帖,仲有人問係咪好難考到……。

你講嘅情況,如果學校/agent 認為有誤導成份,出信唔出奇。
如果我係你朋友,一定問清楚學校,點解所收學費高於學校網站所列,追查到底。學校又有冇事先講明commission 會咁樣要家長俾?冇事先講明,然後焗家長硬食,好大問題,所以學校問題比B agent 問題大,唔開名可否告之location?如省份?

BTW,我兩個細路都有船,都係經同一agent 報,唔知agent有冇少收佣金,總之交網站所列學費減去獎學金個數。

patell_au 發表於 20-8-12 15:43
好堅! 咁你個仔去到英國應該適應得好快
托瀨,佢讀得好開心可能因為無左亞媽管

etoile 發表於 20-8-12 15:40
5個agent考5間學校?當年大囡考3間,11月份4個 weekend 就係考試考試再考試,辛苦到暈!
...
唔止呀,有啲agent考2間,因為啲offer唔可以等太耐,變左盡量果2個星期考,一次過出成績.可能佢考初中又唔係入名校啦.只係考英數,推理,唔辛苦,佢幾鐘意考試比較怪異

cfs 發表於 20-8-12 16:19
唔止呀,有啲agent考2間,因為啲offer唔可以等太耐,變左盡量果2個星期考,一次過出成績.可能佢考初中又唔係入 ...

鍾意考試既高材生!

etoile 發表於 20-8-12 16:21
鍾意考試既高材生!
高材/財我就入名校啦

patell_au 發表於 20-8-12 14:39
對咗兩個學期都係有差別, 個item係School fee, 唔係其他雜項, 而且的確係同學校網站唔同價!!!
其實邊有咁大 ...

你係指學校收嘅school fee 比校網嘅貴?點解唔問清楚?
我仔學校有detail break down. 最初收多嘅錢係english as second lang 但我仔無上。我e mail 問學校,佢地check 完話無讀係唔會收,後來退返收多嘅錢。其實有咩問題要直接問學校。

cfs 發表於 20-8-12 11:43
英文?? 我英文唔好架

更正 ……係 英倫?!

sunny.moon 發表於 20-8-12 16:44
更正 ……係 英倫?!
哈哈哈,其實我覺得間間都差唔多,基本上睇下邊個職員去跟,又睇下佢本身認知/了解//性格係點,健談既會8多啲野你知,真定假就自己去決定喇,聽下當參考. 我接觸過都有5間,真心覺得係個職員問題.睇下好無彩,同人夾人囉.

patell_au 發表於 20-8-12 11:45
佢地都係睇commission做生意, 舊年朋友個囡英文近乎native, 點知係咁推佢去讀一年預備班(Y11), 啲同學全部 ...

害人子弟

回覆 patell_au 的帖子

我都聽過類似的Case,個學生英文好流利,點知又比佢地老點左,去到第一個星期發覺唔對路,結果個阿媽打電話鬧個agent鑊金

林林天使 發表於 20-8-17 16:54
回覆 patell_au 的帖子

我都聽過類似的Case,個學生英文好流利,點知又比佢地老點左,去到第一個星期發覺 ...

根本好多agent就係推你去啲垃圾學校,然後佢哋賺多啲佣

etoile 發表於 20-8-12 16:05
你新join  呢版?某英國" 名" 校,曾經有用家出帖鬧貨不對辦,之後EK收到律師信。
間中仍然有呢間"名" 校 ...
係呀, 都算新join, 以前都有得閒睇下, 但連ACC都冇開, 依幾個月唔知點解開始慣咗日日上嚟蒲

回覆 muimui2 的帖子

之前睇老闆FB覺得好有心,但上去公司見過agent,感覺就同你講的一樣,決定搵返AA