用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

aidan08 發表於 20-6-5 13:48
我覺得去B好睇邊個consultant 跟,有D跟得好好,有D懶懶閒,我自己本身被分配到一個不太跟得貼的consultant ...

Totally agree, AA 真係唔休做,收夠客即停,唔會做你生意!B就好睇邊個consultant 跟,最好有人介紹,否則可能派咗個麻麻哋嘅比你!

aidan08 發表於 20-6-5 13:48
我覺得去B好睇邊個consultant 跟,有D跟得好好,有D懶懶閒,我自己本身被分配到一個不太跟得貼的consultant ...

據我所知,A agent 既screening test 因為有指標作用,有些學校以呢間agent 既screening test result 為準,要學生考到某成績才決定接唔接受佢報名。有些學校例如Charterhouse 更加接受直接用呢間agent screening test 代替考ukiset。

macdullbaby 發表於 20-6-5 15:10

我覺得已經考咗ukiset,同樣有指標作用吧?你話有D學校以佢哋screening test作準,來衡量收唔收你申請,但我諗點都唔夠睇ukiset 作為考慮是否讓你申請的學校多吧?我自己未搵agent 前已經鎖定8間target 的學校,全部8間睇完我仔ukiset成績和學校成績都比佢申請。所以,我唔明點解考咗ukiset仍然要去考AA個試?

aidan08 發表於 20-6-6 02:44
我覺得已經考咗ukiset,同樣有指標作用吧?你話有D學校以佢哋screening test作準,來衡量收唔收你申請,但 ...

咁你最後響b agent 邊個姐姐/哥哥幫你手?我自己之前上過去一次和Whatsapp 咗一次,派咗一個俾我麻麻地⋯⋯冇乜heart, 一副快啲幫襯的模樣

我覺得已經考咗ukiset,同樣有指標作用吧?你話有D學校以佢哋screening test作準,來衡量收唔收你申請,但 ...

又或者個別學校覺得AA 的SCREENING TEST 有用呢! 又或者有些學校覺得UKISET 無用吧! 每間學校要求也不同.

其實係一家四口子

A的screening test 不用錢考,你pass 左screening test 的standard 可在他們舉辦的top school 招生免費安排interview with school. Interview pass 左學校先會叫你去比錢報名。要知道報名費一間都要100-200 磅,亂咁叫你報名但可能你未達標咪浪費曬金錢。起碼過咗interview 那關才比錢報名我覺得好好。 ukiset 真係唔係咁多學校會睇,無謂浪費$2000~3000 考左先。

ABTreasures 發表於 20-6-6 10:18
A的screening test 不用錢考,你pass 左screening test 的standard 可在他們舉辦的top school 招生免費安 ...
我成日同家長講, 睇定心儀學校須唔須要才去考都未遲. 考完UKISET 大概5-7天有結果, 家長唔使心急, UNKISET 考到好好, 排住隊等學校收.
其實係一家四口子

Ukiset當然有指標作用,但的而且確仍然有不少學校唔睇ukiset,堅持要學生再考學校自己嘅entrance exam。我兩名化骨龍考sixth form,每間學校考2-3科sixth form會讀嘅科目,有D要考埋英文、logic。

所以真係要自己做功課,先揀定學校,再決定有冇需要考ukiset。

Ukiset 好似得十年歷史左右。當年B agent同我講話ukiset係全新嘅評核標準,仲話得佢哋中心有得考……。 阿大係2014年8月報考英國學校,而家大學third year 。

AA講明,嗰D一直有同佢哋合作嘅學校,會要求考生達到某D分數先考慮接受申請(唔洗錢考個試就大概知道自己可以target乜嘢rahking嘅學校)。當年嗰consultant話今次唔達標,想嘅話可以一考再考!不過今時今日可能唔得啦。

muimui2 發表於 20-5-20 16:32
無錯,情況好似。B 字頭乜都唔睇就求其講幾間學校名,我問佢哋唔知成績點推介學校,跟住就叫我俾錢報 mock ...

請問是否 samuxx 嗰間? thx
a :hammer: :yawn:

ABTreasures 發表於 20-6-6 10:18
A的screening test 不用錢考,你pass 左screening test 的standard 可在他們舉辦的top school 招生免費安 ...

我自己target 的八間學校,有兩間必須考ukiset, 其餘的都會參考ukiset 成績,再考學校自己的Entrance exam. 所以如果Ukiset 考得好,本身不一定要考ukiset 的學校都可以作為一個reference. 而且我自己經驗係,even細agent 個consultant 都唔會亂咁叫我報名,全部學校佢都係先send 咗我小朋友資料同成績表,再加ukiset 成績,問咗學校有冇位,會不會接受我小朋友申請,學校回覆接受申請先go ahead 填表同比錢。我同我朋友一齊幫各自的小朋友報,由於兩個小朋友ukiset成績不一樣,真係有學校Screen過ukiset成績之後拒絕其中一個申請㗎。
另外,我有朋友的經驗係佢個仔想今年九月入讀 Year 10, 佢好遲先搵學校,大概今年一月先開始聯絡agent. 無搵AA, 有搵B同另一間細Agent. 佢仔考ukiset 成績非常好,仍有year 10學位的幾間學校一睇佢成績免佢考入學試直接比佢interview. 三月前佢已有三個offer, 包括Concord, 但佢仍想睇吓仲有無更心儀的學校會取錄。之後聽人講AA老字號,於是上去考埋試見埋consultant.,個試考得好好,但結果比咗個list 佢,D學校完全唔啱心水,係一D好普通成績平平的學校。個consultant 仲要闊佬懶理,無再跟進。反而個細agent 的consultant 跟得好貼,不斷繼續幫佢搵學校,由於佢ukiset 成績出眾,個agent 會send 佢ukiset 成績比學校兼詢問是否可以括免考入學試,直接面試。基本上仍有位的學校都一定比機會佢去考或interview, 結果再多兩間offer, 其中一間係朋友心儀的類型,於是就take 咗個offer.
所以我覺得無錯,唔係間間學校都需要考ukiset, 但如果考咗而成績好標青的話,係會吸引到學校留意個學生,同比機會個學生。

回覆 一家三口 的帖子

唔係, 你可以搵 X AGENT 考ukiset, 但 Y agent 有你consent, 可直接contact ukiset send report 比心儀學校,我試過

Ching_Mammy 發表於 20-6-9 16:31
回覆 一家三口 的帖子

唔係, 你可以搵 X AGENT 考ukiset, 但 Y agent 有你consent, 可直接contact uki ...

IC.  當年我囡囡考Ukiset 都只係為了 Epsom  
其實係一家四口子

Ching_Mammy 發表於 20-6-9 16:31
回覆 一家三口 的帖子

唔係, 你可以搵 X AGENT 考ukiset, 但 Y agent 有你consent, 可直接contact uki ...
係可以的,我而家都係咁。

一家三口 發表於 20-6-9 16:56
IC.  當年我囡囡考Ukiset 都只係為了 Epsom
介唔介意透露最終有沒有Epsom offer?

aidan08 發表於 20-6-8 01:13
我自己target 的八間學校,有兩間必須考ukiset, 其餘的都會參考ukiset 成績,再考學校自己的Entrance exam ...

我都係,我小朋友ukiset 滿分 , B agent 介紹d 二線學校比我地!唔知係咪多啲commission 收?

aidan08 發表於 20-6-9 17:27
介唔介意透露最終有沒有Epsom offer?
UKISET 考得唔好, 最後去了 CATERHAM SCHOOL.
其實係一家四口子

rororolee 發表於 20-6-9 17:55
我都係,我小朋友ukiset 滿分 , B agent 介紹d 二線學校比我地!唔知係咪多啲commission 收?
...
一線學校使咩俾佣AGENT

報8間會唔會好花時間?

doggy2013 發表於 20-6-10 00:31
報8間會唔會好花時間?
我仔情況比較特別。佢十月出世,而佢讀英制的國際學校Year 7, 所以本身應該係2021年九月係讀Year 9.但由於英國D boarding school係計九月夠十三歳先讀Year 9, 所以變咗要2022年先過去讀Year 9. 但agent 幫我逐間學校問,send 曬我仔的成績過去,問可否報2021年9月入讀Year 9, 又竟然大部分都答覆可以,只有一間話唔得。所以我分散咗某D學校報2021,某D報2022,變咗唔洗逼埋考。我會睇吓有咩offer再考慮是否2021年過去英國。
至於報名就唔算好花時間,都好簡單而已。
‹ 上一主題|下一主題