用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗  

回覆 muimui2 的帖子

有grade from 1-4, 因為唔肯定成績,所以三月己考,諗住唔好,過半年再考. 另外,平時成績點,應該心裏有數。我知我變態,但我從小五起,一兩年就叫仔女考吓公開試,唔駛溫,考完就大概level去到邊。

Ching_Mammy 發表於 20-5-22 18:11

有grade from 1-4, 因為唔肯定成績,所以三月己考,諗住唔好,過半年再考. ...

我趕唔切考多次,唯有俾佢做多幾次online mock 先考

回覆 babadogcat 的帖子

好似係,但英國文化協會會收費嗎?我搵agent 考但唔係B字agent.

都好,請問報Year 幾?

Ching_Mammy 發表於 20-5-22 18:19

都好,請問報Year 幾?

year 7

muimui2 發表於 20-5-14 15:20
想請教大家之前去揾留學 agent 嘅經驗係點? 我初部揾左 B字頭 (呢幾年起得好快,好多後生嗰間)同 AA ( ...

我都覺得B的服務還可以, 不過確實太多客戶

回覆 wwtsy 的帖子

我沒有用A, 唔清楚。我用B, 非常非常好,跟得好貼

都未了解小朋友情況就急急推薦,成個動機太明顯啦呱?大家都明好多坊間agent都係收commission,為左賺學校前可以連小朋友係咪適合都唔理…只可以講,小心d囉

ILBC 發表於 20-6-1 14:00
回覆 wwtsy 的帖子

我沒有用A, 唔清楚。我用B, 非常非常好,跟得好貼

我認為應該持平一點,看到了很多針對性的留言,說B字頭怎樣怎樣,我的確兩間都去過,以下是我的感覺

A字頭那一間是傳統老牌,做事明顯有既定程序,有年輕家長反而覺得他們慢。B字頭比較年輕,他們反應很快,見他們在疫情中的應對就知,不是與英國學校關係好的話,是做不到的

現時個人意見是,哪一間能報就報哪一間,現在需求又再增加

我報的時候無你的問題.......... 傾好耐架喎... 你agent是什麼名字

wwtsy 發表於 20-6-1 08:14
我又相反,覺得A的服務好差,B的服務好好
很認同,最大問題係,A完全幫唔到手同學校溝通上次淨係問比錢問題搞好耐都搞唔到
轉去B後好好,好多嘢都有得幫手同學校直接講

現時B字頭咁紅又成日有新聞訪問又有寄宿學校協會認證,其他Agent急了要喺EK打擊人地了

B字頭 agent 夜晚2點都聽我電話

babadogcat 發表於 20-5-20 17:21
我自己問過一個住英國的女士,他說agent 叫考ukiset 除了大家可以考了一個試後可報多點學校,似乎方便點, ...

真的. 家長經邊間考UKISET 就要經佢地報5間. 所以AGENT 都好落力推, 但其實大家先要了解心儀的寄宿學校要唔要考UKISET 才去考. 認真唔好浪費金錢.
大囡那年心儀 EPSOM, 但因為UKISET 考得不太好, 學校REJECT了, 去了CATERHAM SCHOOL, 原來CATERHAM 好奈以前都要考UKISET, 後來取消了, 學校用自己的入學試來評核學生, 話時話 PHY CHEM BIO MATHS  英文都要考 (U6 讀邊科就考邊科). 都可以考到實力.

轉眼間2年過去, 囡囡很期待心儀大學的校園生活. ( 當然要等8月中放榜啦).
其實係一家四口子

回覆 MAMA_dei 的帖子

同意。我也有相同的經驗,對B感覺非常一般。

ee8289 發表於 20-6-4 11:32
B字頭 agent 夜晚2點都聽我電話

反而我個冇 ,B字頭 五點後唔回我wht app 既,可能太忙,星期日 更加找唔到
應該休息啩,我仲未理解佢地

但佢都有問必答既,如果佢揾開我既時候,都同我一齊研究阿仔D學業,剛剛我仔也考了mock test, 其實我自己問的,冇預備過 出奇地agent 話佢quite good 有哂成績,反而我又覺得比阿仔知道考試模式係點 我覺得幾好咁

香港B字頭好像有兩間 我想知大家講既係唔係邊間?:)

fatgabb101 發表於 20-6-4 11:25
現時B字頭咁紅又成日有新聞訪問又有寄宿學校協會認證,其他Agent急了要喺EK打擊人地了 ...

其實每間agent都有人覺得好,覺得唔好,所以大家成日都話,一定要貨比三家,要自己上去親身了解下,同埋自己要做足功課。
如果咁易做打手,我都想呀!幫補下家計都好呀!
而我同你想法相反,反而覺得係B字頭agent成日響EK化身家長, 曲線賣廣告, 彈人哋, 讚自己。
搵agent最緊要幫到手,A/B/C 都可以。不過去B agent時,要留意係咪真係有需要考ukiset。當年我上去,佢recommend五間學校,其中只有一間要考ukiset ,但係佢非常pushy要我即時填form交錢報考,所以畀我非常差印象 !佢個partner 又recommended 我細路讀IT,讀IT洗乜用過百萬去英國讀!

我覺得去B好睇邊個consultant 跟,有D跟得好好,有D懶懶閒,我自己本身被分配到一個不太跟得貼的consultant ,後來被人介紹搵第二個consultant 就跟得唔錯。佢個年青老闆的確好勤力,有問必答,好有heart。為自己生意又好,為家長同小朋友又好,佢係上心嘅。AA我都搵過,但佢個既定程序好僵化,我小朋友已經考咗ukiset, AA都一定要佢考佢哋個試,我覺得無必要,根本ukiset 都可以睇到小朋友程度,所以無再搵佢哋,而且佢哋比我感覺唔休做,好似唔至在咁。