用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
go

[英國] 留學agent 嘅經驗  

想請教大家之前去揾留學 agent 嘅經驗係點? 我初部揾左 B字頭 (呢幾年起得好快,好多後生嗰間)同 AA (老字號,要做 test 嗰間)。B 字嗰間個agent, 一邊同我傾電話,知道少少 background (想揾咩地點同男女校),就已經講左三數間學校名唻。好似完全唔理佢哋而家嘅成績係點,又無了解下就問我呢幾間岩唔岩。

AA 嗰間未去,有待報告。

我對仔女讀緊國際學校,其實張成績表睇唔到乜,佢哋又唔駛考試,我都唔知單憑張成績表可以點幫佢簡學校。

請問大家經驗係點?

update:
早兩日去左AA考左試,agent 姐姐推介左好多學校。因為我兩個仔女,仲心大心細緊細佬去唔去,駛唔駛揀 co edu 等問題,所以agent 姐姐就低多啲選擇我。佢仲話如果唔急,細佬可以遲兩年先過,到時佢 year 7 會多啲選擇。agent 完全唔pushy, 仲話就算家姐要過,都可以暑假先報,同B 字嗰間好唔同。

如果國際學校,我聽之前agent講可以試下去考ukiset,會知仔女大概係英國咩程度

laijenny99 發表於 20-5-14 15:30
如果國際學校,我聽之前agent講可以試下去考ukiset,會知仔女大概係英國咩程度 ...

我都諗緊呢樣嘢,最主要想揀一間岩程度嘅學校,唔係想佢想佢越級挑戰

muimui2 發表於 20-5-14 15:31
我都諗緊呢樣嘢,最主要想揀一間岩程度嘅學校,唔係想佢想佢越級挑戰
英文應該無問題?可以練習下數學先!

應該去考AA 個 screening test 和同個 consultant 傾下,之後佢哋會比幾間合適的學校你揀。你自己如果已經有心水學校也可以同佢哋講。

ricenoodle 發表於 20-5-14 16:02
應該去考AA 個 screening test 和同個 consultant 傾下,之後佢哋會比幾間合適的學校你揀。你自己如果已經 ...

同意,佢個test 有指標作用,樓主到時問下個agent可以target邊個level嘅學校。

etoile 發表於 20-5-17 12:24
同意,佢個test 有指標作用,樓主到時問下個agent可以target邊個level嘅學校。
...

早兩日去左做test, 但竟然唔駛做comprehension, 只有 writing, grammar 同 maths

回覆 muimui2 的帖子

我搵過B字頭的agent, 好hardsell, 不斷叫我報UNIket 班和 INTERVIEW CLASS (未同我女傾過之前叫), 唔理你好唔好, 叻唔叻, 最重要係比錢參加COURSE.  應該見完先話唔得叫我參加, 扮都唔扮.  好唔專業.  

Ching_Mammy 發表於 20-5-20 15:59

我搵過B字頭的agent, 好hardsell, 不斷叫我報UNIket 班和 INTERVIEW CLASS (未同我女 ...

無錯,情況好似。B 字頭乜都唔睇就求其講幾間學校名,我問佢哋唔知成績點推介學校,跟住就叫我俾錢報 mock exam。又係咁話要盡快考 ukiset 先, sell 我上佢哋單對單萬幾蚊嘅 ukiset course, 我話佢哋唔駛上咁貴,就sell 我上個短啲嘅 5 千幾ukiset course 。

其實我聽左幾次呢間老闆嘅 fb live, 好多有用嘅資料,本來對佢哋好大期望,但最終有啲失望。

muimui2 發表於 20-5-20 16:32
無錯,情況好似。B 字頭乜都唔睇就求其講幾間學校名,我問佢哋唔知成績點推介學校,跟住就叫我俾錢報 mock ...
個course咁貴其實只係想試下就唔需要特別上course啦如果又唔諗住拎去報學校

laijenny99 發表於 20-5-20 16:53
個course咁貴其實只係想試下就唔需要特別上course啦如果又唔諗住拎去報學校

其實如果佢哋好仔細咁見過學生,又分過咩學校岩佢,而我作為家長又覺得呢間學校岩自己仔女,咁我走去上course 補好 ukiset 先考都好正路。但我第一天打唻問資料,佢乜都唔知就叫我上 course, 我都唔知自己小朋友報嗰間學校係咪需要 ukiset, 咁我報唻做乜?

我自己問過一個住英國的女士,他說agent 叫考ukiset 除了大家可以考了一個試後可報多點學校,似乎方便點,但佢話(唔知真定假,可以再了解)你係佢地度考ukiset 你個名便跟呢間agent了!所以點解一開始便叫大家考ukiset 卦!
當然我相信agent 在某程度上都幫到手,但如果好快就介紹學校而沒有特別認識孩子才介紹,好容易mismatch!

我自己上星期有同學校registrar傾電話,如果可以大家也可以先了解左,再交比agent 幫手,或者自己報名!

我會選擇在網上睇那位年輕老闆的videos,收集有用資料。雖然我好欣賞年輕老闆的工作熱誠和投入,但報名我會去番老字號

muimui2 發表於 20-5-14 15:20
想請教大家之前去揾留學 agent 嘅經驗係點? 我初部揾左 B字頭 (呢幾年起得好快,好多後生嗰間)同 AA ( ...

我覺得agent揾錢至上,介紹你去佢哋收佣最多嘅學校

macdullbaby 發表於 20-5-20 19:32
我會選擇在網上睇那位年輕老闆的videos,收集有用資料。雖然我好欣賞年輕老闆的工作熱誠和投入,但報名我會 ...

正有此意

某些大agency 只是搵錢,完全不專業,他們只力推自己有聯繫嘅學校,大家多去幾間agencies 比較(emoji)

我女讀國際學校, 仔讀直澬, 無溫過, 無上COURSE ukiset 都考得好, 樓主可以叫小朋友試試先, 唔難

Ching_Mammy 發表於 20-5-21 11:59

我女讀國際學校, 仔讀直澬, 無溫過, 無上COURSE ukiset 都考得好, 樓主可以叫小朋友 ...

想請教下,國際學校張成績表無分數,你當初點知佢哋程度去到邊?謝謝

Ching_Mammy 發表於 20-5-21 11:59

我女讀國際學校, 仔讀直澬, 無溫過, 無上COURSE ukiset 都考得好, 樓主可以叫小朋友 ...

你好!請問是否可去英國文化協會考?便不用上agent 考!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)