用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗  

一家三口 發表於 20-6-22 10:37
Pass 左畢試,就有offer. 無其他啦
Thank you! 咁即係都可以講過咗一關!

各位
初來報導
想幫小朋友申請外國留學
請問B是哪一間可否PM ME

dimsumsumsum 發表於 20-6-22 14:22
各位
初來報導
想幫小朋友申請外國留學

B係英識,唔驶pm

回覆 longlokma 的帖子

A 又是什麼?THX

dimsumsumsum 發表於 20-6-23 14:37
回覆 longlokma 的帖子

A 又是什麼?THX

Academic Asia
其實係一家四口子

回覆樓主

假設我心目中已有想考嘅學校,唔需要agent意見了,咁搵亞A同搵亞B去考,有無分別呢?

會不會有些agent同某些學校合作開,經佢報考到嘅機會會高些呢?

elysemama 發表於 20-6-23 16:18
假設我心目中已有想考嘅學校,唔需要agent意見了,咁搵亞A同搵亞B去考,有無分別呢?

會不會有些agent同某 ...
你可以SEND 個EMAIL 問問心儀學校, 香港邊間AGENT 可以申請貴校?
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-6-23 18:53
你可以SEND 個EMAIL 問問心儀學校, 香港邊間AGENT 可以申請貴校?

明白, 謝謝

elysemama 發表於 20-6-23 16:18

會不會有些agent同某 ...

如果你係學校,兩個學生差唔多,一個經AGENT,一個唔經,你會收邊個?

doggy2013 發表於 20-6-24 00:04
如果你係學校,兩個學生差唔多,一個經AGENT,一個唔經,你會收邊個?

正常推斷,唔經agent,學校當然慳一筆agent fee, 但亦不排除有些學校用開agent來收生,唔介意比agent fee, agent會幫學校screen 學生,為學校同學生做配對!

試過去頂尖英國學校
見完校長, 以為當地面試

點知, 校長俾左封信

帶返香港, 叫AGENT 安排考試

學校同AGENT 交代, 安排SKIP 面試, 直去筆試

其實新手, 去AA 就可以

煩少好多野

AA 是非常扎實的AGENT

因為 寄宿學校, 是俾 這間AGENT 多少個位咁玩

可以自己攪, 事後笑自己 傻

歡迎自己攪

我叫朋友,去AA 算,

其他小型的AGENT , 一定要三思, 我直頭叫你唔好

去AA一間就可以
仔女考AA 個TEST  低分

AA 俾排名 一般的學校仔女, 麻多人唱衰AA

AA 是你仔女有什麼, 成績, 比什麼 野你

父母高估仔女, 想要排名比仔女 好的學校

所以我叫D父母,唔好煩啦,  攪其他野, 攪到自己白頭髮 都多幾條

hehehaha2017 發表於 20-6-24 08:03
試過去頂尖英國學校

因為我其實係想申請boarding school 嘅 day place (明年全家過去),所以我先去 AA 考左 screening test, 佢推介左啲學校之後,我再自己申請。因為AA 只做 boarding, day place 唔做,所以我自己send email 申請。

hehehaha2017 發表於 20-6-24 08:03
試過去頂尖英國學校

說得對。仲要揾定間低少少排名的學校以作應對
其實係一家四口子

試過去頂尖英國學校

AA事實係老字號,有江湖地位嘅。就連B個老細都會叫人如果唔搵佢哋,只有AA先好搵。
但事實又真係有人考完佢個試,考得好好,但佢哋比D二線學校人。我朋友個仔,ukiset 998,去AA考,連AA都話佢考得好好,但佢哋就比D學校完全唔啱佢level. 可能係我朋友個仔考Year 10, 唔多位吧。我覺得唔係AA無能力搵到好學校比佢,而係無心,根本唔休做。我朋友最後係搵到好學校收佢仔讀Year10的,仲要係through 細agent。

我係真實用家,睇我BK record都知,完全唔係打手,家長小市民一名,亦無必要唱衰邊間公司,純粹根據事實討論。我無搵AA,因為覺得考多次試麻煩,不過如果遲D佢名校周有心儀學校參加,我都可能會去比個仔考佢個試,所以唔存在小朋友考得唔好所以唱衰佢的情況,因為根本未考。如果AA跟得好,我都好開心喺度讚吓佢。不過,我估佢都唔稀罕,有邊個搵boarding school唔會去搵吓AA?好多人都有經驗啦。

aidan08 發表於 20-6-24 10:29
AA事實係老字號,有江湖地位嘅。就連B個老細都會叫人如果唔搵佢哋,只有AA先好搵。
但事實又真係有人考完 ...

我諗呢啲都係睇你撞著邊個負責人,負責我嗰位 AA 嘅姐姐,我初時見佢好後生,以為佢無咩經驗,但傾落覺得佢講嘢都幾有 point, 仲俾到啲意見我,叫我如無必要可以過兩年先送細佬過去,到時細佬大啲可以揀啲再好啲嘅學校。相反 b 字頭嗰間係咁叫我越早送佢哋走越好,完全唔同approach。

同埋我想講,AA 嗰位姐姐介紹俾我對仔女嘅學校係好好,我反而覺得佢兩個都係一般般,呢啲學校可能對佢哋唻講有點離地tim。可能佢哋細個,所以姐姐覺得佢哋可以試啲勁啲架啦。

muimui2 發表於 20-6-24 09:38
因為我其實係想申請boarding school 嘅 day place (明年全家過去),所以我先去 AA 考左 screening test,  ...
AA考screening test + 推介學校俾你AA 收你多少錢?

loksumyan 發表於 20-6-24 22:11
AA考screening test + 推介學校俾你AA 收你多少錢?

免費,佢哋收學校錢

muimui2 發表於 20-6-24 22:17
免費,佢哋收學校錢
明白AA介紹俾你的學校都收day student from overseas?

school interview 和entrance exam 都要自己安排?
要飛去當地考, 還是在香港考?

muimui2 發表於 20-6-24 09:38
因為我其實係想申請boarding school 嘅 day place (明年全家過去),所以我先去 AA 考左 screening test,  ...

我其實揾B的,上次聽佢 live 話可以幫手day pupils 喎,你可問下

chloe.k 發表於 20-6-25 15:21
我其實揾B的,上次聽佢 live 話可以幫手day pupils 喎,你可問下

要俾錢呀,佢話收30k 一個