用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家有冇興趣一齊收集各中學的高中選科安排? ...
go

大家有冇興趣一齊收集各中學的高中選科安排?

通常三種途徑
1學校給學生的通告
2學校升中簡介會
3學校放上網的資料

例如銘賢書院就有好詳盡的資料放在校網
[url=Https://www.cccmyc.edu.hk/doc/1920/School NSS Curriculum Policy (Sept 2019).pdf]Https://www.cccmyc.edu.hk/doc/1920/School NSS Curriculum Policy (Sept 2019).pdf[/url]

但簡介會未必人人能出席,通告更只是中三的在讀生才會有
如各位唔介意,可以放上來給大家參考嗎?
我是護書簿

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

港同
https://hkugac.edu.hk/en_us/teachorstudy/s4-s6_curriculum.html

揀3科electives,再可選m1或M2(即最盡考8科,亦不少同學最終只考6科)
不限成績,唔揀人,唔撞時間都會批,毋須套餐全部散叫
除非唔夠人揀否則都會開班,多人揀就開多幾班
無同其他學校有「聯校開班」安排
初時add drop轉科較易,讀開就要老師special approval

Arabellahk    發表於 20-5-27 17:12
MAYANGUSPO    發表於 20-5-26 14:57
小曳人    發表於 20-5-26 11:50
kimlam953    發表於 20-5-25 17:48
IYY    發表於 20-5-24 12:30

Charlotte_mom 發表於 20-5-14 13:17
港同
https://hkugac.edu.hk/en_us/teachorstudy/s4-s6_curriculum.html

有試過老師強制不批准drop科嗎?

回覆樓主:

港同真係好
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-5-24 09:59
港同真係好

可唔可以詳細少少講下?

Charlotte_mom 發表於 20-5-14 13:17
港同
好欣賞港同選科咁flexible!
請問有人可分享heep yunn, 及st mary嗎? thanks!

醒目開學勳章 王國長老

asweetmom 發表於 20-5-24 08:39
有試過老師強制不批准drop科嗎?

如果學生想drop係成績較好嘅一科,老師會要求學生在其他科表現進步再講

但其實都無話唔俾drop,唔俾都無意思(如果學生自動放棄)

唔知林護要入理科難度高嗎 會按咩準則收生呢

請問有無前輩可以分享下喇沙, 九華, 長天, 旅港呀 ?

MAYANGUSPO 發表於 20-5-26 14:57
唔知林護要入理科難度高嗎 會按咩準則收生呢

咁妳有 Offer 未?定要等大抽奬?

回覆 lamborghini0730 的帖子

自行入了

MAYANGUSPO 發表於 20-5-27 13:23

自行入了

恭喜(emoji)邊間神校(emoji)

Thank you~ 雙仁生

MAYANGUSPO 發表於 20-5-27 14:37

Thank you~ 雙仁生

自行邊間學校收咗(emoji)(emoji)(emoji)

Charlotte_mom 發表於 20-5-25 19:47
如果學生想drop係成績較好嘅一科,老師會要求學生在其他科表現進步再講

但其實都無話唔俾drop,唔俾都無 ...

所以說沒有一間學校在選科方面提供完全自由的選擇,各方都有自己的利益和限制。

醒目開學勳章 王國長老

asweetmom 發表於 20-5-28 07:40
所以說沒有一間學校在選科方面提供完全自由的選擇,各方都有自己的利益和限制。
...

咁當然,邊有完全自由架
最基本要求,要學校有開果科至得啦
港同來說,有d科係無嘅,如旅遊款待、戲劇、日文等;亦有d科成日唔夠人開,如中學文學、中史
熱門科有需要就開多幾班,如econ,我仔果届開左3班,唔怕爭唔贏

一般中學如有學生想DSE考體育科, 會點安排?