用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 畢業禮
樓主: manman33
go

畢業禮

而家班跨境都唔知落唔落到來, 對攪唔攪得成畢業禮都抱觀望態度.

醒目開學勳章

思思baby 發表於 20-5-26 11:47
而家班跨境都唔知落唔落到來, 對攪唔攪得成畢業禮都抱觀望態度.
我估最主要影響北區小學,其他地區冇乜影響,我哋已經定咗幾時行畢業禮

bobbob 發表於 20-5-26 12:03
我估最主要影響北區小學,其他地區冇乜影響,我哋已經定咗幾時行畢業禮

講中,無哂聲氣。依家好明顯即使復課,跨境生都未得。人都未齊,畢業禮應該唔容易。

bobbob    發表於 20-5-26 12:23

nillnill 發表於 20-5-26 12:04
講中,無哂聲氣。依家好明顯即使復課,跨境生都未得。人都未齊,畢業禮應該唔容易。
...

明天復課 今日都未知安排······

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1780248/即時-港聞-復課未作安排-跨境生難如期返學

Poyau 發表於 20-5-26 12:15
明天復課 今日都未知安排······

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1780248/即時-港聞- ...
學校應該好似咁準備:返唔到來的同學,繼續提供網上教學。

身兼鳳溪第一小學校長的朱偉林以其校為例,近三十人回鄉卡到期及有十張回港證到期,故校方為照顧未能及時復課的學生,已安排老師上午進行實體課,下午繼續提供網上教學,避免跨境生預備呈分試的進度落後,北區小學預料至少需三至四周實體課後才讓學生應試,區內校長有共識考試或需延後至九月底才進行,「我校跨境生數目不少,一定會放同等資源照顧,但其他學校未如期復課的學生人數少,照顧程度未必一樣。」

nillnill    發表於 20-5-26 19:05
Poyau    發表於 20-5-26 13:17

畢業禮應該點都有(如可上課的話), 而謝師宴就未必咁易搞得成, 始終人多聚餐冇口罩風險高一些, 唔係個個家長都放心

我哋學校有通知有畢業禮, 只係比原定既延後少少, 但型式同情況就未公怖。而畢業營之前巳取消了.....