用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs KTS,大家點揀?
go

CKY vs KTS,大家點揀? [複製鏈接]

如題,
CKY vs KTS大家點揀?
KTS, 哥哥喺入面讀緊, 課程相對advance
但CKY一條龍,唔洗煩升中問題

11    0    0    0

回覆樓主:

CKY一條龍 IB成績亮麗

回覆樓主:

Cky for sure! Cky 難入很多!

有龍,都係讀龍安樂D。
不過CKY學習方法與KTS頗為不同,家長,小朋友buy 唔buy? 適唔適應? 這些反而要考慮。

aaqq_mom 發表於 20-5-14 10:25
Cky for sure! Cky 難入很多!
難入唔等於適合自己,課程,理念,還是大家合作愉快緊要D

回覆樓主:

家長決定去報名,過幾關面試考核,而成功取offer, 相信也適合這家庭和小朋友吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

有朋友大讀KTS,細讀CKY,哥哥年年考插班都唔入,最後入咗DBS

我自己睇,睇返小朋友性格,邊間適合啦
恐龍家

CKY for sure

回覆樓主:

CKY 不用煩升中, 而且 IB 成績上升中, 可上校網看到近年成績。 只是學费較KTS 多幾千蚊。

assado 發表於 20-5-14 19:11
CKY 不用煩升中, 而且 IB 成績上升中, 可上校網看到近年成績。 只是學费較KTS 多幾千蚊。
...

朋友讀緊,KTS每月連埋校車要$13000。開支同CKY 差不遠

wcyjessica 發表於 20-5-14 20:40
朋友讀緊,KTS每月連埋校車要$13000。開支同CKY 差不遠

萬三如何計出來先?包埋學嘢可以好無譜的!唔應該計入學費吧!CKY就不用參加任何活動嗎?

回覆 demi1439 的帖子

看孩子適合性!兩間不太一樣的學校

bettyay 發表於 20-5-14 21:14
萬三如何計出來先?包埋學嘢可以好無譜的!唔應該計入學費吧!CKY就不用參加任何活動嗎? ...

佢好似話因為樂器係compulsory, 學校請的tutor 全部都好top, $600-$900/hour,連埋校車,學費,學樂器,每月$13000。(不過我無讀過,唔知真定假)

CKY就樂器$4200/年,計埋校車學費,大約一萬鬆d.

CKY是硬性規定每個學生要學樂器嗎?

回覆 wcyjessica 的帖子

KTS學樂器算係compulsory,因小二開始音樂科每學年有一次樂器考核,任何中英樂器包括鋼琴!從來都無一定要學生在校內學樂器喎,可以在校外自己搵導師的。學校揾的師資係高,再外面自己請的一話一定係貴,但在校內的樂器小組1:1,1:2 一小時計,一堂為起3xx左右!一個月上足四堂都係千幾蚊,已經慳咗交通費同時間,學完仲有校車!
絕對唔係compulsory 係校內學要$600-900 per hour要你學的,如果係咁!唔上報先怪

CKY係學校學樂器1對幾多?

CKY都是硬性規定一定要學樂器的。
樂器一年$4200,要學足12年。唔同樂器有唔同師生比例,由1:4,1:6,1:8,但唔會多過1:10。

wcyjessica 發表於 20-5-16 10:15
CKY都是硬性規定一定要學樂器的。
樂器一年$4200,要學足12年。唔同樂器有唔同師生比例,由1:4,1:6,1:8, ...

CKY 可以選擇在校外自己找老師去學嗎?如果學內導師私人堂收費約多少?

我不是在讀生,但我相信如果小朋友有某些天賦而家長又想深度發展的話,外出找老師一定可以。家長亦可和學校溝通,因應情況,老師可能安排不同樂器位置而作出配合。

純碎本人覺得,CKY和KTS是完全不同的教學課程。如果有哥哥在讀KTS的課程比較CKY, 可能會覺得CKY 的外國式教學方法浪費時間,始終香港受本地教育長大的家長較難接受‘學得咁慢’既感覺。

但CKY課程重點不在深淺快慢,上到高中才會見真章,中學收生唔多,成績可見大部分都係親生仔培養出黎,年年出狀元,所以好睇家長buy 唔buy哩套,肯唔肯相信咁既課程,先落後,後追上,行足12年。

當然亦有家長覺得KTS太谷,所以要睇小朋友受唔受谷,家長又想唔想小朋友谷而去決定選校方向的。

價錢老實講,2間差唔到2000蚊。重點不在開支,在乎課程取向。

wcyjessica 發表於 20-5-16 12:53
純碎本人覺得,CKY和KTS是完全不同的教學課程。如果有哥哥在讀KTS的課程比較CKY, 可能會覺得CKY 的外國式教 ...
同意由課程教學方向考量
‹ 上一主題|下一主題