用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs KTS,大家點揀?
樓主: demi1439
go

CKY vs KTS,大家點揀?

小加子 發表於 20-5-16 10:23
CKY 可以選擇在校外自己找老師去學嗎?如果學內導師私人堂收費約多少?
...

4200樂器費一定要交,要喺學校學。自己當然可額外喺校外學,但校內樂器係必修。

bettyay 發表於 20-5-14 21:16
回覆 demi1439 的帖子

看孩子適合性!兩間不太一樣的學校

你說中了我的想法,
因為我兩個仔,性格都大不同,
一個有脾氣但受谷,
一個乖巧但不太受谷

aaqq_mom 發表於 20-5-14 10:32
家長決定去報名,過幾關面試考核,而成功取offer, 相信也適合這家庭和小朋友吧!
...

所以兩者都很難選擇

demi1439 發表於 20-5-17 03:08
所以兩者都很難選擇

樓主用 CKY vs KTS, 應鍾意 cky 多少少。

demi1439 發表於 20-5-17 03:06
你說中了我的想法,
因為我兩個仔,性格都大不同,
一個有脾氣但受谷,

一間學校又怎会只有一種性格學生?活潑外向就啱活動教學?受谷就傳統?時常見到這種分法,我自己就有懷疑,其實大部分人都係 Introvert, 但無阻孩子在活動環境學習。我個人就会選制度。

回覆樓主:

我看以前資料, 有錯請更正 , cky 是5年小學課程, P6 = F1 程度.

Adrio77    發表於 20-8-1 22:18

醒目開學勳章 貢獻勳章

assado 發表於 20-5-18 15:39
我看以前資料, 有錯請更正 , cky 是5年小學課程, P6 = F1 程度.
正確cky應該係咁分: 5+5+2
恐龍家

會選CKY

我仔今年Y5, CKY一點都不輕鬆, 中文程度深, 如沒有家長傍住真係跟唔上, 小學階段project要家長support, 如果家長無時間就真係要考慮清楚, 如果想英文程度好, 一定CKY, 同一般地區一線學校比差一條街, 因為我細果個就係讀地區小學, 睇到個分別

梗係CK Y啦,香港好難得搵到間happy School,小學中學都好 。

校舍超靚,國際學校feel

巴士 發表於 20-5-25 11:28
我仔今年Y5, CKY一點都不輕鬆, 中文程度深, 如沒有家長傍住真係跟唔上, 小學階段project要家長support, 如 ...

去到三四年班開始好多功課,中文好深,所以我朋友讀到四年班已經頂唔順轉校

回覆樓主:

CKY

我是過來人,唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從老師指示,不能發表,亦不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。當年大抽獎抽中農圃道官小,掙扎了很久,讀邊間好呢?最後因為覺得KTS係自己考入嘅,就揀咗KTS, 當然後悔啦, 不過因為已經轉學,而家仔仔同家長都開心晒,只可說K T S同我哋嘅理念同價值觀背道而馳。

回覆樓主:

唔講功課多少問題,子女谷唔谷得,因人而異。最主要離校嘅原因,係老師們沒有愛心,校方官僚主義極重,本着少做少錯唔做唔錯嘅原則去辦事,這點我絕不同意。但客觀點,百貨養百客,總有人覺得是合適的,這只是我的親身經歷,分享一下而已。祝大家也為子女找到一所合適心儀嘅學校。

巴士 發表於 20-5-25 11:28
我仔今年Y5, CKY一點都不輕鬆, 中文程度深, 如沒有家長傍住真係跟唔上, 小學階段project要家長support, 如 ...

如果CKY英文水平只比津校好一條街,其實比想像中差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CKY for sure. 一條龍, IB成績好,新教學模式

回覆 00806143 的帖子

讀過一年,完全認同你嘅評價,學校太傳統、校長老師愛心唔夠。唯一好嘅係我覺得係課程嘅程度恰恰好,唔太深、亦唔淺。

00806143 發表於 20-7-27 15:41
去到三四年班開始好多功課,中文好深,所以我朋友讀到四年班已經頂唔順轉校
...

請問中文深係講緊我邊一間學校?CKY定KTS?

Ann201403 發表於 20-8-1 11:42
請問中文深係講緊我邊一間學校?CKY定KTS?

kts