用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢  

bettyay 發表於 20-5-16 09:49
小四開始堅,我覺得係要兼顧活動比賽同成績!因為好多同學都會為考直資而準備!如果只係顧學術,沒有太多 ...

P5-p6 阿女真係爆晒瘡

b3410 發表於 20-5-16 16:57
KTS如果考到級5,應該唔使特異功能也入到麥記

上年係..... KTS 級5都已經係一項特異

IYY    發表於 20-5-17 20:27
bettyay    發表於 20-5-16 21:37

73662710 發表於 20-5-16 19:17
SPB小班教學,學費又平啲!
直入band 1 A SPC.
講資源,SPB兩邊收钱...
樓主主要係交通問題解決唔到。

其實大家不是樓主,不會明白樓主嘅難處;如果搬屋是「不能考慮」的話,根本不用煩。我自己在vs學校的過程中,學校距離一定會考慮。考之前嘅諗法同有offer之後的認真取捨是很不同的。外人當然是好容易說一句「一定是xxx啦,咁都仲要比?」,但實際家庭狀況無人知。

樓主,點計,牌面都一定係Spb。但如果要小朋友5:45am起身(假設搬不到);放學也可能要5pm才到家。再加上spb的功課量和要求(我不知情況但假設快手人1-1.5小時完成)。你覺得可接受嗎?可接受就去馬。覺得難搞的就放手。KTS 也是很好的學校。

回覆 gigayan 的帖子

咁俾你再揀多次,會俾阿女讀KTS嗎?

兩間其實不同級數,KTS 升中要top 先有機會考SPC, 仲要唔一定收,唔明點解要vs

回覆 PTL_L 的帖子

我代答:會

dragon2013 發表於 20-5-16 21:09
兩間其實不同級數,KTS 升中要top 先有機會考SPC, 仲要唔一定收,唔明點解要vs
...
KTS Top 的男仔大多去SPCC,DBS,LS,QC等,再中間加插Top女生去SPCC, DGS, HYS, SPCS, MCS, BPS......
同意要有不俗的成績才可考入SPC

dragon2013 發表於 20-5-16 21:09
...

我不認同兩間小學是不同级數,如果以小學的成績比較,我不覺得 KTS 比 SPB 差。只是SPB 中學太少位供外人考,.所以 KTS 不是人人有得 in。而 SPB 小學就是人人可以直升中學部。

bettyay 發表於 20-5-16 21:29
KTS Top 的男仔大多去SPCC,DBS,LS,QC等,再中間加插Top女生去SPCC, DGS, HYS, SPCS, MCS, BPS......
同意要 ...

KTS 都好公開升中資料
SPCC  8 (男女 加埋)
LS 7
DB 4
SPC 4
QC 1
呢幾間應該都是升中男仔的Target
樓主可以考慮吓是否肯定可以做到Top果班

gigayan 發表於 20-5-16 01:00
我地小五小六個兩年,係有1X人轉咗校....  不過都係純屬個人意願,有D去IS,有D去咗有中學嘅學 ...

都可以理解, 轉去有中學的學校的確可以減輕升中壓力, 可以開心啲過小五六這兩年.  

Sheep06 發表於 20-5-16 21:36
我不認同兩間小學是不同级數,如果以小學的成績比較,我不覺得 KTS 比 SPB 差。只是SPB 中學太少位供外人 ...

SPC有幾多位比外人真係不太清楚,不過經歷過考小學都知,除SPCC , 男仔家長應該都會Target DB, SPC & YW,如果有以上offer, 無理由放棄,到高小時的壓力可以問下學校D前輩

dragon2013 發表於 20-5-16 21:50
SPC有幾多位比外人真係不太清楚,不過經歷過考小學都知,除SPCC , 男仔家長應該都會Target DB, SPC & YW, ...

我明白不是龍校是壓力非常大。
我只不認同 KTS 與 SPB 小學是不同級數。

同埋我諗三私一直程度一定係會學深啲快啲,因為要準備升中博亮麗啲

dragon2013 發表於 20-5-16 21:50
SPC有幾多位比外人真係不太清楚,不過經歷過考小學都知,除SPCC , 男仔家長應該都會Target DB, SPC & YW, ...
其實呢⋯⋯升中有壓力好正常,各人亦會盡力做到最好!但升中或者搵學校唔係人生的全部!只是一個小階段!父母跟子女同行,一起去面對,互相支持!過程中其實孩子係有得著體會。不要講到升中呈分一定是洪水猛獸,不管成績如何,也會有其合適的!
樓主當然知道明白,或者擔憂六年後會否後悔,才出post問大家意見!我覺得決定了就向前行,不回頭想「總知」就可以了。加油!

利申:已有大的行過升中之路,亦有細的將再來一次

dragon2013 發表於 20-5-16 22:04
同埋我諗三私一直程度一定係會學深啲快啲,因為要準備升中博亮麗啲
學深啲快啲係有能力考入的孩子才有機會接受他們的程度,有能力做得到,升中自然亮麗,不用搏的

PTL_L 發表於 20-5-16 20:58

咁俾你再揀多次,會俾阿女讀KTS嗎?

會.....

到宜家阿女都話,平時我照顧佢都甩甩漏漏,但揀學校個方面,我幫佢揀得好好,俾咗一個愉快嘅幼稚園佢,再加一個大開眼界嘅小學。

bettyay 發表於 20-5-16 21:10
回覆 PTL_L 的帖子

我代答:會

pharaoh 發表於 20-5-16 21:44
都可以理解, 轉去有中學的學校的確可以減輕升中壓力, 可以開心啲過小五六這兩年.  
...

都係㗎,識幾個當時退學嘅同學仔都好唔捨得KTS

Good,最緊要係咁