用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢  

wh717 發表於 20-5-13 19:59
很難選擇,請指教

最大考慮係地點,其次係要12年讀男校

如果2間地點差不多,又唔介意男校,咁牌面一定係st paul boy。

6年後KTS畢業入到SPC或好過佢嘅中學,起碼小五小六呈分試keep住top成績,家長及小朋友要一齊努力先得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

wh717 發表於 20-5-15 13:34
記得 check 過校巴, 沙田已經是6:50, 再由屋企出發, 都要預半小時。  所以, 九小比st Paul, 是否差很遠 ...
咁遠!小學還是近屋企方便些,或者一程車就算遠,都接受。KTS呢,幾點上車?如果都好遠,不如留沙田讀國際學校,例如RC?

gracelam 發表於 20-5-15 17:03
最大考慮係地點,其次係要12年讀男校

如果2間地點差不多,又唔介意男校,咁牌面一定係st paul boy。
我又咁諗,如果交通真係問題,當初點解要去校?除非6年後全不考慮投考港島區既任何中學,否則6年後一樣要面對。
今日話無辦法解決既嘢,6年後就可以解決到?(到時最好又咪係得搬屋呢個方法)

不如一心一意留係本區讀官津校算了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 17:27
我又咁諗,如果交通真係問題,當初點解要去校?除非6年後全不考慮投考港島區既任何中學,否則6年後一樣要 ...

老實講,中學同小學交通係兩回事。
小學:學生多依賴家長安排嘅接送(如校車),而且課後活動更需要家長安排接送。
中學:大個仔大個女,我會放手比佢自行返放學。
所以交通問題並不一樣

b3410    發表於 20-5-15 20:45

jason1978 發表於 20-5-15 18:08
老實講,中學同小學交通係兩回事。
小學:學生多依賴家長安排嘅接送(如校車),而且課後活動更需要家長安 ...

同意

仲有,而家唔搬得可能要就長老,又或者仲有個細嘅係附近讀

hkpapa852 發表於 20-5-15 12:39
又咁講,考學校之前都知學校遠未心必有校車,咁仲去考?
交通同搬屋實唔係難事,要解決一定有方法,只係睇 ...

咁遠就讀返KTS啦,太細個無必要咁長程車,6年後升中先算~~~

是的, 很遠。   KTS 就方便很多, 雖然都要轉車, 但是40分鐘就到。   所以SPC 是否值得多花咁多時間。  

我又咁諗,如果交通真係問題,當初點解要去校?除非6年後全不考慮投考港島區既任何中學,否則6年後一樣要 ...

當初大家參學校, 根本都沒有什麼把握, 先考, 收才算。   

wh717 發表於 20-5-15 18:37
是的, 很遠。   KTS 就方便很多, 雖然都要轉車, 但是40分鐘就到。   所以SPC 是否值得多花咁多時間。  
...
值與唔值,只有你自己清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-15 13:49
問下自己,6年之後想小朋友讀咩中學?
SPC目前DSE成績係全港男校Top 4之列(Top 4 係無DBS同YWC),其餘3 ...

另外3間係皇仁,喇沙,St Jo?

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

千語mami 發表於 20-5-15 18:57
另外3間係皇仁,喇沙,St Jo?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456

回覆 hkpapa852 的帖子

愚以為,睇埋5+先判斷到SPC嘅位置。

醒目開學勳章 貢獻勳章

wh717 發表於 20-5-15 13:34
記得 check 過校巴, 沙田已經是6:50, 再由屋企出發, 都要預半小時。  所以, 九小比st Paul, 是否差很遠 ...
我有朋友住西沙,返西九,佢話唔計自己車仔去校車站,半個鐘車程!
所以,唔係睇幾點上車,係總時間,同埋安唔安排到
恐龍家

ucw 發表於 20-5-15 19:43
回覆 hkpapa852 的帖子

愚以為,睇埋5+先判斷到SPC嘅位置。
SPC都有公佈5+,不過唔係實數同全部科目啫。坦白講,打後個批男校成績其實已有頗大差距

醒目開學勳章 貢獻勳章

我係check 到無車嘅學校,一間都無去考嘅!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

wh717 發表於 20-5-15 18:37
...
40分鐘係好合理時間!
恐龍家

40分鐘是好合理。  感覺KTS 也不差, 這個才是最煩

wh717 發表於 20-5-15 19:58
40分鐘是好合理。  感覺KTS 也不差, 這個才是最煩

KTS 係好學校,但你預左6年不能鬆懈,高小更要落力,心理壓力相信也不少。
校車到SPC嗎?