用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

SPB for sure.

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主校網有無津校想入?希望試下抽獎?
你會唔會考慮搬?
真心,無校車,如果唔係自己車出車入,真係兩間都要三思!唔好以為可以call uber 同打的!我同鄰居試過想7點call車一齊返學,試咗兩日都無辦法响7:05之前call 到車!最後都係坐火車轉小巴返學
我唔清楚KTS幾點打鐘,你可以估計一下,call 到車嘅機會....
新界東.... 應該有車去KTS喎
如果只係路線唔經你屋苑,呢個可能解決到
恐龍家

wh717 發表於 20-5-13 23:39
自己是全職媽, 都無咩時間去研究, 都只好信吓呢d 排名

KTS 2019年升中結果供參考
73%升B1其中SPCC 8人及男校26人

SPCC 8
直資: 英華 5 男拔 4 SPC 4 
津貼: 喇沙 7 九華 2 SJC 1
官立: 英皇 2 皇仁 1

KTS 2019年派位結果
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

B1* 114 (73.08%)
SPCC 8 LSC 7 HYS 6 DGS 4 DBS 4
MCS 4 SPCC 3 MSS 3 YWC 5 SPC 4 
上智 4 九華 2 英皇 2 YWGS 2 GHS 3
SSC 4 迦密 6 華英 5 旅港 4 銀禧 5 
黃笏南 6 福建 7 顏寶鈴 3 皇仁 1 
BPS 1 SSGC 1 曾肇添 1 伊中 1 
林裘謀 1 培僑 1 優才 1 港同 1 
德雅 1 王少清 1 循道 1 SJC 1

B2A-1C* 27 (17.31%)
李國寶 13 培基 5 王錦輝 4
羅氏基金 2 SMC 1 體藝 1 瑪神 1

B2* 8 (5.13%)
基崇 3 德信 2 創知 1 真道 1 陳瑞祺 1

NR 7 (4.49%)
KTS 4 深培 1 林大輝 1 蘇浙 1

總數: 156人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

wh717 發表於 20-5-13 23:39
自己是全職媽, 都無咩時間去研究, 都只好信吓呢d 排名
你已經答左你自己,咁你邊會有時間去搞升中呈分,所以spb 是屬於你的

ucw 發表於 20-5-14 07:32
回覆 wh717 的帖子

聖保羅書院小學喺南區。九龍塘學校(小學部)喺旺角東站附近。

對於小學部升書院的人數是沒有設上限, 只要每一位同學附合升中資格就一定可以升書院.

SPC

KTS 6年後都會去試SPC,除非有把握6年後可以去到比SPC更強中學

回覆樓主:

SPB 有band 1 中學,而且係全龍(係100%直升嗎?),既然KTS都唔多近,不如搬去南區?

多謝大家意見。   SPCC 對我們很遠, 但其實都有想過升中問題, SPCC 升中有自己中學,但是升Band1 比率都差不多。     自己都是偏向SPCC, 但無校巴, 小朋友6年真的很辛苦

wh717 發表於 20-5-15 10:22
多謝大家意見。   SPCC 對我們很遠, 但其實都有想過升中問題, SPCC 升中有自己中學,但是升Band1 比率都差 ...

SPC定係SPCC先?

雖然SPC已經好好,但對比SPCC仍有差距。

SPCC基本上係X私X直既家長終極目標,如果現家已有offer,相信就算prepaid咗一年學費既家長都會馬上仆到咁轉會囉!

b3410    發表於 20-5-15 17:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

多謝大家意見。   SPCC 對我們很遠, 但其實都有想過升中問題, SPCC 升中有自己中學,但是升Band1 比率都差 ...

假設你講緊SPC
幾年前,沙田大圍去港島東保母車,已over 3000一個月
你計左呢筆洗費未?定有計劃搬?有無供應亦係另一考慮

據之前了解, 就是沒有校巴提供,費用反而不考慮。 但搬屋的話, 暫時沒有這個打算(因為很多其他原因), 所以咁難決定。

回覆 wh717 的帖子

如果係講緊SPCC的話,相信SPCC中學係好多KTS家長的終極目標,咁就唔使諗肯定SPCC。如果講緊SPC的話,都係一所好好的學校,佢中學都係好多KTS家長的目標。入得KTS就要做好覺悟6年都毫不輕鬆,家長、學生一齊努力搏足六年。我的朋友小朋友就讀KTS,的確係好好的學校,但是絲毫不能鬆懈,家長覺得好攰。

wh717 發表於 20-5-15 11:12
據之前了解, 就是沒有校巴提供,費用反而不考慮。 但搬屋的話, 暫時沒有這個打算(因為很多其他原因),  ...

你肯定冇校車? 新界東邊度?

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個已經唔係決定嘅問題,係交通安排嘅問題

返唔到嘅學校,根本唔需要考慮
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

KeekeeNg 發表於 20-5-15 11:31
你肯定冇校車? 新界東邊度?

其實好多車去到大圍同沙田市中心...

樓主,會唔會考慮去就近校車停嘅站? 時間會係點?接受到嘛?

恐龍家

wh717 發表於 20-5-15 11:12
據之前了解, 就是沒有校巴提供,費用反而不考慮。 但搬屋的話, 暫時沒有這個打算(因為很多其他原因),  ...
又咁講,考學校之前都知學校遠未心必有校車,咁仲去考?
交通同搬屋實唔係難事,要解決一定有方法,只係睇吓家長只己點諗。

到頭來都係睇吓你認為遷就小朋友返學緊要定係自己個別要求緊要啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

記得 check 過校巴, 沙田已經是6:50, 再由屋企出發, 都要預半小時。  所以, 九小比st Paul, 是否差很遠, 要日日咁遠咁番學, 是否值得。  

wh717 發表於 20-5-15 13:34
記得 check 過校巴, 沙田已經是6:50, 再由屋企出發, 都要預半小時。  所以, 九小比st Paul, 是否差很遠 ...

大圍名城係7:15上校車

wh717 發表於 20-5-15 13:34
記得 check 過校巴, 沙田已經是6:50, 再由屋企出發, 都要預半小時。  所以, 九小比st Paul, 是否差很遠 ...
問下自己,6年之後想小朋友讀咩中學?
SPC目前DSE成績係全港男校Top 4之列(Top 4 係無DBS同YWC),其餘3間係官津中學,有直屬小學或聯繫小學,要入亦非易事。

咁九小會慳返幾多時間?

其實我都有SPB offer但請教過完用家後又真係覺得SPB唔係想像中咁「of coz SPB」...所以我明白你考慮... 不過最緊要6年後唔好後悔當初做乜唔「有龍讀龍」
‹ 上一主題|下一主題